Zdravlje

Evropski ekspert spinalne hirurgije u Kragujevcu: Operisao više od 80 dece sa skoliozom, trenutno obučava srpske lekare

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2022

-

22:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vukašin Đorđević je samo jedan od brojnih mladih pacijenata koji imaju ozbiljan oblik skolioze. Kako bi dobio pregled kod najpoznatijeg spinalnog hirurga u Evropi, nije morao da otputuje u inostranstvo, bilo je dovoljno da iz Surdulice dođe u Kragujevac.

On je bio jedan od prvih pacijenata evropskog stručnjaka dr Norberta Venture iz Barselone, koji je prvi put u Srbiju došao pre dve godine, a od tada do danas uradio je više od 80 operacija.

Jasmina Đorđević, Vukašinova majka, ističe da se njegov sin oseća mnogo lakše posle operacije.

"On ima veliku skoliozu, ali mu je posle operacije bolje. Poboljšalo mu se disanje, a rasterećeni su mu unutrašnji organi", ističe ona za Euronews Srbija.

Da u Kragujevac dolazi jedan od najvećih stručnjaka deformiteta kičme, Vukašinova mama saznala je preko interneta. 

Za operacije ovog tipa, pacijenti bi morali da otputuju u inostranstvo i to bi ih skupo koštalo. Ovde ne plaćaju ništa jer sve troškove pokriva Ministarstvo zdravlja. Reč je o deci koji imaju ozbiljne deformitete, a najčešće im to nije jedina dijagnoza.

"Nemalom broju tih pacijenata je rečeno da nema leka za neke stvari i da neke stvari ne mogu da se reše. Pokušaj da se reši taj problem njima daje veliku snagu, a kada vide rezultate tog rada jako su zadovoljni, i roditelji i pacijenti", naglašava spinalni hirurg dr Ivan Stojanović.

Doktor Ventura navodi da ga čini veoma srećnim svaki put kada vidi zahvalnost i radost kod pacijenata.

"Moja specijalnost su deca u adolescenciji koja imaju skoliozu. Mislim da radimo dobru stvar za tu decu", ističe za Euronews Srbija Ventura.

On je prvi put u Srbiju došao na molbu svog prijatelja, poznatog rukometaša Dragana Škrbića. Danas je njegov krug prijatelja veći, a sve je više i pacijenata, koji bi da ih on pregleda i koji ovde dolaze iz cele Srbije.

Obuka srpskih lekara: "Blizu smo trenutka da samostalno radimo"

Pored toga što ima svoje pacijente, dr Ventura takođe obavlja obuku srpskih lekara, koji će verovatno uskoro moći i samostalno da primenjuju njegove metode.

"Što se obuke lekara tiče, imam dva tima u Kragujevcu, i u Novom Sadu. Mislim da će oni moći da nastave sa ovim i kada ja ne budem dolazio", dodaje dr Ventura.

Doktor Ivan Stojanović koji učestvuje u obuci ističe da je tim sve komforniji u radu i sve aktivnije učestvuje i tome.

"Vrlo smo blizu onog trenutka kada možemo da počnemo samostalno da radimo", najavljuje Stojanović.

Komentari (0)

Magazin