Zdravlje

Evropska agencija za lekove razmatra Hiprinu vakcinu kao buster dozu

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2022

-

16:53

Evropska agencija za lekove razmatra Hiprinu vakcinu kao buster dozu
Evropska agencija za lekove razmatra Hiprinu vakcinu kao buster dozu - Copyright EPA/Raphael Alves

veličina teksta

Aa Aa

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da je počela ubrzani proces razmatranja eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa koju je napravila španska farmaceutska kompanija Hipra kao buser doze.

EMA navodi da je njena procena zasnovana na preliminarnim podacima iz laboratorijskih studija i istraživanja kod odraslih koja su upoređivala Hiprinu buster vakcinu sa vakcinom koju je napravio Fajzer-Biontek, navodi AP. Početni rezultati ukazuju na to da imuni odgovor postignut sa vakcinom Hipra "može biti efikasan" protiv koronavirusa, uključujući veoma zaraznu varijantu omikron.

Hipra je vakcina zasnovana na proteinima i napravljena je korišćenjem slične tehnologije kao Novavak vakcina protiv korona virusa, koju je EMA odobrila u decembru. Hipra je namenjena da bude buster doza kod ljudi koji su vakcinisani RNK vakcinom ili vakcinom zasnovanom na vektorima, poput onih koje su proizveli AstraZeneka i Džonson&Džonson.

Naučnici veruju da korišćenje različitih vrsta vakcina može povehati imuni odgovor organizma, a brojne zemlje su usvojile strategiju "miks i uparivanje" kada je reč o vakcinaciji protiv koronavirusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin