Zdravlje

Lekar iz Instituta za majku i dete: Žutica vodeći simptom novog oboljenja jetre kod dece

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

18:50

Lekar iz Instituta za majku i dete: Žutica vodeći simptom novog oboljenja jetre kod dece
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Akutni hepatitis nepoznatog porekla koji se širi među decom širom sveta još nije zabeležen u Srbiji, kaže gastroenterolog Ivana Kitić iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta i ukazuje da je klinička slika, prema dostupnim informacijama, šarolika i da je žutica vodeći simptom novog oboljenja jetre.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti saopštio je da je prijavljeno oko 190 neobjašnjivih slučajeva hepatitisa nepoznatog porekla, a dr Kitić je za RTS rekla da u Srbiji nema dece kod koje je dokazano da ispunjavaju kriterijume za novo oboljenje jetre.

Ona je navela da je za sada poznato, prema informacijama SZO i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Amerike i EU, kao i iz medija, da je reč o akutnom hepatitisu, odnosno zapaljenju jetre kod dece od tri do pet godina, odnosno do 16 godina.

Dodala je da je broj obolele dece u porastu, a da je najveći broj slučajeva zabeležen u Velikoj Britaniji.

Od uzročnika se, kaže, navodi adenovirus koji nije nov virus, već je dugo u populaciji.

"Najčešće daje kliničke slike u vidu respiratorne infekcije: kašalj, povišena temperatura, suzenje očiju, dijareja, povraćanje, ali i konjuktivitis, upala mokraćne bešike", ukazala je dr Kitić.

Povišena temperatura nije vodeći znak oboljenja

Naglasila je da je primećeno i da taj virus kod zdrave dece ne daje akutni hepatitis, ali da kod dece koja imaju oslabljeni imunitet može doć do akutnog hepatitisa.

Dodala je da se nova varijanta bolesti ne javlja kod dece koja su imala problem sa imunitetom, nego kod zdrave dece u uzrastu od tri do pet godina, odnosno do 16 godina.

"Pominje se da je klinička slika šarolika i da je vodeći znak žutica, pojava žute prebojenosti kože, žute beonjače, izrazito taman urin i bela stolica", objasnila je Kitić.

Kako je rekla, povišena temperatura nije vodeći znak oboljenja.

Navela je i da će se raditi dodatne analize deci koja dođu sa kliničkom slikom u Institut, a koja bi mogla da odgovara ili akutnoj virusnoj ili nevirusnoj upali jetre.

Ona savetuje roditeljima da se u slučaju žutice odmah jave lekaru i da ne rade laboratorijske analize.

Komentari (0)

Magazin