Život

Oblaci su ličili na prizor iz bajke: Snimljen neverovatan nebeski fenomen (VIDEO)

Komentari

Autor: Newsweek

03/01/2024

-

08:48

Oblaci su ličili na prizor iz bajke: Snimljen neverovatan nebeski fenomen (VIDEO)
Oblaci su ličili na prizor iz bajke: Snimljen neverovatan nebeski fenomen (VIDEO) - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Fascinantna formacija oblaka boje duge primećena je na Badnji dan 24. decembra na nebu iznad Škotske.

Jako redak prirodni fenomen koji ostavlja bez daha snimio je fotograf Džošua Erl (29) blizu plaže Nairn, nakon izlaska sunca oko 9 sati ujutru po lokalnom vremenu. On je snimak objavio na Instagramu i ubrzo je postao viralan. 

"Tog jutra je bilo neverovatno. Horizont je bio pun ovih oblaka i bio je življi nego ranije. To su bukvalno svetlucave duge u oblacima. Ovo je bio prvi put da sam video te oblake, ali, što je smešno, pojavili su se tri ili četiri puta u nedelji pre 24. decembra“, rekao je fotograf za "Njuzvik".

Dugini oblaci primećeni su širom Velike Britanije prošle nedelje, uključujući i engleske okruge Jorkšir, Oksfordšir i Berkšir, a bili su vidljivi na nebu iznad Severne Irske, u mestima Njuri i Vorenpoint.

Šta su dugini oblaci?

U pitanju je fenomen polarnih stratosferskih oblaka. Oni nastaju na velikoj nadmorskoj visini (oko 21.000 kilometara) unutar Zemljine stratosfere. 

Oblaci se obično ne formiraju u stratosferi zbog toga što je ekstremno suva. Međutim, tokom zime na većim geografskim širinama, temperatura u stratosferi može da padne dovoljno nisko da podstakne formiranje oblaka, objašnjeno je na veb stranici Laboratorije za mlazni pogon Nase.

Dugini ili iridescentni oblaci nastaju zbog pojave zvane iridescencija oblaka, objašnjava SciJinks, portal u okviru američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA).

"Iridescentni oblaci nastaju zbog difrakcije — fenomena koji se javlja kada male kapljice vode ili mali kristali leda raspršuju sunčevu svetlost“, piše na veb toj stranici.

Oblaci duge su šareni jer sadrže male čestice slične veličine, od kojih svaka odbija sunčevu svetlost na sličan način, napominje se na sajtu Nase. Ovi oblaci često ostaju potpuno osvetljeni oko 20 minuta nakon zalaska sunca zbog svoje velike nadmorske visine, što rezultira spektakularnim izgledom neba u sumrak, dodaje se u objašnjenju.

Iridescencija oblaka je relativno retka, navodi se na veb stranici pomenute američke agencije NOAA. 

"Oblak mora biti tanak i imati puno kapljica vode ili kristala leda približno iste veličine. Kada se to desi, sunčevi zraci nailaze na samo nekoliko kapljica u isto vreme. Iz tog razloga, poluprovidni oblaci ili oblaci u nastajanju su oni koji će najverovatnije imati iridescenciju“, navodi se.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin