Život

Perseidi još jednom napravili nebeski šou, Zemlju zasula kiša meteora

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2023

-

11:34

Perseidi još jednom napravili nebeski šou, Zemlju zasula kiša meteora
Perseidi još jednom napravili nebeski šou, Zemlju zasula kiša meteora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Godišnja kiša meteora Perseidi osvetlila je nebo širom sveta na radost onih koji su želeli da posmatraju ovaj fenomen sa više stotina meteora vidljivih i golim okom.

Krhotine meteora koje uđu u Zemljinu atmosferu sagorevaju što dovodi do specifičnog bljeska, poznatog kao zvezda padalica, prenosi BBC.

Tanjug/AP/Petros Giannakouris

 

Ovaj prirodni fenomen uvek se dešava u slično vreme u julu i avgustu svake godine, a ove godine je dostigao vrhunac između subote uveče i ranih jutarnjih sati u nedelju.

U Srednjem veku ovaj fenomen je bio poznat kao suze Svetog Lavrentija, koji je mučen 10. avgusta 258. godine kada se i dogodila godišnja kiša meteora. 

Tanjug/AP/Petros Giannakouris

 

Meteori, koji mogu biti mali kao zrno peska, aveliki kao zrno graška - ulazili su u Zemljinu atmosferu brzinom od 215.000 kilometara na čas i nikada nisu predstavljali nikakvu opasnost za živi svet na Zemlji.

Kiša meteora Perseidi smatra se jednim od najatraktivnijih astronomskih događaja, a naziva se meteorska kiša Perseid, jer meteori potiču iz sazvežđa Persej, nazvanog po junaku iz grčke mitologije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin