Život

Beograđani uživaju u Festivalu sladoleda, najviše traže egzotične ukuse

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2021

-

16:03

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Vrelinu letnjih dana Beograđani tokom vikenda mogu da ugase na Festivalu sladoleda koji se održava u TC Galerija u okviru Beograda na vodi, a prodavci kažu da građani najviše traže sladoled sa egzotičnim ukusima kao što su mango, papaja, marakuja i pistaći.


Ljubitelji ledene poslastice mogu degustirati nesvakidašnje ukuse od osvežavajućeg tropskog voća do puderastih i nežnih nota mlećnih sladoleda. Festival je otvoren od 10 do 22 sata, a cene sladoleda se kreću od 50 dinara, pa na više.

"Na festivalu je 12 izlagača i predstavljaju se različiti ukusi i vrste, od starih dobrih na točenje, do pravih đelato italijanskih sladoleda", rekla je Tanjugu Minja Trojanović predstavnica Muzeja sladoleda.

U ugodnom ambijentu sa pogledom na reku, nastavila je ona, posetioci mogu da probaju klasične uskuse maline, čokolade i jagode, preko manga, papaje, marakuje, ananasa, pa sve do sladoleda od pistaća, oraha i onih od mešavine pistaća i bele čokolade bez glutena.

"Kao proizvođač posebno bih istakla sladoled od maka, koji ima ukus bakine štrudle i sladoled sa ukusom žvake, koji je atraktivan najmlađima", istakla je Minja.

Inovacije u ukusima

Izlagači nastoje da svojom ponudom zaintrigiraju i zainteresuju posetioce, predstavljajući inovacije u ukusima, pa je Irina Jeličić navela da je motiv učešća njene firme, koja se bavi proizvodnjom torti i kolača, da reklamira sladoled koji je od nedavno plasiran na tržištu.


"Na ovom sajmu ćete imati priliku da probate sladolede sa ukusom naših najpoznatijh torti Doboš, Orasnice, Ana torte i Oskara", istakla je Irena.

Voćni ukusi, kako navode proizvođači, su najbolje osveženje u ovim tropskim danima i u ponudi su egzotični ukusi mango, marakuja, papaja, malina sa limunom i dinja, dok sladokusci mogu da isprobaju sladolede od crne čokolade, pistaća sa komadićima lešnika, nutele, vanile i krempite.

Ðanduja, sladoled sa 30 odsto paste od lešnika i čokoladom je torinski slatkiš nastao u vreme Napoleona i predstavnik je pravog italijanskog sladoleda, koji posetioci mogu da probaju ovom prilikom.

Beograđanki Nadi Mitrović privukao je pažnju sladoled na kugle uz koji je dobila besplatan kornet sa ukusom od jagode.

"Cene su pristupačne, a ukusi izvanredni, odlučila sam se za kugle od karamela sa prelivom od vanile i šumskog voća", rekla je ona.

Jedan od proizvođača je svoje kupce mamio posebnim frižiderom, čiji je dizajin inspirisan mobilnim telefonom, gde su pregrade u kojima je spakovan sladoled nalik ikonama aplikacija na "ajfonu".

Dvoje sugrađana su istakli da im se najviše dopao ukus manga, jer je nesvakidašnji i neobično osvežavajućeg ukusa. Iako je vanila, prema italijanskim istraživanjima, najtraženiji ukus kada je u pitanju sladoled, Beograđani su se, prema anketi koju je napravio Tanjug, opredelili za egzotične ukuse.

Komentari (0)

Magazin