Život

Šampioni će iz Pariza poneti delić istorije: Medalje Olimpijskih igara 2024 ukrašene komadićima Ajfelovog tornja

Komentari

Autor: Euronews

15/02/2024

-

12:30

Šampioni će iz Pariza poneti delić istorije: Medalje Olimpijskih igara 2024 ukrašene komadićima Ajfelovog tornja
Izgled medalja - Copyright Tanjug AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu najbolji sportisti imaće priliku da sa sobom ponesu delić najpoznatije francuske građevine. 

Dizajn novih medalja kojima će biti nagrađivani najbolji takmičari na predstojećim Igrama nedavno je predstavljen, a na svakoj od njih nalazi se šestougaoni komad poliranog gvožđa koji potiče upravo sa Ajfelovog tornja.

Reč je o autentičnim komadima 330 metara visokog tornja, koji je inače sačinjen od 18.038 gvozdenih delova. Ali kao i sve ostalo, on stari. 

Podignut u susret Svetskoj izložbi 1889. trebalo je da krasi panoramu Pariza samo 20 godina, ali je postao toliko poznat deo francuske prestonice, da su gradske vlasti odlučile da ga po potrebi restauriraju.

Tanjug AP/Michel Euler

 

Zato je s vremena na vreme dobijao nove delove kojim su menjani stari, a od onih koji su se nekada nalazili na Ajfelovom tornju, isečeni su komadi teški 18 grama, koji krase medalje budućih olimpijskih šampiona.

U gvožđe su utisnuti i olimpijski prstenovi, a sličan tretman dobile su i Paralimpijske medalje na kojima komadiće Ajfelovog tornja krasi prepoznatljiv logo poznat kao "Agitos".

Dizajn je osmislila pariska juvelirnica Šome (Chaumet), a čak su i mali zakivci koji gvozdene pločice drže na medaljama inspirisani onim na tornju. Zlatni, srebrni ili bronzani diskovi oko njih izrezbareni su tako da reflektuju svetlost zbog čega se presijavaju. 

Pariska kovnica proizvela je 5.084 medalje - oko 2.600 za Olimpijske igre i 2.400 za Paralimpijske.

Tanjug AP/Thibault Camus

 

Zlatne imaju 529 grama i nisu napravljene od čistog zlata, nego od srebra i šest grama pozlate.  Srebrne su zaista srebrne i teške 525 grama, dok bronzane imaju 455 grama i napravljene su od legure bakra, kalaja i cinka.

Sportisti će uz njih dobijati i tamno-plavu kutiju i sertifikat kompanije koja je zadužena za upravljanje Ajfelovim tornjem, kako bi imali potvrdu da su gvozdeni delići zaista deo tog spomenika. Organizatori, inače, nisu odali kolika je vrednost medalja. 

Letnje Olimpijske igre održaće se u Parizu od 26. jula do 11. avgusta, dok će se Paralimpijske igre održati od 28. avgusta do 8. septembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin