Život

(Ne)srećni u ljubavi: Ponovo oštećena bronzana statua Šekspirove Julije u Veroni

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

07/03/2024

-

20:42

(Ne)srećni u ljubavi: Ponovo oštećena bronzana statua Šekspirove Julije u Veroni
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bronzana statua Julije Vilijama Šekspira ponovo je oštećena, javljaju svetski mediji.

Statua se nalazi ispod balkona u malom dvorištu gde se, prema Šekspirovom delu, Romeo udvarao Juliji, a svakog dana to mesto posete stotine ljudi koji dodiruju Julijine grudi, što je ritual za koji se veruje da donosi sreću u ljubavi, prenosi Gardijan.

Britanski list piše da je znoj sa ruku turista napravio malu rupu na Julijinim grudima.

U pitanju je drugi put da je zbog velikog broja dodira statua oštećena.

Pre 10 godina, originalna statua, koja je stajala u dvorištu više od 40 godina, zamenjena je kopijom vrednom 15.000 evra.

"Seksistički" ritual

Julija je bila u centru kontroverze u decembru nakon što je direktor škole u ​​Toskani nazvao ritual dodirivanja grudi "seksističkim".

Oštećena statua mora da se popravi, i u to nema sumnje, napisao je novinar Enriko Fero na sajtu lokalnih vesti, il Mattino di Padova.

"Moramo da razmotrimo budućnost. Da li je ispravno i dalje dozvoljavati turistima da dodiruju Julijine grudi? Ili bi možda bilo prikladnije prihvatiti argument direktora koji ga je ocenio seksističkim?"

Davide Albertini, potpredsednik udruženja privrednika u toj oblasti, predložio je da se statua postavi više. 

"Takođe bih možda ispod statue stavio poštanski sandučić za čuvanje pisama od ljubavnika. "Možda bi to bio romantičniji ritual", rekao je on za lokalne novine.

Dvorište se nalazi pored Kaza di Đulijeta (Julijina kuća), renovirane zgrade iz 13. veka koja je nekada pripadala plemićkoj porodici del Kapelos, za koju meštani veruju da je inspirisala izmišljenu porodicu Julije Kapuleti u Šekspirovom Romeu i Juliji. Balkon je dozidan na zgradi u 20. veku.

Danas je Kaza di Đulijeta muzej sa kolekcijom slika, kostima iz doba renesanse i kreveta koji se nalazi u filmskoj adaptaciji Šekspirove drame Franka Zefirelija iz 1968.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin