Život

Beba koja je rođena tokom evakuacije iz Avganistana dobila ime po avionu

Komentari

Autor: CNN

26/08/2021

-

10:44

Beba koja je rođena tokom evakuacije iz Avganistana dobila ime po avionu
Beba koja je rođena tokom evakuacije iz Avganistana dobila ime po avionu - Copyright Tanjug/Sgt. Samuel Ruiz/U.S. Marine Corps via AP

veličina teksta

Aa Aa

Beba rođena tokom leta na putu iz Katara ka Nemačkom aerodromu Ramštajn, dobila je ime Rič (Reach) po nazivu, odnosno oznaci aviona.

"Razgovarali smo sa roditeljima bebe. Odlučili su da devojčici daju ime Rič, po nazivu aviona C-17 kojim su bili evakuisani" rekao je Tod Volters komandant evropske komande u SAD i vrhovni komandant savezničkih snaga NATO u Evropi.

Roditelji devojčice bili su na letu koji je krenuo iz Katara, nakon što su pobegli iz Kabula, prestonice Avganistana.

Vazdušne snage SAD navode da je došlo do komplikacija dok je avion leteo na 8.346 metara visine zbog nižeg vazdušnog pritiska u avionu.

"Pilot aviona je odlučio da se spusti u visinu kako bi povećao vazdušni pritisak u avionu, što je pomoglo stabilizaciji i spasavanju života majke", navodi se u tvitu sa zvaničnog naloga Komande vazdušne mobilnosti SAD, uz napomenu da je medicinsko osoblje ukrcalo kada je avion sleteo.

Rič i njenu majku su prevezli u obližnju medicinsku ustanovu, a trenutno su u dobrom stanju.

"Kada sam pregledala pacijenta, videla sam da će se ta beba roditi pre nego što stignemo u drugu ustanovu", rekla je Erin Brimer, medicinska sestra u regionalnom medicinskom centru Landstuhl.

Na pitanje kada je shvatila da će sve biti u redu za bebu i majku, Brimer je rekla:

"Kad je beba zaplakala! I uspeli smo da je stavimo direktno na mamine grudi odmah je počela da sisa", zaključila je ona.

General američke vojske Stiv Lajons rekao je da su se najmanje tri bebe rodile na evakuacionim letovima iz Kabula.

Dodao je da, iako SAD nemaju lekare na svakom letu, evakuisani ljudi prolaze lekarski pregled pre ulaska u avion.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin