Život

Najstarija osoba na svetu proslavila 119. rođendan

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2022

-

09:49

Najstarija osoba na svetu proslavila 119. rođendan
Kane Tanaka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Japanka Kane Tanaka, najstarija osoba na svetu, proslavila je 119. rođendan, najavljujući da je odlučna da produži rekord za još jednu godinu. Kako su izvestili mediji, Kane Tanaka koja voli gazirana pića i čokoladu, obeležila je veliki dan u nedelju s osobljem u staračkom domu u kojem živi u prefekturi Fukuoki, na jugozapadu Japana.

Prema Ginisivoj knjizi rekorda, Tanakin status je priznat u martu 2019. godine, kada je imala 116 godina, a ona je nastavila sa postizanjem japanskog starosnog rekorda svih vremena kada je dostigla 117 godina i 261 dan u septembru 2020. godine, prenosi britanski Gardijan.

Rođena 1903. godine, kada su braća Rajt izvela svoj prvi let avionom i kada je održan prvi "Tur de Frans", Tanaka je preživela čak pet japanskih carskih vladavina i nada se da će doživeti 120. rođendan, prenela je agencija Kjodo. Tanaka, koja je rođena šest meseci pre Džordža Orvela, jedna je od velikog i sve većeg broja japanskih stogodišnjaka.

Japansko ministarstvo zdravlja u proceni objavljenoj u septembru uoči godišnjeg Dana poštovanja prema starima, saopštilo je da je rekordnih 86.510 ljudi u dobi od 100 ili više godina, što je povećanje od 6.060 u odnosu na prethodnu godinu.

Kako se navodi, žene čine veliku većinu stogodišnjaka, a muškarci čine nešto više od 10.000, dodaje se u saopštenju ministarstva. Očekivani životni vek u Japanu, jednom od najbrže starećih društava na svetu, rekordno je visok, jer je 87,74 prosek godina za žene i 81,64 za muškarce.

Međutim, kako se navodi, broj mladih se smanjuje zbog neuspelih pokušaja da se podigne niska stopa nataliteta u zemlji.

Komentari (0)

Magazin