Život

Proteze, lažna očna jabučica i poruka u boci - bizarne stvari koje su pronađene tokom čišćenja plaže u Nju Džersiju

Komentari

Autor: AP

02/04/2022

-

14:24

Proteze, lažna očna jabučica i poruka u boci - bizarne stvari koje su pronađene tokom čišćenja plaže u Nju Džersiju
Proteze, lažna očna jabučica i poruka u boci - bizarne stvari koje su pronađene tokom čišćenja plaže u Nju Džersiju - Copyright AP/Wayne Parry

veličina teksta

Aa Aa

Volonteri ekološke grupe "Clean Ocean Action" su prošle godine pokupili rekordnu količinu smeća sa plaže u Nju Džersiju, a ono što je zanimljivo, kažu da je u većini slučaja bila reč o bizarnim, odbačenim stvarima koji uključuju razne pilule, set proteza ili higijenski komplet Turkiš erlajnsa.

Više od 10.000 volontera pokupilo je preko pola miliona predmeta duž državne obale koja je dugačka 204 kilometara, i to tokom čišćenja koje je održano u proleće i jesen prošle godine. 
Kako navodi izvršna direktorka ove organizacije Sindi Zipf, u pesku ove plaže pronašlli su stvari za koje su se najmanje nadali da će naći.

"Tu su bile kazne za parkiranje, komad kose, mini frižider, četka za toalet, daljinski upravljač za TV, plastični majmun, čak i poruka u boci. Ne znam šta je pisalo unutra, ali se nadam da je bilo 'ne bacajte smeće' jer niko do te poruke nije ni došao da bi je razumeo. Pronašli smo i čaure od metka, lažne očne jabučice, nekoliko kesa marihuane i tange", kaže Zipf, a prenosi AP.

Sve u svemu, prošle godine prikupljen je 513.605 predmeta, što je najviše od početka čišćenja ove plaže koje je prvi put održano 1985. godine. Podaci kažu da su više od 82 odsto ukupnog izvučenog smeća činili plastični predmeti ili komadi. Poklopci za flaše dostigli su rekordan broj od 69.454 komada, kao i omoti ili kese za hranu - 58.589 komada. Zipf takođe navodi da je izvesna količina maski za lice pronađena na jesen.

Čišćenje u proleće 2020. godine bilo je otkazano zbog epidemije koronavirusa, pa je tako grupa korisitla podatke za celu 2019. godinu. Volonteri navode da je nekih predmeta bilo manje nego ranijih godina: pelene čiji je broj pao za 41 odsto, stakleni predmeti čija je kkoličina opala za 39 odsto, kondoma je manje za 27 odsto, a aplikatora za tampone -18 odsto. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin