Život

Pretilo im je izumiranje kod Prijepolja, sada je znatno uvećan broj: Beloglavi supovi opstali zahvaljujući meštanima

Komentari

Autor: RINA

25/04/2022

-

18:32

Pretilo im je izumiranje kod Prijepolja, sada je znatno uvećan broj: Beloglavi supovi opstali zahvaljujući meštanima
RINA - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje građana "Jadovnik – oaza netaknute prirode", na pragu je da trajno reši status hranilišta beloglavih supova na visu Kašan iznad Prijepolja, međutim za to je neophodna pomoć države i lokalne samouprave. Kroz inicijativu "Zaštitimo beloglavog supa", koja je pokrenuta uz podršku Organizacije za brigu o životinjama – ORKA u okviru projekta "Tvoje mesto u Srbiji" znatno je povećan broj ovih ptica, kojima je pretilo izumiranje.

Zvanično registrovanje hranilišta Kašan, i dobijanje rešenja od nadležnog ministarstva koje će finansirati njegov rad glavni je cilj inicijative "Zaštitimo beloglavog supa" koju je Udruženje građana "Jadovnik – oaza netaknute prirode" pokrenulo krajem 2020.

"Hranilište se samo finansiralo 12 godina, odnosno Udruženje se samo snalazilo za sredstva. Više to nismo u mogućnosti da radimo iz više razloga. Ukoliko ne budemo imali finansiranje mi više ne možemo nastaviti da to radimo ovim intenzitetom. Dobra volja da se nađe rešenje postoji, nadam se da smo posle 12 godina to i zaslužili da se desi", istakao je Vjekoslav Joksimović ispred Udruženja građana "Jadovnik – oaza netaknute prirode".

Tokom dve godine trajanja projekta radilo se na edukaciji lokalnog stanovništva, a završnoj konferenciji prethodio je niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima lokalne samouprave i Srbiju šuma.

"U prethodnom periodu smo realizovali pet projekata sa ovim udruženjem, a to ćemo nastaviti da radimo i ubuduće. Naravno, podržaćemo i druge projekte", kaže Gordana Jančić iz JP "Srbijašume".

I lokalna samouprava je spremna da pomogne naročito ako se ima u vidu da je animalni otpad veliki problem gotovo u svim gradovima, pa i u Prijepolju.

"Lokalna samouprava ima interes da pomogne ovaj projekat iz razloga što je animalna otpad veliki problem u svim gradovima, pa i u našem Prijepolja. Najvažnije je da se nađu pravi zakonski okviri kako i na koji način možemo da pomognemo. Nadam se da će ovi ljudi izdržati još malo, dok se ne nađe rešenje", ističe predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Mileševsku koloniju udruženje hrani i održava 12 godina, od kada je registrovano i pušteno u rad hranilište za beloglave supove u mestu Kašan na koje se u periodu od kada radi izvezlo oko 400 tona hrane životinjskog porekla.

"Glavni rezultat rada Udruženja je povećana brojnost gnezdećih parova ove ugrožene i strogo zaštićene vrste nekrofagne ptice sa 35 na 65 parova", ukazao je ekspert za ornitologiju i zaštitu prirode Bratislav Grubač.

Inicijativa "Zaštitimo beloglavog supa" pokrenuta je uz podršku Organizacije za brigu o životinjama – ORKA u okviru projekta "Tvoje mesto u Srbiji".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin