Život

Nova monografija "Jedinstva" – gradonačelnik Beča Mihael Ludvig podržao projekat najstarijeg srpskog kluba u Austriji

Komentari

Autor: Promo

19/07/2022

-

09:50

Nova monografija "Jedinstva" – gradonačelnik Beča Mihael Ludvig podržao projekat najstarijeg srpskog kluba u Austriji
Zlatko Miloradović, gradonačelnik Beča Mihael Ludvig - Copyright PID/Jobst

veličina teksta

Aa Aa

"Jedinstvo", najstariji srpski klub u Austriji ove godine, povodom obeležavanja 52. godišnjice, uz

podršku grada Beča, izdaje novo, dvojezično izdanje monografije. Nakon onog povodom 30.
jubileja i dokumentarnog filma 2015. godine, povodom 45. jubileja, ovo je prvo izdanje u kome
su opisane aktivnosti, život i rad kluba poslednjih 20 godina, od 2000. do 2020. godine.

U novoj monografiji biće predstavljeni najznačajniji događaji uz priče članova Uprave koji su u njemu od prvog dana postojanja, dugogodišnjih aktivista i simpatizera. Svedočenja i sećanja pratiće i foto album kao potvrda oživelih uspomena. Ovo izdanje biće pisano na srpskom i prevedeno na nemački jezik, kako bi i austrijski prijatelji mogli da se upoznaju sa istorijom i svim teškim, ali i lepim trenucima koje je klub sa Upravom i članovima doživeo od osnivanja.

Ceo projekat realizuje se zahvaljujući posebnom angažmanu i zalaganju bivšeg dugogodišnjeg predsednika i člana Uprave Zlatka Miloradovića, koji je ujedno i koordinator svih aktivnosti na izradi nove monografije.

Cica Rajković, predsednica "Jedinstva" kaže da je vrlo ponosna što klub objavljuje ovako važnu publikaciju.

PID/Jobst

 Astrit Rompold, poslanica SPÖ Wien u skupštini grada Beča , Zlatko Miloradović, gradonačelnik Beča Mihael Ludvig, Emina Đorđević, sekretar kluba "Jedinstvo"

"Sama činjenica da smo najstarija srpska organizacija u Austriji, posle Srpske pravoslavne crkve, sa čitavih pola veka postojanja zahteva određenu dozu poštovanja. Zaista se radujem i ponosna sam što ćemo dobiti još jednu izvrsnu monografiju koja je svedok kroz šta smo, svi mi zajedno u 'Jedinstvu' prošli, uključujući i lepe i izazovne trenutke. Posebno moram da naglasim da će u njoj biti predstavljen naš rad poslednjih 20 godina, od 2000. do 2020. godine, kao i aktivnosti  - folklorne, humanitarne i druge, ali i sve nagrade koje smo osvojili u tom periodu. Želim da se zahvalim gradu Beču, poslanici Socijaldemokratske stranke (SPÖ) u skupštini grada Beča, Astrit Rompold i posebno predsedniku gradskog odbora Socijaldemokratske stranke i gradonačelniku Beča, Mihael Ludvigu, koji je prepoznao značaj postojanja 'Jedinstva' za Beč i snažno podržao ovaj projekat. Ujedno, hoću da pohvalim dugogodišnje dobre odnose sa matičnom opštinom 2. okruga (Leopoldštat) u kojoj se klub nalazi i predsednikom Aleksandrom Nikolai", dodaje Rajković, koja je prva žena na čelu "Jedinstva".

"S obzirom na to da nas je pandemija Korone omela i nismo bili u mogućnosti da monografiju pripremimo za 50. Jubilej, ovu izdajemo povodom 52. godišnjice kluba i ona će biti predstavljena javnosti na svečanosti do kraja godine", objašnjava Rajković.

Klub "Jedinstvo" je osnovan 1970. godine i nakon pola veka postojanja postao je deo istorije grada Beča. O tome svedoči i jaka povezanost kluba, članova i aktivista sa gradom. U znaku te povezanosti, povodom 20 godina postojanja, 1990. u parku Prater je zasađeno 20 stabala drveća. "Jedinstvo" je takođe i deo online zbirke Bečkog muzeja (WienMuseum).

Danas se klub "Jedinstvo" prvenstveno bavi održavanjem i negovanjem srpske kulture, tradicije i jezika i slovi, sa oko 300 aktivnih članova, više stotina ativista i nekoliko hiljada simpatizera, za najaktivniji srpski kulturni klub u Zapadnoj Evropi.

Inače, u Austriji živi oko 300.000 Srpkinja i Srba, od kojih 200.000 samo u Beču. Srpska zajednica čini oko 10,5 posto ukupnog stanovništva glavnog grada alpske republike, što znači da je, posle Beograda i Novog Sada, Beč treći po veličini srpski grad na svetu, gde se srpski jezik, posle nemačkog, može najviše čuti.

Komentari (0)

Magazin