Život

Meksički "supernavijač" spreman za još jedan Mundijal: "Karamelu" će ovo biti deseto Svetsko prvenstvo

Komentari

Autor: AP

19/11/2022

-

23:01

Meksički "supernavijač" spreman za još jedan Mundijal: "Karamelu" će ovo biti deseto Svetsko prvenstvo
Hektor Čavez - Copyright AP/Marco Ugarte

veličina teksta

Aa Aa

Od hiljada meksičkih navijača za koje se očekuje da otputuju u Katar na najveći fudbalski turnir na svetu, samo jedan od njih može da se pohvali da je prisustvovao na deset svetskih prvenstava i više od 450 utakmica svoje zemlje: Ektor Čaves, poznatiji kao "Karamelo".

Sa crnim "ćaro" šeširom na glavi, obučen u zeleni dres reprezentacije i noseći meskičku zastavu sa izvezenim imenom, "Karamelo" je dobro poznata slika na svakom stadion na kome ekipa igra u Meksiku i širom sveta, i to ne samo zvanične turnire.

"To je mnogo žrtvovanja - govorim o više od 450 utakmica reprezentacije", rekao je on za AP.

Meksički tim, pored zvaničnih turnira, ima ugovor sa američkom kompanijom "Soccer United Marketing" koji od 2003. godine zahteva da odigra najmanje pet prijateljskih utakmica na američkom tlu.

Samo ove godine, između prijateljskih i zvaničnih utakmica, Meksiko je odigrao 15 utakmica, a četiri su bile u Meksiku.

"S jedne strane, pogađa vas u porodičnim odnosima, a naravno i po džepu, da pratite reprezentaciju, da ništa ne propuštate i da morate da putujete bilo gde po svetu. To podrazumeva velike finansijske izdatke. Zamorno je raditi to više od 40 godina", rekao je Čaves, koji je vlasnik jedne zlatare. 

On je naveo da je prva utakmica reprezentacije kojoj je prisustvovao bila 19. februara 1986, kada se Meksiko suočio sa Sovjetskim Savezom u glavnom gradu. Njegov prvi zvanični meč na Svetskom prvenstvu bio je iste godine, 3. juna protiv Belgije. Tamo se rodila ideja da krene sa praćenjem Meksika širom sveta. 

"Imao sam iskustvo Meksika iz 1986. godine i tada sam rekao da je Svetsko prvenstvo velika zabava, i odlučio da idem na svako. Tako je i bilo", rekao je.

Mada je Meksiku zabranjeno učešće na Svetskom prvenstvu 1990. u Italiji, Čaves je otišao na taj turnir i potom nastavio "hodočašće" kroz SAD 1994, Francusku 1998, Južnu Koreju i Japan 2002, Nemačku 2006, Južnu Afriku 2010, Brazil 2014. i Rusiju 2018. godine.

"Zlatara mi je omogućila da idem svuda sa timom"

Čaves je studirao poslovnu administraciju i otišao na svoje prvo Svetsko prvenstvo jer je njegov otac kupio karte. Seća se da je otišao u Italiju sa rancem na ramenu i sa ograničenim budžetom, ali je kasnije otvorio svoju zlataru koja mu od 1994. godine pomaže da plaća troškove. 

"Sećam se da sam, kada sam otvorio svoju zlataru, bio u ulici u kojoj je bilo i drugih. Otvarao sam je sat vremena ranije i zatvarao sat vremena kasnije od njih. Radio sam i nedeljom, da bih bio korak ispred. Sve je zasnovano na radu. To mi je omogućilo da svuda putujem sa reprezentacijom", istakao je Čaves.

Iako ne prati sve utakmice, Čaves je rekao da je putovao na Olimpijske igre u London 2012. i Svetsko prvenstvo za igrače do 17 godina 2005. u Peru. Meksiko je pobedio u oba slučaja.

"Sećam se utakmice i golova Oribea protiv Nejmarovog tima i gledanja visoko podignute zastave, pevanja himne. Sećam se toga i naježim se, suze mi krenu od radosti", priseća se Čaves meča za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama. 

AP/Marco Ugarte

 

"Ali bez sumnje, najlepše sećanje je kada smo pobedili Brazil na Kupu konfederacija 1999. na stadionu Asteka onim sjajnim golovima Kvautemoka (Blanka)", dodao je.

Nakon Meksika, bio je svedok nekih teških trenutaka, posebno eliminacija u osmini finala, što je bio maksimum za Meksiko na svim svetskim prvenstvima od 1994. godine. Od tada pa nadalje, poraz od SAD 2002. godine ga je najviše zaboleo.

"Ne toliko zato što su nas eliminisali, već zato što nas je naš najveći neprijatelj eliminisao. Godinama smo se osećali superiorno u odnosu na njih i tada su nas ponizili. Bio je to veoma tužan dan, nisam želeo da napustim hotel tri dana nakon toga", rekao je.

Dobar prijatelj sa "Manolom bubnjarem"

U Meksiku je Čaves jedini navijač koji prati reprezentaciju na svim njenim mečevima. Postoji još jedna grupa koja se zove "Ola Verde" i radi nešto slično, ali putuju samo na zvanične turnire širom sveta.

Čavesova priča je kao priča Manuela Kaseresa, poznatog kao "Manolo el del bombo" ili "Manolo bubnjar", koji prati reprezentaciju Španije od Svetskog prvenstva 1982.

"Rekao bih da je moj prijatelj 'Manolo el del bombo' moj najbliži konkurent. On mi je dobar prijatelj, sreli smo se i pričamo telefonom", rekao je Čaves, koji je pomenuo da ga je inspirisao i brazilski navijač Klovis Akosta Fernandes koji je bio poznat kao "Gaučo da Kopa", a koji je preminuo 2015. godine. 

Meksička fudbalska federacija dobro poznaje Čavesa. Iako sam plaća putovanja, najčešće odseda u hotelima u kojima odseda reprezentacija. Nedavno je na svom zvaničnom Instagram nalogu podelio video na kojem, pre nego što uđe u lift, pita selektora Meksika Herarda Martina da li planira da u tim uključi bivšeg reprezentativnog napadača Havijera Ernandeza.

Pored toga, njegov nalog je pun slika u hotelima pored meksičkih igrača ne samo na trenutnom spisku, već i sa prošlih svetskih prvenstava.

"Nije da se smatram navijačem broj 1, ali ljudi i mediji su me tako nazvali. Prihvatam ovo priznanje kao odgovornost jer se osećam kao ambasador meksičkih navijača", zaključio je ovaj Meksikanac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin