Život

Beloruska sprinterka Kristina Cimanovska dobila azil u Poljskoj, trener pod optužbom

Komentari

Autor: BBC

19/01/2023

-

19:57

Beloruska sprinterka Kristina Cimanovska dobila azil u Poljskoj, trener pod optužbom
Kristina Cimanovska - Copyright Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Beloruski atletičarski trener koji je navodno pokušao da natera svoju atletičarku da napusti Olimpijadu i ode kući, optužen je za nedolično ponašanje. Kristina Cimanovska rekla je da je protiv svoje volje odvedena na aerodrom u Tokiju nakon što je kritikovala svoje trenere. piše BBC.

Sprinterka je dobila policijsku zaštitu nakon što je izrazila strah za svoju bezbednost i kasnije joj je Poljska dala azil. Atletska komisija za zaštitu inetgriteta sportista (AIU) tereti Jurija Maiševiča za tri prekršaja.  AIU navodi da je Maisevič, koji je bio prvi trener beloruske atletičarske reprezentacije na Igrama u Tokiju, "verbalno i mentalno uznemiravao " Cimanovsku.

Trener Artur Šumak, koji je takođe bio pod istragom, nije optužen.

"AIU navodi da, u vezi sa  okolnostima izbacivanja Cimanovske sa Olimpijskih igara, Maisevič nije postupio pošteno i pokazao je lošu nameru, nije sačuvao dostojanstvo sportiste i njegovi postupci su predstavljali verbalno i psihičko uznemiravanje što je atletiku generalno dovelo na loš glas", poručila je etička komisija Međunarodne atletske federacije.

"Važna uloga AIU-a je da poštuje integritet sportiste i da ih zaštiti od uznemiravanja. AIU je temeljno istražio ovo pitanje i smatra da postoji slučaj da se odgovara za kršenje Kodeksa ponašanja," rekao je šef AIU Bret Klotije. 

Cimanovska je objavila video snimak na mreži u kojem kaže da su je beloruski zvaničnici u neprofesionalno kratkom roku prijavili za štafetu na 400 metara, tek kada je utvrđeno da neke atletičarke nemaju pravo da se takmiče. 

 Državni mediji kritikovali su je nakon što je objavila snimak, a jedan televizijski kanal je rekao da joj nedostaje "timski duh". 

Rekla je da su zvaničnici došli u njenu sobu i dali joj sat vremena da spakuje kofere pre nego što je odvedu na aerodrom Haneda u Tokiju. Beloruski zvaničnici rekli su da je Cimanovska izbačena iz tima zbog njenog "emotivnog i psihičkog stanja".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin