Život

Ostrvo "zalazećeg sunca": Njujorčani se okupili na Menhetnu da vide jedan od dva godišnja sunčeva fenomena

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2023

-

17:38

Ostrvo "zalazećeg sunca": Njujorčani se okupili na Menhetnu da vide jedan od dva godišnja sunčeva fenomena
Ostrvo "zalazećeg sunca": Njujorčani se okupili na Menhetnu da vide jedan od dva godišnja sunčeva fenomena - Copyright Tanjug/AP/Yuki Iwamura

veličina teksta

Aa Aa

Njujorčani i turisti okupili su se sinoć da bi posmatrali jedan od dva godišnja spektakla - Menhetnhendž, kada gradski mrežni sistem ulica uokviruje zalazeće sunce.

Ovaj fenomen obično privlači hiljade posmatrača, turista i lokalnog stanovništva, koji se takmiče kako bi uhvatili savršenu sliku. Prva noć Menhetnhendža dogodila se u ponedeljak, sa samo pola vidljivog sunca na zalasku, a juče je puno sunce na zalasku moglo da se vidi između nebodera.

Tanjug/AP/Yuki Iwamura

 

Sledeći Menhetnhendž će biti 12. jula u 20.20 sati. Slične "hendž" pojave se javljaju i u drugim gradovima sa velikim brojem nebodera i dugim ravnim ulicama - Čikagu, Montrealu i Torontu.

Što se zalaska sunca tiče, događaj se dešava u maju i julu, i traje po dve noći.

Postoji i verzija izlaska sunca koja se javlja zimi. Ova pojava se dešava oko tri nedelje pre i tri nedelje posle letnjeg solisticija.

Astrofizičar Nil deGras Tajson je prvi put upotrebio termin Menhetnhendž 1997. godine, inspirisan njegovom sličnošću sa Stounhendžom, gde se sunce poravnava sa koncentričnim krugovima vertikalnog kamenja prilikom svakog solisticija.

"Kao dete, posetio sam Stounhendž u ravnici Solsberi u Engleskoj i istraživao druge kamene spomenike širom Britanskih ostrva. Bilo je to duboko u meni", kaže DeGras Tajson. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin