Život

Organizacija za prava životinja tužila pastira kog je ujeo vuk i gradonačelnika koji je naredio da se zver ulovi

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2023

-

10:32

Organizacija za prava životinja tužila pastira kog je ujeo vuk i gradonačelnika koji je naredio da se zver ulovi
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija za prava životinja "Sklonište za životinje" (De Faunaesherming) tužila je pastira koga je ujeo vuk i gradonačelnika koji je naredio da se ta životinja ubije, preneo je "NL tajms".

Prema navodima organizacije "ovo nije napad vuka na čoveka, već čoveka na vuka".

"Gradonačelnik nije imao pravo da naloži ubijanje vuka", naveli su iz te organizacije.

Pastira iz sela Drente navodno je ujeo vuk u nedelju ujutro, kada je pastir pokušao da otera vuka vilom, a potom je otišao u bolnicu po pomoć i sada se oporavlja kod kuće.

Prema organizaciji, pastir je pogrešio.

"Svako ko nije dovoljno pametan, a koristi vilu ili lopatu da napadne predatora, može da očekuje da se životinja oseti ugroženo i da se brani", istakli su iz organizacije. Posle incidenta, vlasti su pronašle vuka kako se krije ispod solarnih panela u dolini.

"Protokol nije ispoštovan. Trebalo je da se utvrdi da li je vuk napao ljude i da li treba da bude odstreljen. Gradonačelnik nije imao pravo nikome da naloži da se vuk ubije. Policija je to trebalo da zna i da ima potvrdu, pre nego što je pucala", dodali su branioci prava životinja.

pixabay

 

Gradonačelnik Rikus Jager iz Vestervelda, koji pokriva Vapse, rekao je u nedelju da nije imao izbora, već da naredi da se životinja ubije, preneo je "RTL njuz".

"Pokušali smo da pronađemo eksperta, ali nismo mogli brzo da ga nađemo. Radili smo prema ekspertizi koja nam je u tom trenutku bila dostupna i zaključili smo da je odstrel vuka bio jedini izbor", rekao je Jager.

On objašnjava da ja životinja može biti ubijena ukoliko predstavlja aktivnu pretnju, ali tek nakon pokušaja da se otera.

Vukovi su se, inače, poslednjih decenija vratili u šume Evrope, zbog čega su u mnogim zemljama izbrisani sa liste ugroženih vrsta, ali to predstavlja sve veći problem ljudima koji žive od poljoprivrede u ruralnim oblastima. Više o tome kako su vukovi postali "vruća" politička tema u Evropi, možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin