Život

Kako je konzervativni tabloid "izmislio" Barbiku: Lili, preteča najpopularnije lutke, bila je njena sušta suprotnost

Komentari

Autor: Una Hajdari, Euronews

25/07/2023

-

21:13

Kako je konzervativni tabloid "izmislio" Barbiku: Lili, preteča najpopularnije lutke, bila je njena sušta suprotnost
Kako je konzervativni tabloid "izmislio" Barbiku: Lili, preteča najpopularnije lutke, bila je njena sušta suprotnost - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok svet drma Barbi groznica, zahvaljujući novom filmu rediteljke Grete Gervig, mnogi su zaboravili da je čuvena lutka zapravo inspirisana daleko manje poznatom igračkom napravljenom prema stripu iz najpopularnijeg nemačkog tabloida.

Lutka po imenu Lili bila je predmet šale među odraslima u Nemačkoj, pre nego što će postati inspiracija tinejdžerkama u Sjedinjenim Američkim Državama i inspirisati stvaranje Barbike. 

Reč je o kreaciji strip crtača Rajnharda Bojtijena koji je dobio zadatak da za prvo izdanje kozervativnog lista "Bild" u junu 1952. svojim stripom hitno popuni prazan prostor na jednoj od strana. On je došao na ideju da predstavi seksepilnu mladu ženu sa oblinama i konjskim repom, koja je došla kod proročice.

"Možeš li mi reći ime i adresu visokog, zgodnog i bogatog muškarca?", pita Lili u svom prvom pojavljivanju.

Tako je nastala Barbi ili barem Lili strip, koji je trebalo da bude odraz "beskompromisne i nekonvencijalne prirode" i kontrateža ozbiljnijim političkim publikacijama u Nemačkoj. I dok je moderna Barbika, naročito u kampanji za novi film predstavljena kao feministička ikona, Lili koja ju je inspirisala bila je njena sušta suprotnost. 

"Bild" je danas najpoznatiji u zemljama nemačkog govornog područja po skandaloznom i zapaljivom sadržaju, i dobio je više opomena Nemačkog saveta za štampu od bilo kog drugog lista.

"Obline umesto bombi"

Strip "Lili" godinama je objavljivan u "Bildu", a u zvaničnoj arhivi "Axel Springer" izdavačke kuće opisan je kao "drzak". Međutim, većina feministkinja danas rekla bi da je reč o promovisanju stereoptipa o ispraznoj, površnoj i preterano seksualizovanoj plavuši.

Primera radi, u jednom stripu Lili dolazi u kancelariju u kupaćem kostimu. Pored sličice piše: "Kako sam glupa! Kad sam se probudila, mislila sam da sam i dalje na odmoru". 

profimedia

 

Uprkos tome, popularnost stripa je toliko rasla da je izdavač 1955. godine naručio od proizvođača igračaka "O&M Hausser" lutkicu zasnovanu na crtežima, koja je potom prodavana na trafikama u providnoj, plastičnoj, valjkastoj kutiji noseći provokativnu garderobu i primerak "Bild"-a u džepu. 

Inicijalno, Lili je trebalo da bude šaljivi poklon, trodimenzijalna verzija žene koja je izgovarala blesave šale u novinama, ali onda je uz lutku počelo da se isporučuje oko 150 različitih odevnih komada, zbog čega su se za nju zainteresovala i deca. 

Za razliku od svih drugih lutaka tog vremena, pomerale su joj se ruke i noge, što ju je činilo dodatno privlačnom.

Nekoliko godina kasnije, američka poslovna žena Rut Hendler, ćerka poljsko-jevrejskih imigranata, bila je na odmoru u Švajcarskoj i kupila lutku svojoj ćerki Barbari. Hendler je, inače, osnivač Matela, kompanije, koja i dan danas proizvodi Barbi lutke, nakon što je predstavila svoju verziju Lili, gotovo identičnu originalu, ali ovog puta predstavljenu kao "manekenku tinejdžerku".

Matel je 1964. kupio prava na Lili iz Bilda, a proizvodanja u Nemačkoj je prestala.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin