Život

Takmičari u Velsu nastoje da obore rekord u neobičnoj disciplini: S maskom i disaljkom po baruštini

Komentari

Autor: AP

27/08/2023

-

22:46

Takmičari u Velsu nastoje da obore rekord u neobičnoj disciplini: S maskom i disaljkom po baruštini
Takmičari u Velsu nastoje da obore rekord u neobičnoj disciplini: S maskom i disaljkom po baruštini - Copyright Tanjug/AP/Ben Birchall/PA

veličina teksta

Aa Aa

Nekih takmičenja ima samo u Velikoj Britaniji, a ovo je jedno od najčudnijih sportskih dešavanja koje u Velsu traje 35 godina, prenosi  AP.

Naime, u pitanju je Svetsko prvenstvo u ronjenju kroz baruštinu, odnosno vodenu sluz ispunjenju tresetom koji je čest u ovim područjima. Neustrašivi takmičari od opreme imaju masku i disaljku, mogu da koriste peraja, ali ne i klasične plivačke zamahe.

Tanjug/AP/Ben Birchall/PA

 

Sve se ovo dešava jednom godišnje u gradiću Lanvrtidu u Velsu a cilj je što brže proći dve dužine rova od 55 metara ispunjenog vodom iz tresetišta koja je tu godinama.

Naravno da je važna i kostimografija, pa takmičari opremaju svoje maske i peraje živopisnim detaljima. Jedan takmičar je, na primer, na masci nosio ogromnu plastičnu žabu, drugome je ona bila ukrašena cvećem.

Tanjug/AP/Ben Birchall/PA

 

Gledaoci su se takođe uključili u zabavu, sa dve ružičaste kartonske kutije koje su predstavljale Barbi i Kena koji plivaju na močvarnim mestima.

Takmičari na ovogodišnjem 35. Svetskom prvenstvu imaju za cilj da izjednače ili sruše rekord Nila Rutera, aktuelnog svetskog rekordera koji je 2018. godine rov prešao za  1 minut i 18 sekundi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin