Politika

UNS: Novinarima u severnom delu Kosovske Mitrovice onemogućen rad

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2023

-

17:30

UNS: Novinarima u severnom delu Kosovske Mitrovice onemogućen rad
UNS: Novinarima u severnom delu Kosovske Mitrovice onemogućen rad - Copyright Wikipedia.org/Shkumbin Saneja, Logo

veličina teksta

Aa Aa

Na sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, na kojoj je Erden Atić položio zakletvu kao gradonačelnik, redakcije koje su pratile događaj suočile su se sa selektivnim davanjem izjava, odsustvom prevoda na srpski jezik, nepuštanjem u zgradu Skupštine opštine, saopštio je danas UNS.

Novinarka Radija Kosovska Mitrovica, Ivana Vanovac, za sajt UNS-a kaže da osoblje koje je komuniciralo sa medijskim ekipama nije iz službe za odnose sa medijima, već da su to bili pripadnici obezbeđenja, a da je komunikacija na srpskom jeziku bila nemoguća.

Ističe i da se Atić, nakon polaganja zakletve, obratio novinarima selektivno, upravo zato što su protokol vodili ljudi iz obezbeđenja, a ne PR službenici.

"Niko nije organizovao novinare da istovremeno uzmu izjavu, pa je to uspelo samo nekolicini ekipa koje su se zadesile unutar opštinske zgrade, dok su ostale na izjavu čekale još par sati. Kada se konačno obratio ostalim ekipama, gradonačelnik je to učinio na albanskom jeziku, a na zahtev srpskih redakcija da se izjave prevedu, rekao je da nemaju prevodioca za srpski", rekla je ona.

Kako je rekla Atić se na kraju obratio, na sasvim korektnom srpskom jeziku, dajući izjavu i srpskim novinarima, ali nije želeo da im odgovori na postavljena pitanja, iako je to uredno učinio kada su pitanja postavljali novinari iz albanskih redakcija.

Prema rečima novinarke portala Gračanica onlajn i dopisnice Prve televizije, Ane Marković, na Atićevoj konferenciji za novinare, nakon polaganja zakletve, izdvojeno je bilo nekoliko medija, koji većinski izveštavaju na albankom jeziku, dok su mnogi mediji koji izveštavaju na srpskom i na albanskom jeziku su ostali ispred zgrade Opštine i nije im bilo dozvoljeno da dobiju izjavu.

Za današnji događaj, kao što se moglo i očekivati, bio je zainteresovan veliki broj novinarskih ekipa, kako srpskih tako i albanskih.  

Preporuka za vas

Udruženja nezadovoljna izborom članova Radne grupe za novi zakon o informisanju, Ministarstvo kulture: Nemamo nameru da delimo novinare
UNS reaguje povodom izveštavanja TV Siri iz Đakovice: Neprihvatljivo prikazivanje u negativnom kontekstu dopisnika Euronews Srbija i TV Prva

Komentari (0)

Srbija