Fokus

Predstavnički dom SAD odobrio istragu o opozivu Bajdena

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

08:34

Predstavnički dom SAD odobrio istragu o opozivu Bajdena
Džozef Bajden - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnički dom američkog Kongresa formalno je odobrio vođenje istrage o opozivu predsednika Džozefa Bajdena zbog optužbi republikanaca da je bio umešan u koruptivne radnje i da je u periodu dok je bio potpredsednik SAD, od 2009. do 2017. godine, profitirao od poslovnih poduhvata svog sina.

Za prihvatanje pokretanja opoziva protiv Bajdena glasali su svi republikanski članovi predstavničkog doma, koji imaju većinu, njih 221, dok je 212 protiv poslanika bilo protiv, prenosi Glas Amerike.

Proces opoziva može da dovede do ultimativne kazne za jednog predsednika - da bude smenjen s položaja ukoliko bude osuđen u Senatu.

"Ne shvatamo lako ovu odgovornost i nećemo prejudicirati rezultat istrage", saopštio je predsedavajući Majk Džonson, dodajući da je dosadašnje dokaze nemoguće ignorisati.

Predsednik SAD Džozefa Bajden rekao je juče, posle usvajanja formalnog pokretanja istrage protiv njega, da su ga republikanci u američkom predstavičkom domu napali "lažima", dok je u saopštenju koje je objavila Bela kuća Bajden je istragu nazvao "neosnovanim političkim trikom", prenosi Rojters.

Istraga o opozivu fokusira se na to da li je Bajden imao koristi od poslovanja svog sina Hantera Bajdena u stranim zemljama, a glasanje je održano nekoliko sati pošto je Bajdenov sin odbio da svedoči iza zatvorenih vrata.

Fokus na Hanterove poslove u Ukrajini i Kini

Republikanci u Predstavničkom domu tvrde da su Bajden i njegova porodica nepropisno profitirali od odluka u kojima je stariji Bajden učestvovao dok je bio potpredsednik od 2009. do 2017.

Njihova istraga se sada fokusira na poslove Hantera Bajdena u Ukrajini i Kini u tom periodu.

Kako navodi Glas Amerike, našli su dokaze da je mlađi Bajden navodio svoje klijente da veruju da može da im pruži pristup kancelariji potpredsednika, ali nisu uspeli da pronađu dokaze da je Džozef Bajden preduzeo bilo kakve zvanične korake da pomogne tim kompanijama ili stekne finansijsku dobit od njih.

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

Bela kuća odbacuje istragu navodeći da je politički motivisana i da se ne zasniva na činjenicama. Bajden je kritikovao republikance što nisu podržali nijedan predlog njegovih domaćih prioriteta ili glasali za hitnu finansijsku pomoć Ukrajini i Izraelu.

"Republikanci u Predstavničkom domu neće da mi se pridruže. Umesto da učine bilo šta da poboljšaju život običnim Amerikancima, fokusirani su na to da me napadaju lažima", rekao je predsednik SAD.

Istraga bi mogla da pomogne republikancima 

Bajden se sprema za moguću novu predsedničku trku protiv Donalda Trampa, koji mu je bio rival i na izborima 2020. godine.

Tramp je prvi predsednik u američkoj istoriji koji je opozvan dva puta i trenutno se priprema za četiri predstojeća suđenja.

Skoro je sigurno da inicijativa neće dovesti do smene Bajdena, ocenjuje Glas Amerike i ukazuje da bi, čak i ako Predstavnički dom smeni predsednika, Senat morao da ga osudi sa dve trećine glasova, što je gotovo nemoguće u gornjem domu Kongresa gde demokrate imaju većinu od 51 prema 49 glasova.

Međutim, istraga bi mogla da pomogne republikancima da iznose svoje optužbe za korupciju tokom većeg dela predsedničke kampanje 2024. godine. Glasanje je održano tri meseca pošto su republikanci neformalno započeli istragu i nije neophodan korak da bi se predsednik ili drugi zvaničnici smenili s položaja.

Međutim, ova dozvola bi republikancima mogla da pruži veća pravna ovlašćenja da primoraju Bajdenovu administraciju da sarađuje u istrazi, piše Glas Amerike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet