Biznis vesti

Posledice zvanične zabrane kriptovaluta u Kini: Bitkoin pao 3,7 odsto, iritijum za 5,7 odsto

Komentari

Autor: Tanjug / BBC / Euronews

25/09/2021

-

13:10

Posledice zvanične zabrane kriptovaluta u Kini: Bitkoin pao 3,7 odsto, iritijum za 5,7 odsto
Bitkoin - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Centralna banka Kine objavila je da su sve transakcije kriptovalutama ilegalne, zabranivši digitalne tokene kao što je bitkoin, a ova odluka direktno je uticala na vrednost digitalnih valuta. Bitkoin je u poslednja 24 časa pao za 3,7 odsto i njim se trenutno trguje po ceni od 42.796 dolara. Itirijum je ostvario pad od 5,3 odsto, tako da je njegova trenutna vrednost 2.934 dolara.

U proteklih nedelju dana bitkoin je izgubilo 9,4 odsto svoje vrednosti, dok je Iritijum pao za visokih 14 odsto.

Centralna banka Kine objavila je da je poslovanje virtuelnim kriptovalutama ilegalna finansijska aktivnost i daozbiljno ugrožava bezbednost imovine ljudi. Kina je jedno od najvećih tržista kriptovalutama, a tamošnje fluktuacije često utiču na globalnu cenu kriptovaluta. Vrednost bitkoina pala je za više od 2.000 dolara nakon ove objave iz Kine.


To je poslednja u nizu akcija kineske države koja se obračunava sa ilegalnim aktivnostima, a konkretno, Peking kriptovalute vidi kao nestabilne, spekulativne investicije u najboljem slučaju, a kao način za pranje novca u najgorem slučaju.

Trgovina kriptovalutama je zvanično zabranjena u Kini od 2019. godine, ali je nastavljena onlajn putem stranih razmena.

Današnjom objavom, dodaje BBC, svima koji su umešani u "ilegalne finansijske aktivnosti" jasno je stavljeno do znanja da čine krivično delo i da će biti krivično gonjeni.

Pravni status bitkoina i drugih altkoina (alternativnih kovanica sličnih bitkoinu) značajno se razlikuje od zemlje do zemlje, dok u nekim ostaje da se pravilno definiše ili se stalno menja. Dok većina zemalja ne smatra nezakonitim korišćenje bitkoina, njegov status platežnog sredstva ili robe varira sa različitim regulatornim implikacijama.

Neke zemlje su postavile ograničenja u načinu na koji se bitkoin može koristiti, a banke su zabranile svojim klijentima obavljanje transakcija kriptovalutama. Druge zemlje su zabranile upotrebu bitkoina i kriptovaluta, strogo kažnjavajući svakoga ko vrši kripto transakcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis