Evropa

RAT U UKRAJINI: SAD tvrde da Rusija "pomera mali broj vojnika" oko Kijeva, granata pogodila rusku teritoriju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/03/2022

-

07:33

RAT U UKRAJINI: SAD tvrde da Rusija "pomera mali broj vojnika" oko Kijeva, granata pogodila rusku teritoriju
RAT U UKRAJINI: SAD tvrde da Rusija "pomera mali broj vojnika" oko Kijeva, granata pogodila rusku teritoriju - Copyright Tanjug AP/Petros Giannakouris, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tridesetčetvrtog dana ruske invazije na Ukrajinu oči sveta biće uperene na Istanbul gde se nastavljaju mirovni pregovori. Sastanak delegacija dve zaraćene strane počeo je u 9.30 časova u Palati Dolmabahče iza zatvorenih vrata i trajao je četiri sata. Prethodno je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio bilu kakvu mogućnost direktnog susreta Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog. Zelenski je rekao da je Ukrajina spremna da razgovara o neutralnosti u sklopu mirovnog sporazuma s Rusijom, ali je za to zatražio garancije treće strane i potvrdu od građana na referendumu. S druge strane, Moskva navodi da će ublažiti napade na Kijev i Černigov.

Ključni događaji:

  • Nakon četiri sata gotov prvi dan pregovora Moskve i Kijeva
  • Ukrajina pristaje na neutralnost i zahteva garancije bezbednosti, čeka se odgovor Moskve
  • Blinken: SAD će pružiti bezbednosne garancije Ukrajine
  • Razgovarali Makron i Putin
  • Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko izjavio je da je njegov grad pao u ruke okupatora
  • Ukrajinci tvrde da su oslobodili Irpin
  • WSJ piše kako su Roman Abramovič i dvojica pregovarača iz Ukrajine imali simptome trovanja
  • Zemlje G7 objavile su da neće plaćati gas u rubljima, Rusija preti potpunim prestankom isporuke
  • Predsednik SAD Džo Bajden rekao da nema nameru nikome da se izvinjava zbog izjava o Vladimiru Putinu
  • Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sastanak o humanitarnoj situaciji u Ukrajini
  • Nastavljena granatiranja, tri osobe su poginule, a 22 ranjene u bombardovanju upravne zgrade u Nikolajevu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.50 Nebenzja: Sankcije Zapada vode ka globalnoj ekonomskoj krizi

Jednostrane sankcije koje je Zapad uveo Rusiji vode globalnoj ekonomskoj krizi istorijskih razmera, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

23.44 UN: Više od 10 miliona izbeglih i raseljenih u Ukrajini

Više od 10 miliona Ukrajinaca, uključujući više od polovine dece u Ukrajini, napustilo je svoje domove od početka sukoba u toj zemlji, izjavila je predstavnica Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja, obraćajući se Savetu bezbednosti UN. Kako je rekla zamenica koordinatora UN za humanitarna pitanja Džojs Msuja, od toga, 6,5 miliona je interno raseljeno, a 3,9 miliona je prešlo granice u susedne zemlje, prenosi Si-En-En.

22.50 Zelenski: Ukrajina veruje samo konkretnom rezultatu pregovora

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se signali iz mirovnih pregovora sa Rusijom mogu nazvati pozitivnim, ali je i dodao da oni nisu ugušili eksplozije ruskih granata. Zelenski je poručio da Kijev ne vidi razlog da veruje rečima nekih ruskih predstavnika i rekao da Ukrajina može da veruje samo konkretnom rezultatu pregovora, prenosi Rojters.

22.34 SAD: Rusija "pomera mali broj vojnika" oko Kijeva

Rusija je počela da pomera veoma mali broj vojnika sa položaja oko ukrajinskog glavnog grada Kijeva, saopštio je danas Pentagon, uz ocenu da je to više bila promena položaja nego povlačenje ili povlačenje iz rata. Portparolka Bele kuće Kejt Bedingfild takođe je saopštila da Rusija preraspoređuje svoje trupe u Ukrajini, a ne povlači ih, prenosi agencija Rojters.

22.14 EU osudila granatiranje njene Svetodavne misije u Mariupolju

Šef diplomatije EU Žozep Borelj saopštio je večeras da je Savetodavna misija EU u Ukrajini (EUAM) dobila verodostojne informacije da su prostorije njene terenske kancelarije u Mariupolju nedavno pogođene ruskim granatama. ”Kancelarija i oprema EUAM pretrpeli su veliku štetu. Nijedan član Misije ili izvođač radova nije povređen. Oštro osuđujemo ove napade, kao i svaki napad na civile i civilnu infrastrukturu”, navodi se u pisanom saopštennju šefa diplomatije EU.

21.40 Mizincev: U Rusiju evakuisano 19.200 ljudi

Rusija je otvorila koridore za evakuaciju civila i stranih državljana iz Ukrajine u pet pravaca, dok je Ukrajina odobrila dva i predložila devet dodatnih ruta, izjavio je danas načelnik ruskog Komandnog centra za nacionalnu odbranu Mihail Mizincev. On je istakao da je tokom dana u Rusiju evakuisano više od 19.200 ljudi, uključujući oko 4.000 dece.

Tanjug AP/Nariman El-Mofty

 

21.27 Granata pogodila rusku teritoriju

Guverner Belgorodske oblasti koja se nalazi nedaleko od granice sa Ukrajinom, Vjačeslav Gladkov rekao je da su četiri policajca ranjena nakon što je granata pogodila selo Krasni Oktjabr na ruskoj teritoriji. Prema preliminarnim podacima koje prenosi TAS S, nema žrtava ni među meštanima pogođenog sela. Uzrok incidenta još nije poznat.

21.13 Razgovarali lideri Britanije, Italije, Francuske i SAD

Lideri Velike Britanije, Italije, Francuske, Nemačke i SAD ponovili su danas u telefonskom razgovoru neophodnost podrške rusko-ukrajinskim pregovorima u pokušaju uspostavljanja primirja u Ukrajini, saopštila je danas pres-služba italijanskog premijera Marija Dragog.

20.16 Bajden: Videćemo da li će Rusija ispuniti obećanje

Američki predsednik DŽozef Bajden izjavio je danas da ostaje da se vidi da li će Rusija preduzeti bilo kakve akcije da smanji svoje vojne operacije u Ukrajini, dodajući da će Vašington i njegovi saveznici nastaviti sa snažnim sankcijama i pomoći Ukrajini.

19.26 CNN: Rusija počinje da povlači trupe iz oblasti oko Kijeva

Rusija počinje da povlači određene snage iz oblasti oko ukrajinskog glavnog grada Kijeva u okviru, kako SAD ocenjuju, velike promene strategije Moskve, izjavila su dva visoka američka zvaničnika za CNN.

Associated Press

19.00 Detalji razgovora Putina i Makrona

Putin je detaljno obavetio Makrona o merama koje su Oružane snage Ruske federacije preduzele za pružanje humanitarne pomoći i obezbeđivanje evakuacije. Lideri dve zemlje su se dotakli pitanja u vezi sa odlukom da se pređe na plaćanje isporuke prirodnog gasa iz Rusije u rubljama, navodi se iz Kremlja.

18.49 Ruski mediji: Dopisnik "Izvestija" ranjen u blizini Mariupolja

Dopisnik ruskog lista "Izvestija" Rodion Severjanov ranjen je u nogu u blizini Mariupolja, objavio je danas ruski dnevnik na svom Telegram kanalu. "Rodion Severjanov, dopisnik 'izvestije', ranjen je u blizini Mariupolja. Snajperski metak ga je pogodio u nogu", navodi se u saopštenju lista, preneo je TAS S.

18.37 Razgovarali Makron i Putin

Razgovor francuskog predsednika Emanuela Makrona i ruskog lidera Vladimira Putina, trajao je nešto više od sat vremena, prenosi TAS S.

18.13 UNS: Hitno demantovati lažno obeležavanje novinara u Ukrajini

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da su na društvenim mrežama u Ukrajini članovi novinarske ekipe austrijske televizije ORF, u kojoj je i kolega snimatelj Nenad Dilparić, obeleženi kao ruski diverzanti, čime im se, s obzirom na to da se nalaze u zoni borbenih dejstava, dodatno ugrožava život.

18.00 Rusi napravili alternativu Gugl Plej prodavnice

Ruski programeri napravili su alternativu Gugl Plej prodavnici (Google Play store), koja se zove "Nash Store" i planiraju da je pokrenu 9. maja, na Dan pobede u Drugom svetskom ratu, saopštila je danas organizacija koja stoji iza ove inicijative.

17.47 Pušilin: Ne sme se verovati obećanjima Ukrajine

Ukrajini se ne sme verovati tokom pregovora, ocenio je danas predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin. On je, komentarišući rezultate pregovora Kijeva i Moskve u Turskoj, rekao da Donjeck ima sedmogodišnje iskustvo u pregovorima sa Ukrajinom, prenosi RIA Novosti. "Ukrajini se ne sme verovati ni kada je nešto potpisala. Ne može se verovati ni kada se Ukrajini pridruže zemlje garanti - govorim o Nemačkoj i Francuskoj", smatra Pušilin.

17.16 Kadirov: Potrebno zauzeti KIjev

Čečnski lider Ramzan Kadirov ocenio je danas da ruska operacija u Ukrajini ne sme biti zaustavljena, da je potrebno završiti započeto i zauzeti Kijev. "Mora se završiti ono što je započeto, ne zaustavljati se. Moramo ući u Kijev i zauzeti ga", rekao je Kadirov na velikom skupu vojnih snaga u glavnom gradu Čečenije, Groznom, prenosi RIA Novosti.

Associated Press • Euronews Serbia

16.21 Nastavlja se proterivanje ruskih diplomata

Irske vlasti obavestile su ruskog ambasadora u Dablinu o proterivanju četvorice diplomata, prenosi Rojters. Belgija takođe proteruje 21 ruskog diplomatu, a Češka jednog, navodi TAS S. Osim toga, i Holandija je proterala 17 ruskih obaveštajaca koji su bili akreditovani kao diplomate, na osnovu informacija svojih bezbednosnih službi, saopštilo je danas holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

16.15 SAD spremne da daju garancije za bezbednost Ukrajine

SAD će prepustiti Ukrajini da proceni da li postoji istinski napredak u pregovorima sa Ruskom federacijom, saopštio je američki sekretar Entoni Blinken. On je istakao da će SAD biti spremne da podrže moguće sporazume Moskve i Kijeva u pogledu garancije bezbednosti Ukrajine. Blinken dodaje da postoji razlika između onoga što Rusija kaže i onoga što radi, a SAD su se, kako kaže, fokusirale na ovo drugo, prenosi BBC.

16.04 Predlog Ukrajine da finalnu odluku formalizuju predsednici

Ukrajina je zatražila da finalna odluka o sporazumu sa Rusijom bude formalizovana na sastanku šefova država, izjavio je danas šef ruske delegacije na pregovorima sa Ukrajinom i pomoćnik predsednika Vladimir Medinski.

15.35 Čavusoglu: Najznacajniji napredak u pregovorima

Razgovori između ukrajinskih i ruskih pregovarača koji su održani danas u Istanbulu najznačajniji su napredak u dosadašnjim pregovorima, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu nakon završetka sastanka dve delegacije.

14.59 Arakamia: Dovoljni uslovi za sastanak Putina i Zelenskog

uslovi za prvi sastanak između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina sada su "dovoljni", rekao je ukrajinski pregovarač David Arakamia, posle nove runde pregovora. "Rezultati današnjeg sastanka u Istanbulu su dovoljni za sastanak na nivou šefova država", rekao je. 

14.30 Ruska vojska će reukovati aktivnosti kod Kijeva i Černigova

Zamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin je rekao da će Rusija "radikalno da redukuje" vojne aktivnosti oko Kijeva i Černigova, prenosi BBC navode agencije Tas. Navedeno je da će ruska delegacija objaviti više detalja o toj odluci kada se vrati u Moskvu sa pregovora.

Govoreći pored Fomina, glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski je istakao da su razgovori bili konstruktivni i da su dobili predlofe od Ukrajine da razmotre njihovu formulisanu poziciju, i da će to biti učinjeno u narednom periodu. 

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

14.12 Kijev predlaže konsultacije o Krimu u narednih 15 godina

Šef ukrajnske delegacija u pregovorima sa Rusijom David Arahami rekao je danas, nakon završetka prve runde pregovora u Istambulu da Kijev predlaže održavanje konsultacija sa Rusijom o statusu Krima u narednih 15 godina. On je naveo da će Ukrajina pristati na neutralan status ako zaživi sistem bezbednosnih garancija koji zahteva. Dodao je da bi među zemljama koje bi garantovale bezbednost Ukrajine mogli da budu Izrael, Poljska, Kanada i Turska, prenosi Rojters. Arahami je rekao da bi neutralan status Ukrajine podrazumevao da u toj zemlji ne bude stranih vojnih baza. Istakao je da je za finalni sporazum neophodno da na celoj teritoriji Ukrajine na snagu stupi sporazum o potpunom prekidu vatre sa Rusijom. Arami je rekao da je sve to predočeno ruskoj strani i da Kijev čeka zvanični odgovor Moskve.

14.10 Medinski: Predlažemo dva koraka za deeskalaciju

Sastanak Ruskog i Ukrajinskog predsednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog moguć je čim bude spreman sporazum između dve zemlje, izjavio je danas šef ruske delegacije u pregovorima u Istanbulu Vladimir Medinski nakon današnjeg sastanka. On je saopštio da je ruska strana iznela nameru da preduzme dva koraka za deeskalaciju situacije u Ukrajini, prenose ruski mediji. Precizirao je da se jedan od koraka odnosi na vojni aspekt, a drugi na politički. Dodao je da će stav Moskve koji se odnosi na vojnu sferu objaviti zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Fomin, a on sam onaj koji se odnosi na politički deo.

13.53  Rublja na jednomesečnom maksimumu

Ruska rublja se danas popela iznad jednomesečnog maksimuma na trgovanju u Moskvi - 88 rubalja za dolar, nakon što je juče dostigla nivo od 87,40, što je bio najjači kurs od 28. februara, prenosi Rojters. Opširnije u odvojenoj vesti.

13.25 Posle tri sata završeni pregovori ukrajinske i ruske delegacije u Istanbulu

Prvi dan mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine u Istanbulu je završen, objavila je agencija Anadolija na Tviteru. Rusku delegaciju je, kao i u prethodnim rundama pregovora, predvodio Vladimir Medinski, pomoćnik predsednika Ruske Federacije. Nakon sastanka planirana je njegova izjava, prenosi RIA Novosti. Prethodne tri runde pregovora Rusije i Ukrajine održane su u Belorusiji. Ovo su bili prvi direktni razgovori dve strane u poslednje dve nedelje. Delegacije Kijeva i Moskve su u prethodnom periodu razgovarale onlajn. 

12.35 Rusija protestovala povodom snimka maltretiranja zarobljenika

Rusija je protestovala tokom pregovora sa Ukrajinom povodom snimaka na kojima se vidi maltretiranje zarobljenih ruskih vojnika, a Ukrajinci su obećali da će preduzeti najoštrije mere, izjavio je danas šef ruske delegacije na pregovorima i pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski. 

12.06 UN: Zaraćene strane da obezbede prolaz za humanitarnu pomoć

Portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Jens Lerke danas je pozvao zaraćene strane u Ukrajini da omoguće bezbedan prolaz agencijama za pomoć Ujedinjenih nacija. On je naveo da su agencije za pomocć Ujedinjenih nacija do sada uspele da pomognu oko 900.000 ljudi u Ukrajini, ali da zaraćene strane moraju da im garantuju bezbedan prolaz da bi mogle da urade više, prenosi Rojters. Jarno Habiht, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Ukrajini, saopštio je da su do sada 72 osobe poginule, a 40 povređeno u 74 napada na zdravstvene ustanove u ukrajinskom sukobu, prenosi Rojters.

Profimedia

 

12.00 Podoljak: Bezbednosne garancije i primirje teme pregovora

Bezbednosne garancije i organizovanje primirja radi rešavanja humanitarnih problema teme su današnjih razgovora u Turskoj između Ukrajine i Rusije, saopštio je Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

11.58 Šojgu: Ostvareni ciljevi prve etape

Glavni ciljevi prve etape specijalne operacije Ruske Federacije za zaštitu civilnog stanovništva Donbasa su završeni, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. On je rekao da je sada moguće fokusirati se na oslobađanje samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, prenose Izvestija. Opširnije u odvojenoj vesti.

11.20 FT: Rusija odustaje od "denacifikacije" Ukrajine

Rusija je odustala od zahteva da Ukrajina bude "denacifikovana" i spremna je da joj dozvoli da se pridruži Evropskoj uniji ako odustane od nastojanja da se pridruži NATO-u, piše danas "Fajnenšel tajms" pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa situacijom. Taj list je, pozivajući se na četiri osobe bliske pregovorima, preneo da potencijalni dogovor može podrazumevati odustajanje Ukrajine od njenih nastojanja za članstvo u NATO-u u zamenu za dobijanje bezbednosnih garancija.

10.51 Pogođena zgrada uprave u Nikolajevu u raketnom napadu

Glavna zgrada gradske uprave u ukrajinskom gradu Nikolajevu pogođena je i oštećena jutros u raketnom napadu, saopštio je regionalni guverner Vitalij Kim. 

Naknadno su ukrajinske vlasti saopštile da su u ovom napadu poginule tri, a ranjene 22 osobe. Spasioci nastavljaju potragu ispod ruševina.

10.34 Rusija proteruje diplomate baltičkih zemalja

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas ambasadore Letonije, Estonije i Litvanije da najavi proterivanje nekih njihovih diplomata kao recipročnu meru  prenosi Rojters pozivajući se na novinske agencije TASS i RIA Novosti. Letonija i Estonija saopštile su 18. marta da proteruju po troje ruskih diplomata, dok je Litvanija navela da je četvorici Rusa poručila da moraju da napuste zemlju.

10.27 DNR tvrdi da u potpunosti kontroliše centar Marijupolja

Vlasti samozvane Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštile su da u potpunosti kontrolišu centar Mariupolja i da je u toku "čisćenje grada" od preostalih ukrajinskih snaga. Zamenik ministra informisanja DNR Daniil Beznosov na Jutjub kanalu Solovjov uživo naglasio da se borbe trenutno vode na pravcima Gorlovke, Mariupolja i Donjecka.

Profimedia

 

10.24 Moskva potvrdila da su ruske snage uništile skladište goriva u Rivnenskoj oblasti

Ruske oružane snage uništile su veliko skladište goriva u ukrajinskoj Rivnenskoj oblasti sa krstarećim raketama ispaljenim iz vazduha, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Konašenkov je dodao i da su ruske snage uništile 311 ukrajinskih dronova, 1.738 tenkova i 181 raketnih bacača ukrajinskih oružanih snaga od početka specijalne vojne operacije.

10.12 Počeo bilateralni sastanak šefova delegacije Rusije i Ukrajine

Bilateralni sastanak šefova delegacija Rusije i Ukrajine Vladimira Medinskog i Davida Arahamija počeo je danas u Palati Dolmabahče u Istanbulu, javljaju RIA Novosti pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor. Agencija Rojters je, pozivajući se na izveštaj jedne ukrajinske televizije, prenela da se članovi dve delegacije nisu rukovali uoči početka nove runde pregovora.
Član ukrajinske delegacije Mihailo Podoljak je na Tviteru napisao da delegacije razgovaraju o "osnovnim odredbama pregovaračkog procesa", dodajući da "delegacije rade paralelno na čitavom spektru spornih pitanja".

10.14 Današnji najvažniji događaji u ukrajinskoj krizi

Euronews Srbija
9.51 Australija uvodi sankcije ruskim pojedincima

Australija je danas predstavila prvi paket sankcija protiv ruskih državljana osumnjičenih za krivična dela u vezi sa korupcijom, kao i protiv onih koje australijske vlasti smatraju saučesničima u slučaju smrti advokata Sergeja Magnickog, navodi se u saopštenju australijske ministarke spoljnih poslova Maris Pejn. Opšitnije pročitajte u posebnoj vesti.

09.30 Erdogan: Vreme da pregovori daju konkretne rezultate

Napredak u pregovorima između ruske i ukrajinske strane, koji počinju danas Istanbulu, otvorio bi put za sastanak dvojice predsednika tih zemalja, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. U obraćanju pregovaračima u Istanbulu, Erdogan je rekao da je došlo vreme da razgovori daju konkretne rezultate i pozvao na hitan prekid vatre, prenosi Rojters.

Više pročitajte u posebnoj vesti.

Profimedia

 

09.12 Ukrajina očekuje otvaranje tri humanitarna koridora

Ukrajina se nada da će danas biti otvorena tri humanitarna koridora kako bi se evakuisali civili iz opkoljenih gradova, saopštila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Vereščuk je rekla da će to uključivati pokušaj uspostavljanja bezbednog koridora za osobe koje će privatnim vozilima napuštati opkoljeni južni lučki grad Marijupolj, prenosi Rojters.

09.09 Rat u Ukrajini na društvenim mrežama

Euronews Srbija

08.50 Abramovič u Istanbulu uoči početka pregovora

Ruski biznismen i milijarder Roman Abramovič nalazi se u Istanbulu, gde će danas biti održani pregovori delegacija Rusije i Ukrajine, javlja TASS. Vol strit džurnal objavio je juče da su Abramovič, koji je prihvatio zahtev Ukrajine da pomogne u pregovorima o okončanju ruskog napada, i ukrajinski mirovni pregovarači imali simptome trovanja ranije ovog meseca nakon sastanka u Kijevu. U kom svojstvu Abramović boravi u Istanbulu pročitajte u odvojenoj vesti.

Profimedia

 

08.49 Kuleba: Nema trgovine ljudima, zemljom ili suverenitetom

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba naglasio je povodom razgovora u Turskoj da Ukrajina "neće trgovati ljudima, zemljom ili suverenitetom“.

„Minimalni program su humanitarna pitanja, a maksimalni program je postizanje sporazuma o prekidu vatre“, izjavio je on na ukrajinskoj televiziji.

Associated Press • Euronews Serbia

08.39 Britanija: Ruska pretnja za udar na Kijev i dalje značajna

Rusija predstavlja značajnu pretnju za Kijev zbog sposobnosti da izvede udar, iako ukrajinske snage nastavljaju ograničene kontranapade na severozapadu grada, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba, prenosi Rojters.

Ruske snage su nastavile ofanzivu na Marijupolj uz kontinuirano snažno granatiranje ovog grada, čiji je centar i dalje pod kontrolom Ukrajine, navodi se u izveštaju britanskog Ministarstva odbrane. Na drugim mestima, prema britanskom ministarstvu, ruske snage nastavlju sa blokadama, dok pokušavaju da reorganizuju i obnove svoje trupe.

08.31 Kremlj: Bez plaćanja, nema gasa

Rusija nema nameru da se bavi humanitarnim radom i besplatno obezbeđuje gas Evropi, ako zemlje Evropske unije odbiju da plate gas u rubljama, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Bez plaćanja, nema gasa", naglasio je portparol Kremlja u intervjuu za američku televiziju, navodi TAS S.

AP/ Alexander Zemlianichenko

 

"Ne znam šta će se desiti kada odbiju ovu mogućnost. Čim budemo doneli konačnu odluku, videćemo šta može da se uradi. Definitivno, nije nam namera da od toga pravimo humanitarne akcije i šaljemo gas besplatno u Zapadnu Evropu", kazao je Peskov. Pročitajte više u posebnoj vesti.

08.23 Kijev: Raketni napad na Ljubotin, kuće sravnjene sa zemljom

Ruske oružane snage izvele su raketni napad na grad Ljubotin na severoistoku Harkovske oblasti, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Kako su naveli, u napadu je sravnjeno sa zemljom nekoliko kuća, prenosi Bi-Bi-Si.

Prema navodima kancelarije regionalnog tužioica u Harkovu, povređeno je sedam osoba.
Iz ruševina je izvučeno telo jedne osobe.

08.20 Kuleba pozvao na zabranu korišćenja simbola "Z"

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je države da osude i kriminalizuju upotrebu simbola "Z" jer znači podršku ruskoj agresiji.

"Pozivam sve države da kriminalizuju upotrebu simbola "Z", kao način da se javno podrži ruska agresija protiv Ukrajine. "Z" označava ruske zločine u ratu, bombardovane gradove, hiljade ubijenih Ukrajinaca. Javna podrška ovom varvarizmu mora biti zabranjena", naveo je Kuleba na Tviteru.

08.09 DNR: Ukrajinske snage granatirale Donjeck zabranjenim oružjem

Ukrajinske snage jutros su granatirale Petrovski okrug Donjecka, ispalivši osam granata kalibra 122 milimetara, koje su zabranjene Minskim sporazumima, saopštilo je predstavništvo samoproglašene Donjecke Narodne Repulike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinske snage su granatirale i Mihajlovku u DNR minama kalibra 120 milimetara, dodaje se u saopštenju, a prenosi Sputnjik. Ukrajinska vojska ispalila je 20 raketa iz raketnog lansera BM-21 Grad na naselje Kaštonovoje u DNR, navela je misija DNR.

AP Photo

 

07.58  Japan zabranjuje izvoz luksuzne robe u Rusiju

Japan će zabraniti izvoz luksuzne robe u Rusiju od 5. aprila, najavilo je danas Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije te zemlje. Kako se navodi, zabranjen je izvoz luksuznih automobila, motocikala, alkoholnih pića, kozmetike, modnih predmeta i umetničkih dela. Više u posebnoj vesti.

07.40 Rat u Ukrajini preti da izazove globalnu krizu hrane

Ukrajina je najveći svetski proizvođač semena suncokreta i izvoznik suncokretovog ulja, a prema nezvaničnim procenama zajedno sa Rusijom, žitaricama snabdeva dve trećine evropskog tržišta.

Agrarni analitičari napominju da je veliki deo borbi u toj zemlji koncentrisan u glavnim regionima za uzgoj suncokreta i ukazuju da bi to mogao biti ozbiljan problem za poljoprivrednike.

Politiko navodi da je slika alarmantnija u zemljama u razvoju, gde bi se države, posebno na Bliskom istoku i severnoj Africi, koje su već pogodile suše, mogle suočiti sa mnogo višim cenama osnovnih namirnica poput hleba. Više pročitajte u tekstu na našem sajtu.

07.28 Zelenski traži od Evrope naftni embargo za Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskijon pozvao je države Zapada da hitno pooštre sankcije Rusiji, i uvedu embargo na naftu, kako bi sprečile Moskvu da eskalira svoju vojnu operaciju protiv njegove zemlje. U svom video obraćanju Ukrajincima noćas Zelenski je izjavio da je Zapad prošle godine pogrešno proračunao, kada je odložio sankcije kao i da je zatim usledila ruska invazija, prenosi Rojters.

"Rat punog obima je počeo. Sada ima mnogo nagoveštaja i upozorenja da će navodno oštrije sankcije, poput embarga na isporuku ruske nafte Evropi, biti uvedene ako Rusija upotrebi hemijsko oružje“, rekao je Zelenski.

Opširnije u posebnoj vesti.

07.20 Timošenko: Iz ukrajinskih gradova juče evakuisano 1.099 ljudi
Ukupno 1.099 ljudi evakuisano je iz ukrajinskih gradova kroz humanitarne koridore, izjavio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko. On je u onlajn objavi napisao da je juče 586 ljudi automobilima napustilo Marijupolj, a 513 osoba je evakuisano autobusima u regionu Luganska, preneo je Rojters.

07.12 SB UN danas o humanitarnoj situaciji u Ukrajini

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sastanak o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, pokazuje agenda događaja. Kako navodi TASS, konsultacije su pokrenule Francuska i Meksiko.

Na posebnoj sednici Generalne skupštine UN 24. marta dostavljene su dve rezolucije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini. U prvoj, koju su sačinile Francuska i Meksiko, Rusija je pozvana da odmah zaustavi svoju specijalnu vojnu operaciju, dok se druga, koju je izradila Južnoafrička Republika fokusirala isključivo na humanitarna pitanja, uključuući isporuku pomoći i otvaranje humanitarnih koridora.

07.03 Vučić: Spremni smo da ponudimo Beograd kao mesto za pregovore Rusije i Ukrajine 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je sinoć da je Srbija spremna da ponudi domaćinstvo ruskim i ukrajinskim prijateljima. Vučić je na izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da bi Beograd bio dobro mesto za pregovore Rusije i Srbije, podsetio da je glavni grad Srbije već bio mesto za pregovore, kako u vezi te krize, tako i za razgovore sa talibanima. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

06.52  Bajden: Nemam nameru da se izvinjavam Putinu

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da nema nameru nikome da se izvinjava zbog izjava na račun Vladimira Putina, ali da je to što je rekao bio izraz ogorčenosti, a ne promena američke politike prema Rusiji. Podsetimo, Bajden je u subotu u Varšavi, završavajući svoju evropsku turneju, u govoru o situaciju u Ukrajini rekao da Putin "ne može da ostane na vlasti". 

Upitan da li će ova primedba podstaći negativan odgovor Putina, Bajden je rekao: "Nije me briga šta on misli... Uradiće ono što će da uradi".

06.48 Rusko-ukrajinski pregovori danas u 9.30

Pregovori ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu počeće danas u 9.30 časova u Palati Dolmabahče, saopšteno je iz kabineta turskog predsednika. "Sastanak će biti održan iza zatvorenih vrata", dodaje se u saopštenju.

Profimedia

 

06.32 G7 odbila zahtev da plaća uvoz ruskih energenata u rubljama

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta odbila je danas zahtev Rusije da plaća uvoz ruskih energenata u rubljama, saopštio je nemački ministar energetike Robert Habek.

06.21 Rusija najavila uvođenje viza "neprijateljskim zemljama"

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov najavio je uvođenje viznog režima prema zemljama koje su ranije označene kao "neprijateljske", među kojima su Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija. Lavrov je u izjavi za državnu TV Rusija 24 najavio donošenje novog akta kojim će, kako je naveo, biti uvedena ograničenja za ulazak na teritoriju Rusije.

06.00 Pao Marijupolj

FoNet

Gradonačelnik ukrajinskog lučkog grada Marijupolja Vadim Bojčenko rekao je da je njegov grad "pao u ruke okupatora" nakon višenedeljne opsade ruskih snaga koje su uništile 80 odsto grada, ostavile iza sebe nepoznat broj civilnih žrtava i proterale stotine hijlada ljudi iz svojih domova. Zašto je Marijupolj toliko važan Rusima pročitajte u posebnom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ramamti Ezer

29.03.2022 09:52

Normalno da se ni Vladimir ni Volodimir neće sresti, jer je ovo rat dva biblijska kralja severa - Rusije i juga - Angloameričke sile. Tek kad Putin i Bajden sednu i izračunaju kolika je kolateralna šteta zvana Ukrajina, obavestiće komičara Zelenskog o uslovima mira u Ukrajini. A dotle on će kukati i zapomagati da se zapad smiluje i spase Ukrajinu...

Evropa