Evropa

RAT U UKRAJINI Sve veći broj žrtava u Dnjepru, ogromni nedostaci struje širom zemlje

Komentari

Autor: Euronews

15/01/2023

-

08:54

RAT U UKRAJINI Sve veći broj žrtava u Dnjepru, ogromni nedostaci struje širom zemlje
RAT U UKRAJINI Sve veći broj žrtava u Dnjepru, ogromni nedostaci struje širom zemlje - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office, Bela Szandelszky, LIBKOS

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 326. dan ruske invazije na Ukrajinu. U jučerašnjem ruskom udaru uništen je stambeni blok u južnom centralnom gradu Dnjepru i tada je poginulo najmanje pet osoba poginulo, a 39 je povređen. Meta napada je, kako su saopštile ukrajinske vlasti, ponovo bila energetska infrastruktura što je izazivalo nove poremećaje u snabdevanju električnom energijom, posebno u regionima Kijeva i Harkova.

Ključni događaji:

  • Najmanje pet osoba stradalo u ruskim udarima u Dnjepru
  • Zelenski: Ruski raketni napadi prekinuli isporuke struje u Kijevu i Harkovu
  • Vanredne restrikcije u 11 ukrajinskih regiona
  • Pronađeni ostaci raketa u Moldaviji, na granici sa Ukrajinom
  • Galušenko: Nakon ruskih raketiranja dolaze teški dani za Ukrajinu

 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

  Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.45 Brod sa pšenicom za Avganistan isplovio iz ukrajinske luke

Tri broda su danas isplovila iz ukrajinskih crnomorskih luka, od kojih je jedan iznajmljen za potrebe Svetskog programa za hranu UN da isporuči pšenicu za Avganistan, saopšteno je iz Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu (JCC).

"Tri broda su 15. januara napustila ukrajinske luke sa ukupno 55.619 tona žitarica i druge hrane u okviru Crnomorske inicijative za žito", navodi se u saopštenju JCC i ističe da brod ''Antea'', koji je iznajmio Svetski program za hranu UN, nosi 15.869 tona pšenice kao humanitarnu pomoć namenjenu Avganistanu, prenosi Interfaks.

Brod ''Dinamik M'' sa 27,5 hilјada tona kukuruza zapolovio je ka Libiji, a brod ''Tork'' sa 12.250 tona suncokretovog ulja ka Turskoj, dok dva suvotovarna broda koja su danas prošla pomorski humanitarni koridor plove ka ukrajinskim lukama.

23.30 Vašington post: Kijev pred dilemom u Bahmutu

Ukrajina se suočava sa teškim izborom da li da pokuša da nastavi borbu za Bahmut, s obzirom na velike žrtve i potrošnju municije, objavio je danas Vašington post.

U tekstu sa naslovom „Krvava opsada Bahmuta je rizik za Ukrajinu“ navodi se da se "Ukrajina suočava sa teškim izborom koliko dugo njene trupe treba da budu uključene u borbe za opkoljeni Bahmut“, prenosi Tass. Opširnije u posebnom tekstu.

Associated Press

23.25 Borelj osudio ruske raketne napade na ukrajinske gradove

Šef diplomatije EU Žozep Borelj osudio je danas ruske raketne udare na ukrajinske gradove i objekte elektro-energetske infrastrukture. "Još jedan ruski raketni napad pogodio je juče ukrajinske gradove. Ruska nehumana agresija direktno je usmerena na civile, uključujući i decu. Za ove zločine neće biti nekažnjivosti", napisao je Borelj na svom Tviter nalogu. Borelj je poručio da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

22.35 Mis Ukrajine o odnosu sa ruskom misicom: "Više puta me je pitala da se slikamo zajedno"

Na ovogodišnjem izboru za Mis Univerzuma pažnju su privukle predstavnike Rusije i Ukrajine. Nakon završenog izbora, Ukrajinka Viktorija Apanasenko progovorila je o svom odnosu sa Mis Rusije Anom Linikovom. Napori Ukrajine da se ruska predstavnica isključi sa izbora lepote bili su neuspešni, rekla je Viktorija za ukrajinski TV kanal TSN News.

"Mnogo smo radili na tome, ali je dobila američku vizu i to je presudilo. Ako su joj Amerikanci dali vizu, organizacioni odbor ne može da je isključi sa takmičenja", rekla je Viktorija.

Ona je dodala i da je Mis Rusije želela da se fotografiše pored nje na izboru.

"Organizacioni odbor Rusije joj je naredio da napravi selfi sa mnom. Ovo nije prvi put da je to pokušala da uradi. Imam samo jedno pitanje za nju i do sada nisam dobila odgovor: podržava li svog predsednika koji je započeo rat u Ukrajini ili ne. Nekoliko puta je ponudila da napravimo 'prijateljsku fotografiju'", istakla je Mis Ukrajine.

Tanjug/AP/Gerald Herbert

 

22.03 Ukrajina: Ogroman nedostatak struje nakon vazdušnih udara

Generalni direktor ukrajinske kompanije za snabdevanje električnom energijom ''Jasno'' Sergej Kovalenko saopštio je danas da postoji ogroman nedostatak struje nakon jučerašnjih vazdušnih udara. "Problem je toliko ozbiljan da Ukrenergo ima značajno ograničenu isporuku širom Ukrajine, a posebno u Kijevu. Kolege drže situaciju pod kontrolom i traže rešenja da je stabilizuju", naveo je Kovalenko na Fejsbuku. Dodaje da operatori energetskog sistema treba da se pridržavaju ograničenja kako se stanje ne bi pogoršalo. "Mogu se primenjivati hitna isključenja, a kritična infrastruktura mora biti popravljena. Šteta je značajna. Sve raspoložive ekipe rade na restauraciji, ali moramo biti spremni za prekide isporuke koji bi mogli da potraju", napisao je Kovalenko.

20.45 Erdogan: Turska održava odnose sa Putinom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da je Turska održavala i sada održava odnose sa ruskim liderom Vladimirom Putinom dok svi sa Zapada "napadaju Rusiju". Turska je i zvanično više puta poručivala da ne namerava da se pridruži sankcijama Rusiji, podseća agencija RIA Novosti. "Dok su svi napadali Rusiju, mi nismo. Naprotiv, održavali smo odnose sa predsednikom Putinom na isti način kao i pre", rekao je Erdogan na sastanku sa mladima u Mugli. Turski lider je podsetio na predlog ruskog lidera da se besplatno šalju hrana i đubrivo zemlјama koje su u nevolјi, posebno afričkim državama u kojima stanovništvo gladuje ili je na ivici gladi.

20.37 Stoltenberg: Neće biti normalizacije odnosa Zapada i Rusije ni nakon rata

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da ne očekuje normalizaciju odnosa Rusije i Zapada ni nakon okončanja rata u Ukrajini. "Normalizacija odnosa sa Rusijom nakon okončanja sukoba u Ukrajini ne dolazi u obzir. Neće biti kao pre. Čak i ako oružje utihne u Ukrajini, ne treba očekivati da se naši odnosi sa Rusijom normalizuju“, rekao je Stoltenberg za nemački list ''Handelsblat'', prenose RIA Novosti. Stoltenberg je u četvrtak na konferenciji u Norveškoj primetio da bez obzira na to kako se ukrajinski sukob završi, mora se konstatovati da se "bezbednosna situacija u Evropi potpuno promenila". On je optužio Moskvu da nastoji da "kontroliše susedne zemlje", a kako je ocenio, to Rusiju dovodi u poziciju trajnog sukoba sa Zapadom.

17.45 Rusi su gađali Dnjepar nepreciznom raketom, tvrdi Ukrajina

Ruske snage su gađale Dnjepar nepreciznom raketom H-22 koja dovodi do ogromnih ljudskih žrtava, saopštila je danas Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine. "Ovaj projektil je veoma neprecizan, ima velika odstupanja. Stoga je upotreba takvog oružja na ciljevima u gusto naseljenim područjima očigledno ratni zločin", tvrde iz Kancelarije. "Ova tragedija nije samo ratni zločin, to je zločin protiv čovečnosti," izjavio je načelnik ukrajinskog Odeljenja za borbu protiv zločina počinjenih u uslovima oružanog sukoba Jurij Belousov, prenosi Interfaks Ukrajina. Raketa H-22 Raduga je protivbrodska raketa velikog dometa, razvijana u vreme Sovjetskog Saveza, koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu.

17.27 Makejev: Nemački tenkovi od suštinskog značaja za opstanak

Glavni diplomatski izaslanik Kijeva u Berlinu Aleksij Makejev kaže da su njegovoj zemlji potrebni tenkovi nemačke proizvodnje Leopard 2 za borbu protiv Rusije, što je pre moguće. Međutim, proizvođač oružja je rekao da bi moglo proći do 2024. godine dok njegovi tenkovi budu spremni za izvoz, prenosi DW.

"Nemačko oružje, nemački tenkovi su neophodni za opsatanak", rekao je on nemačkoj novinskoj agenciji dpa. "Imamo vrlo malo vremena za razgovore. I očekujemo da naši saveznici to shvate i ponašaju se na odgovarajući način", dodao je on.

17.01 U Dnjepru 25 poginulih, Zelenski izrazio saučešće

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Dnjepar porastao je na 25, prenosi ukrajinski Interfaks. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je na svom nalogu na Telegramu da su povređene 73 osobe, među kojima je i 13 dece, a traga se za 43 ljudi. Ranije je regionalni zvaničnik Nikolaj Lukašuk naveo da je spaseno 38 ljudi i da su u napadu uništena 72 stana, kao i da je oštećeno više od 230 stanova.

Gradonačelnik Dnjepra Boris Filatov rekao je da su šanse da spasioci pronađu još preživelih u ruševinama ''minimalne''. ''Operacije traganja i spasavanja i elemenata se nastavljaju. Danonoćno. Nastavljamo da se borimo za svaki život. Moje saučešće svim rođacima i prijateljima žrtava'', napisao je Zelenski.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

17.00 Rusija: Eksplozija u bivšem kulturnom centru zbog pogrešenog rukovanja municijom

Eksploziju u bivšem kulturnom centru u selu Tonenkoje, u južnoj ruskoj oblasti Belgorod, u kojem su bile smeštene ruske trupe, izazvalo je pogrešno rukovanje municijom, izjavio je danas portparol hitne službe. "Prema preliminarnim podacima, eksploziju je izazvalo pogrešno rukovanje municijom", rekao je portparol za TAS S. Lokalna služba za vanredne situacije saopštila je da su u eksploziji poginula tri vojnika, a 15 je povređeno.

16.45 Ukrajina uvela sankcije protiv 198 ruskih državljana iz sveta kulture i medija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine o uvođenju sankcija protiv 198 ruskih državljana iz oblasti kulture i medija.

Protiv osoba koja se nalaze na navedenoj listi uvodi se kompletan paket ličnih sankcija na period od 10 godina, prenosi ukrajinski Interfaks. Na listi su, između ostalih, poznati reditelj Andrej Končalovski, bloger, prevodilac i publicista Dmitrij Pučkov poznat kao 'Goblin', generalni producent ruskog propagandnog TV kanala Zvezda Boris Janovski, voditeljka Jana Rudkovskaja, glumac i voditelj Boris Korčevnikov, muzički kritičar i novinar Sergej Sosedov, sociolog Jevgenij Kopatko, publicista Vladimir Kornilov, sportski novinar Dmitrij Gubernijev i drugi. Interfaks je naveo da je na listi i bivša ukrajinska TV voditeljka Dijana Pančenko.

15.03 U eksploziji u seoskom kulturnom centru u Rusiji poginula tri vojnika

U Belgorodskoj oblasti, u Rusiji, izbio je požar i došlo je do detonacije municije u seoskom kulturnom centru, izvestile su danas službe za vanredne situacije. Tri osobe su poginule, a 15 povređeno, prenosi TAS S. "Noćas je izbio požar u seoskom kulturnom centru u naselju Tonenkoje", rekao je neimenovani izvor za TASS. On je naveo da se u seoskom kulturnom centru nalazila municija i da je došlo do detonacije.

14.20 Još se pebrojavaju žrtve ruskog napada na Dnjepar, broj poginulih porastao na 23

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u Dnjepru, na jugoistoku Ukrajine, porastao je na 23, saopštile su danas gradske vlasti.

U zgradi živi oko 1.700 ljudi, javlja AP. U napadu su 72 osobe ranjene, 43 se vode kao nestale, dok je iz ruševina izvučeno 39 ljudi.

 

14.06 Konašenkov: Ruske snage sve bliže Bahmutu

Ruske snage uspešno napreduju i približavaju se severnoj periferiji Bahmuta i železničkoj stanici Sol, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"Jurišni odredi su u saradnji sa jedinicama vazdušno-desantnih snaga, uz podršku armijske avijacije, raketnih trupa i artiljerije Južnog vojnog okruga, razvili uspeh u pravcu severne periferije grada Bahmuta i železničke stanice Sol," rekao je Konašenkov koji je naveo da je u borbama poginulo više od 80 ukrajinskih vojnika, prenosi TASS.

13.20 Ograničena potrošnja struje u Ukrajini nakon ruskog raketnog napada

Ukrajinska energetska kompanija Ukrenergo saopštila je da je ograničila potrošnju električne energije zbog jučerašnjeg ruskog raketnog napada, prenela je ukrajinska novinska agencija Unian.

"Neprijatelj je juče pokušao da gađa blokove termoelektrana. Zbog oštećenja opreme prekinuta je ili umanjena proizvodnja električne energije, a deficit u energetskom sistemu je povećan, što je uslovilo proporcionalno smanjenje ograničene potrošnje za sve regione", navodi se u saopštenju Ukrenergo.

12.34 Putin: Dešavanja u Ukrajini se odvijaju prema planu Ministarstva odbrane

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je danas da se "specijalna vojna operacija u Ukrajini" odvija prema planu Ministarstva odbrane Rusije.

"Dinamika operacije je pozitivna. Nadam se da će nam naši borci pružiti još razloga za zadovoljstvo svojim rezultatima na bojnom polju", rekao je Putin, prenosi TASS.

 

11.03 Rogozin: Počinje korišćenje obaveštajno-udarnog bespilotnog vozila "marker"

U zoni "specijalne vojne operacije" počeće da se koriste obaveštajno-udarna bespilotna vozila „marker“, koja su ranije korišćena za obezbeđivanje aerodroma "Vostočni", saopštio je na svom Telegramu bivši direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

"Marker” ima tehnički vid, sopstveno vatreno oružje i automatski sistem upravlјanja, a u stanju je da odredi tačne koordinate neprijatelјa na udalјenosti do 15 kilometara bira cilјeve po prioritetu, preneo je Sputnjik.

Kako se navodi, bespilotno vozilo su napravili konstruktori privatne uralske inženjerske kompanije „Androidna tehnika“ u saradnji sa Fondom za napredna istraživanja.

09.58 Bild: Rajnmetal može da isporuči Kijevu obnovljene tenkove leopard ne pre 2024.

Nemački proizvođač oružja "Rajnmetal" mogao bi da isporuči samo obnovljene borbene tenkove "leopard 2" Ukrajini najranije 2024. godine, izjavio je danas izvršni direktor te fabrike.  On je za Bild rekao da bi popravka tenkova koštala nekoliko stotina miliona evra i da vozila moraju biti potpuno demontirana i ponovo sklopljena.

08.48 Britanija šalje Ukrajini 14 tenkova "čelendžer 2"

Britanija će poslati 14 tenkova čelendžer 2 i drugo teško naoružanje u Ukrajinu u narednim nedeljama i obučavaće ukrajinske snage da koriste tenkove i topove u narednim danima, saopštila je kancelarija premijera Rišija Sunaka. Kako je naveo portparol britanske vlade, premijeru je jasno da dug i statičan rat služi samo ciljevima Rusije.

"Zato će Sunak sa ministrima svog kabineta razgovarati sa britanskim saveznicima širom sveta u narednim danima i nedeljama kako bi se pojačao pritisak na (ruskog predsednika Vladimira) Putina i obezbedila bolja budućnost za Ukrajinu", dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

08.44 Ukrajinske snage jutros nastavile granatiranje Donjecka

Ukrajinske oružane snage nastavile su da granatiraju grad Donjeck, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kulemzin. Jutros u 8.55 sati ispaljeno je pet granata kalibra 155 mm na Kirovski i Petrovski okrug u Donjecku iz naselja Georgijevka, napisao je Kulemzin na Telegramu.

Prema podacima misije Donjecke Narodne Republike (DNR) pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima, Ukrajina je prethodno granatirala Donjeck u 16.10 časova u subotu, preneo je TASS.

08.26 Broj poginulih u ruskom napadu na Dnjepar povećao se na 20

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Dnjepar (Dnjepopetrovsk) povećao se na 20, a među poginulima je i 15-godišnja devojčica, saopštili su zvaničnici.

Povređeno je 73 ljudi, a 40 je u bolnici, uključujući četvoro na intenzivnoj nezi, napisao je načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko na Telegramu.

Rezničenko je naveo da su u napadu uništena 72 stana, kao i da je oštećeno više od 230 stanova. Spasioci su tokom noći tražili preživele u ruševinama, preneo je Rojters.

Tanjug/AP

 

08.00 Moskva: Ukrajina planira provokaciju u regionu Harkov

Koordinacioni centar za Sporazum o žitaricama pri ruskom Ministarstvu odbrane saopštio je da ukrajinska bezbednosna služba planira provokaciju u regionu Harkov, kako bi okrivilia Rusiju za nedostatak hrane.

"Ukrajinska bezbednosna služba planira veliku provokaciju kako bi diskrediovala Rusiju u vezi sa Sporazumom o izvozu žitarica i da je optuži da izaziva prehrambenu krizu", rečeno je iz ruskog koordinacionog centra, preneo je TASS.

Sporazum o neometanom izvozu žita iz Ukrajine i Rusije, uz posredstvo Ujedinjenih nacija i Turske, produžen je u novembru na 120 dana, pošto je prvobitno potpisan krajem jula prošle godine.

07.36 Kalin: Neke zapadne zemlje spremne da poslušaju ruske predloge o bezbednosti

Određene zapadne zemlje spremne su da poslušaju ruske predloge o izgradnji globalnog sistema bezbednosti, rekao je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin i dodao da je Rusija takođe voljna da sasluša ideje drugih strana.

On je u razgovoru sa stranim novinarima rekao da nije važno šta Rusija i Ukrajina rade na prvoj liniji fronta, već da je na velikim silama i glavnim igračima da odluče kada i kako će se rat završiti.

06.55 Zelenski: Ruski raketni napadi prekinuli isporuke struje u Kijevu i Harkovu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su u jučerašnjim ruskim raketnim napadima pogođeni objekti elektro-energetske infrastrukture što je izazivalo nove poremećaje u snabdevanju električnom energijom, posebno u regionima Kijeva i Harkova. Zelenski je poručio da ruski napadi na civilne ciljevi mogu biti zaustavljeni samo ako zapadni partneri Ukrajini isporuče neophodno naoružanje.

"Šta je potrebno ? Potrebno je ono oružje koje se nalazi u magacinima naših partnera, a naši vojnici ga čekaju. Ceo svet zna šta i kako može da zaustavi one koji seju smrt. Zahvaljujem svima koji nam u tome pomažu", rekao je Zelenski.

06.30 Pronađeni ostaci raketa u Moldaviji, na granici sa Ukrajinom

Moldavski graničari pronašli su ostatke raketa u blizini sela Larga na granici sa Ukrajinom, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova na svojoj Fejsbuk stranici. 

Kako je navedeno, mesto na kojem su pronađeni ostaci raketa je ograđeno i pozvana je jedinica za deminiranje, prenosi TASS. Ovo je treći slučaj od izbijanja neprijateljstava u Ukrajini da su projektil ili njihovi ostaci pali u Moldaviju. 

Komentari (1)

Niš

15.01.2023 10:09

Pitamo se od čega žive ovi naši rusofili? Jer su oni stalno ovde i pišu neka lažne nebuloze i neće nikako da veruju da nihova Rusija je pukla i sama sebe uništila.Treba da znaju da Ruske bajke su bile lepe ali nikad istinite.

Evropa