Poznati

Mlade nade kraljevskih porodica: Ko čini sledeću generaciju naslednika kruna u Evropi

Komentari

Autor: Euronews

11/11/2023

-

16:16

Mlade nade kraljevskih porodica: Ko čini sledeću generaciju naslednika kruna u Evropi
Mlade nade kraljevskih porodica: Ko čini sledeću generaciju naslednika kruna u Evropi - Copyright AP/Hannah McKay, Manu Fernandez, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oči Evrope su poslednjeg dana oktobra ove godine bile uprte u špansku princezu Leonoru od Asturije, koja je tog dana napunila 18 godina, diplomirala na vojnoj akademiji, položila zakletvu kruni i mnoge oduševila svojim dostojanstvenim držanjem.

"Leonormanija", kako su mediji nazvali veliko interesovanje javnosti za buduću naslednicu krune, ne čudi, budući da je na Starom kontinentu ostalo još samo 12 kraljevstava i kneževina, koje uprkos tome što monarsi više nemaju veliku političku moć i dalje izuzetno atraktivne ostatku sveta. 

profimedia

Španska princeza Leonora

Verovatno najpoznatija kraljevska porodica je britanska, ali su njeni najistaknutiji članovi - novokrunisani kralj Čarls Treći i kraljica Kamila i princi i princeza od Velsa Vilijam i Kejt - predugo u žiži javnosti, da bi izazivali takvo oduševljenje. 

Međutim, u kontinentalnom delu Evrope, postoji duga postava svežeg lica "plave krvi", piše Euronews.

Grof Nikolaj Monpezat

Iako je danska kraljica odlučila da oduzme kraljevske titule deci svog mlađeg sina Joakima, njen unuk - sada grof - Nikolaj Monpezat - nije ništa manje popularan u Evropi.

 

 

Pored toga što je sedmi u redu za nasleđivanje krune, on je i vrlo talentovan maneken, koji predstavlja kolekcije visoke mode za kuće poput "Barberija" i "Diora". 

Za osobu plave krvi, ima vrlo odmereno držanje.

Pojavljujući se na naslovnoj strani Vogue Ukraine, on je za magazin rekao: "Za početak, ne znam kako je biti neko drugi, a ne član kraljevske porodice. Imao sam posebno, moglo bi se reći privilegovano detinjstvo - i zaista ga cenim. Sada živim običan, veoma prijatan život. Jedino što me uvek prepoznaju".

Princeza Eloiza od Holandije

Eloiza, peta u redu za holandski tron, je grofica i unuka bivše kraljice Beatris.

Ona je takođe veoma moderna devojka, poznata kao "kraljica selfija", koja samo na Instagramu ima 425.000 pratilaca.

profimedia

 

Ranije ove godine, počela je da se zalaže za održivu modu, a promoviše kupovinu polovne garderobe.

Eloiza je takođe bila sudija u holandskoj rijaliti emisiji "Nikkie's Makeup Mansion" u kojoj se deset kreativnih profesionalaca takmiči da osvoje glavnu nagradu.

Godine 2021. objavila je i knjigu "Learning By Doing", u kojoj je pisala o hrani, putovanjima i odeći i odgovarala na pitanja svojih obožavalaca na društvenim mrežama.

Ona je ćerka princa Konstantina i princeze Laurentijane od Holandije i nećaka je vladajućeg kralja Vilema-Aleksandra.

Zvanično, Eloiz više nije član glavnog kraljevskog domaćinstva nakon abdikacije svoje bake Beatris 2013. Ne govori često o svojim aristokratskim vezama na društvenim mrežama, ali deo njene privlačnosti svakako se svodi na njene prestižne porodične veze.

Princeza Aleksandra od Luksemburga

Aleksandra (32) je ćerka jedinica velikog vojvode i vojvotkinje od Luksemburga. Bila je isključena iz nasledne linije sve do 2011, kada je usvojena apsolutna primogenitura u odnosu na potomke velikog vojvode Anrija.

profimedia

 

Laički rečeno, to znači da samo prvorođeni kraljevskog vođe može biti krunisan, a od kada je doneta ta presuda, ona je šesta u redu za tron.

Izuzetno je obrazovana - studirala je filozofiju na Franjevačkom univerzitetu Stubenvil u Sjedinjenim Državama i u Parizu, a postdiplomske studije iz međuverskih studija sa specijalizacijom za rešavanje konflikata završila na Triniti koledžu u Dablinu 2017. godine.

Poznata je kao strastvena teniserka i volonterka koja pomaže u podučavanju izbeglica.

Princeza je objavila veridbu sa Nikolasom Bagorijem u novembru 2022. godine, a par se venčao u aprilu ove godine.

Princeza Aleksandra od Hanovera

Aleksandra je 13. u redu za tron kneževine Monako i ćerka princeze Karoline od Monaka, dugogodišnje muze pokojnog Karla Lagerfelda.

Ona je takođe unuka pokojne, velike glumice Grejs Keli, koja je umrla nekih 17 godina pre nego što se Aleksandra rodila.

profimedia

 

Mlada princeza se odavno etablirala kao uspešna juniorska umetnička klizačica, a čak je predstavljala Monako na Evropskoj olimpijadi mladih.

Poput njene čuvene polusestre Šarlote Kaziragi, Aleksandra je izgradila reputaciju modne ikone i često se može primetiti u prvim redovima na revijama vrhunskih dizajnera poput Stele Makartni, Diora i, naravno, Šanela.

Sa očeve strane potomkinja je britanske kraljice Viktorije i danskog kralja Kristijana X.

Princ Georg od Lihtenštajna

Kao član najbogatije kraljevske porodice u Evropi i treći u redu za tron, Georg je često viđen na listama "najpoželjnijih neženja".

 

 

Drugi sin Sofi, nasledne princeze Lihtenštajna, ima dvoje starije braće i sestara: princa Džozefa i princezu Mari-Karolin i jednog mlađeg brata, princa Nikolasa.

Sofi je isključena iz linije nasledstva, jer tu privilegiju imaju samo muškarci, ali to nju i njene potomke verovatno ne uznemirava previše. 

Naime, njen otac, a Georgov deda, vladajući princ Hans Adam II, prijavio je ranije ove godine rekordnu imovinu svoje LGT grupe.

Kompanija je procenjena na neverovatnih 306 milijardi švajcarskih franaka - što je oko 318 milijardi evra.

Viktorija de Maričalar i Borbon

Pored princeze Leonore, miljenica španskog dvora je i princeza Viktorija, sestričina vladajućeg kralja Felipea VI, koja je peta u redu za španski presto.

profimedia

 

Uzimajući u obzir činjenicu da je malo verovatno da će uskoro vladati Španijom, 23-godišnjakinja koristi šansu da izgradi reputaciju na društvenim mrežama.

To joj po svemu sudeći odlično ide, jer se može pohvaliti sa 264.000 pratilaca na Instagramu.

Često je upoređuju sa njenom ujnom, kraljicom Letizijom, koja važi za jednu od najbolje obučenih plemkinja Evrope. 

Viktorija je takođe odjeknula na TikTok-u svojim pojavljivanjem u videu koji je objavila španska pop zvezda Omar Montes koji je prikupio milione pregleda za samo 24 sata.

Često se pojavljuje na nedeljama mode i sarađuje sa prestižnim brendovima.

Ferdinand Zvonimir fon Habzburg, kraljevski nadvojvoda od Austrije

Da Austrougarska imperija i dalje postoji, Ferdinand bi se sada verovatno spremao da preuzme vlast. Međutim, njegov deda, Oto fon Habzburg, bio je poslednji prestolonaslednik Austrougarske koji je vladao sve do raspada carstva u novembru 1918.

profimedia

 

Porodica je uprkos tome i dalje veoma uticajna širom Evrope, a Ferdinand je odlučio da se proslavi i na prilično neobičnom polju.

Osim što je zadržao svoju poziciju naslednika dinastije, on je uspešan profesionalni automobilista, trenutno vozi na FIA Svetskom šampionatu u izdržljivosti sa timom VRT i u Evropskoj seriji Le Mana za klub "Prema Poweteam".

Ferdinand je 2021. osvojio 24 sata Le Mana i FIA Svetsko prvenstvo u izdržljivosti u klasi LMP2.

Ledi Luiza Vindzor

Ledi Luiza Vindzor jedna je od unuka pokojne kraljice Elizabete II i najstarije je dete princa Edvarda i Sofije, vojvotkinje od Edinburga.

AP/Jon Super

 

Trenutno studira engleski jezik i književnost na Univerzitetu Sent Endrju u Škotskoj, ali nije poznato kakva će biti njena uloga u kraljevskoj porodici.

Kralj Čarls je izrazio želju da "smanji" monarhiju, pa se čini da Luiza (19) i njen 15-godišnji brat Džejms verovatno neće preuzeti ulogu radnih članova kraljevske porodice u budućnosti.

Komentari (0)

Magazin