Poznati

Osumnjičeni za ubistvo repera Tupaka Šakura može da se brani sa slobode ako plati kauciju od 750.000 dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/01/2024

-

22:58

Osumnjičeni za ubistvo repera Tupaka Šakura može da se brani sa slobode ako plati kauciju od 750.000 dolara
Osumnjičeni za ubistvo repera Tupaka Šakura može da se brani sa slobode ako plati kauciju od 750.000 dolara - Copyright Steve Marcus/Las Vegas Sun via AP, Pool, File

veličina teksta

Aa Aa

Dvejn Kit Dejvis, koji je osumnjičen za ubistvo repera Tupaka Šakura, dobio je kućni pritvor ako platiti kauciju od 750.000 dolara koju je odredio sudija u Nevadi.

Bivši član Kripsove bande uhapšen je u septembru i optužen za organizovanje ubistva repera 1996. godine koje je ostalo nerešeno skoro tri decenije.

Dejvis (60), koji se izjasnio da nije kriv za ubistvo prvog stepena, može da služi kućni pritvor uz elektronsko praćenje ako plati kauciju dok čeka suđenje u Las Vegasu, prenosi Indipendent.

On se od hapšenja nalazi u pritvorskom centru okruga Klark u Las Vegasu i tamo će ostati osim ako ne položi kauciju.

Advokati tražili kauciju od 100.000 dolara

Njegovi advokati zatražili su od sudije kauciju od najviše 100.000 dolara, ali su za Asošijeted pres rekli da veruju da će Dejvis moći da plati mnogo veću sumu.

Odbrana je za sudiju navela i da zbog godina između navodnog krivičnog dela i suđenja, prikupljanje dokaza može zahtevati odlaganje suđenja, koje je trenutno zakazano za 3. jun.

Iako sudija nije odredio novi datum suđenja, provera statusa biće nastavljena 20. februara.

Reper je upucan dok je bio na raskrsnici u Las Vegasu 1996. nakon borbe Majka Tajsona i Brusa Šeldona u tom gradu. Dejvis nije optužen da je povukao okidač i godinama je javno govorio da je njegov nećak bio napadač.

AP Photo/Frank Wiese, File

 

 

Advokat Robert Arojo rekao je da njegov klijent ne predstavlja opasnost za zajednicu i da je hteo da pobegne, uradio bi to mnogo ranije.

"Ako je njegova krivica tako velika, šta se dešava već 15 godina? Zašto su [vlasti] čekale 15 godina da ga uhapse", rekao je Arojo.

Takođe su dodali da je Dejvisovo zdravlje narušeno nakon borbe sa rakom.

Pogođen sa dva metka u grudi

Šakur je ubijen iz vatrenog oružja 7. septembra 1996. godine. U noći kada je ubijen, 25-godišnji reper putovao je u crnom BMV-u kojim je upravljala osnivač "Def Rou Rekordsa" Marion "Sudž" Najt u konvoju od oko 10 automobila, očigledno krenuvši u noćni klub Policija je saopštila da niko drugi nije bio u automobilu sa njima.

Beli kadilak u kome su se nalazila četvorica muškaraca stao je pored BMV-a dok je bio zaustavljen na crvenom semaforu na raskrsnici u blizini Las Vegas stripa, jedna osoba je otvorila vatru, Šakur koji je sedeo na mestu suvozača, pogođen je četiri puta, najmanje dva puta u grudi. Hitno je prebačen u bolnicu, gde je preminuo šest dana kasnije.

Šakur je bio izvođač sa najviše prodatih albuma u istoriji rep muzike - 75 miliona prodatih originalnih albuma. Smatra se da je, računajući i piratska izdanja, prodato preko 200 miliona albuma na globalnom nivou. Većina njegovih pesama se bavi odrastanjem u nasilju i siromaštvu geta, zatim rasizmom kao i obračunavanjem sa drugim reperima. 

Šakur je bio poznat i po političkim i ekonomskim porukama u svojim pesmama. Jedan je od najvećih umetnika svih vremena po mnogim časopisima, uključujući i "Roling ston" koji ga je rangirao kao 86. na listi 100 najvećih umetnika svih vremena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin