Poznati

Zvezde u "Pandorinim papirima": Pominju se Šakira, Klaudija Šifer, ali i Elton Džon i Ringo Star

Komentari

Autor: ICIJ / Euronews Srbija

06/10/2021

-

17:24

Zvezde u "Pandorinim papirima": Pominju se Šakira, Klaudija Šifer, ali i Elton Džon i Ringo Star
Zvezde u "Pandorinim papirima": Pominju se Šakira, Klaudija Šifer, ali i Elton Džon i Ringo Star - Copyright Tanjug AP/Chris Pizzello, AP/Chris Pizzello, Greg Allen, Eduardo Verdugo

veličina teksta

Aa Aa

Poznata imena kao što su Šakira, Klaudija Šifer, Elton Džon i Ringo Star pominju se u "Pandorinim papirima", koji su obelodanili tajne poslovne aktivnosti i bogatstva mnogih uticajnih ljudi širom sveta.

Reč je o projektu koji je organizovao Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa sedištem u Vašingtonu, a u kom je učestvovalo više od 650 novinara iz 117 zemalja.

Prema pisanju ICIJ, Šakira, Elton Džon i Ringo Star su među onima koji su osnivali ofšor kompanije na Britanskim Devičanskim ostrvima, Panami i Bahamima, kao i čuveni španski pevač Hulio Iglesijas.

Iglesijas ima više od 20, a Klaudija bar šest kompanija na Devičanskim ostrvima

Prema procurelim dokumentima, Iglesijas ima više od 20 kompanija na Britanskim Devičanskim ostrvima, preko kojih je kupio privatni avion i luksuzne kuće u Majamiju. Među njima je i imanje na prestižnoj lokaciji Indijan Krik, gde kuće dostižu cene od preko 100 miliona dolara.

Iglesijas, čije se bogatstvo procenjuje na 800 miliona evra, najpopularniji je izvođač na španskom jeziku svih vremena. 

Ringo Star, čije je bogatstvo procenjeno na oko 400 miliona dolara, osnovao je dve kompanije na Bahamima, preko kojih kupuje nekretnine, a tako je došao i do privatnog prebivališta u Los Anđelesu. Bubnjar legendarnih Bitlsa takođe je osnovao barem pet trastova u Panami. 

Klaudija Šifer, nemački supermodel, vlasnica je barem šest kompanija na Britanskim Devičanskim ostrvima, ali su njeni advokati za ICIJ, izjavili da je sve što manekenka radi u skladu sa zakonima Velike Britanije, gde ona živi sa svojim mužem, rediteljem Metjuom Vonom.

Tanjug AP/Greg Allen/Invision/AP

 

Šakira je 2018. godine koristila svoje ofšor kompanije da upravlja svojim muzičkim biznisom u svetu, zbog čega je u Španiji pokrenuta istraga pevačice za utaju poreza. U julu ove godine sudija je odlučio da kolumbijska pevačica nije platila 16,4 miliona dolara u porezima u periodu od 2012. i 2014. i da mora na sud. Njeni predstavnici tada su saopštili da je pevačica platila poreze, čim je saznala da je dužna. 

"Pandorini papiri" pokazuju da je Šakirino ime na formularima za osnivanje tri ofšor kompanije od 2019. ali su njeni predstavnici za ICIJ rekli da te kompanije nisu aktivne i da su osnovane pre nego što je Šakira postala državljanka Španije. Takođe su rekli za El Pais da je pevačica koristila ofšor kompanije da bi upravljala prihodima koji potiču iz zemalja izvan Španije i da je španski poreski sistem upoznat sa svim što radi.

Nobelovac Mario Vargas Ljosa vlasnik ofšor firme

Nobelovac Mario Vargas Ljosa čije se ime pojavljivalo u takozvanim "Panama papirima", koji su 2016. obelodanili ofšor aktivnosti preko 214.000 kompanija osnovanih u poreskim rajevima, tada je porekao da je vlasnik firme na Britanskim Devičanskim ostrvima. Međutim, "Pandorini papiri" pokazuju da je vlasnik Melek Investing ofšor firme, preko koje je investirao novac koji je zarađivao od autorskih prava. Međutim, njegovi predstavnici kažu da je vlastima bilo poznato da Vargas Ljosa ima pomenutu firmu i da je ista likvidirana 2017. godine.

Džejms S. Henri, ekonomista, advokat i novinar istraživač koji je bio deo istraživanja, rekao je za ICIJ da je anonimnost koju ofšor kompanije omogućavaju, često prioritet ljudima koji žive u žiži javnosti.

"Poznati su naročito osetljivi na njihov privatan život i to je u nekoj meri potpuno legitimno. Međutim, privatnost je samo deo priče", rekao je on dodajući da je u nekim slučajevima to samo pokriće za izbegavanje poreza, što se može utvrditi samo praćenjem pojedinačnih plaćanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin