Poznati

Misteriozno odsustvo princeze Šarlen od Monaka: Zašto supruga princa Alberta od januara nije viđena u Evropi?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

15/10/2021

-

09:09

Misteriozno odsustvo princeze Šarlen od Monaka: Zašto supruga princa Alberta od januara nije viđena u Evropi?
Princeza Šarlen od Monaka - Copyright AP/Valery Hache

veličina teksta

Aa Aa

Princeza Šarlen od Monaka pre nekoliko dana podvrgnuta je još jednoj u nizu operacija u Južnoafričkoj Republici, potvrđeno je iz Palate u Monte Karlu, pa je i posle obećavajućih najava da će se krajem oktobra vratiti u Monako, to sve manje izvesno.

Supruga princa Alberta poslednjih meseci predmet je mnogih spekulacija, jer je već neko vreme razdvojena od muža i njihovih šestogodišjih blizanaca Gabrijele i Žaka. Bračni par negirao je da među njima postoje bilo kakvi problemi i razdvojenost pripisuju zdravstvenim problemima koji su mučili Šarlen od početka ove godine.

Naime, princeza je pre više od pet meseci otputovala u Južnoafričku Republiku gde je trebalo da se zadrži kratko zbog humanitarnih aktivnosti njene fondacije. Međutim, doživela je niz zdravstvenih problema koji su, usled pandemijskih ograničenja, prolongirali njen povratak iz nedelje u nedelju, a zatim i iz meseca u mesec. 

 

 

Ona se početkom maja podrvgla otorinolaringološkom zahvatu zbog problema sa sinusima i presađivanjem kosti kao pripremu za zubni implant. Operacija je izvedena pre njenog dolaska u Južnoafričku Republiku sredinom maja, ali je već u junu dobila jake bolove u ušima. 

Druga korektivna operacija izvedena je 23. juna u toj zemlji, zbog čega je princeza propustila proslavu 10. godišnjice braka u Monaku. 

Ona je tada za francuski Channel24 rekla da joj "nedostaju muž, dečica i psići", ali da zbog operacije, ne sme da leti na visinama većim od šest hiljada metara. 

U avgustu je podvrgnuta četvoročasovnoj operaciji, a zatim ponovo u septembru.

Iako je njen suprug princ Albert pre samo nedelju dana izjavio za People da se ona oseća bolje i da je pitanje trenutka kada će se vratiti, 13. oktobra saopšteno je ona ponovo operisana.

Princeza Šarlen poslednji put je viđena u Monaku u januaru ove godine, ali je zbog slika na društvenim mrežama, poznato da su je Albert i deca posetili barem jednom u Južnoafričkoj Republici. 

 

 

Princ je reagovao na glasine u intervjuu za magazin People rekavši da njegova supruga nije napustila Monako u žurbi, kao što su pojedini pisali i da nije otišla zbog njega, "niti bilo koga drugog".

"Otišla je u Južnoafričku Republiku da se pozabavi poslom njene fondacije tamo i da provede neko vreme sa bratom i nekim prijateljima", rekao je princ, dodavši da je put "trebalo da traje jednu nedelju - maksimum deset dana", i da Šarlen "nije u egzilu", nego da je reč o "apsolutno samo medicinskom problemu".

Iako je istakao da je ona "spremna" da se vrati u Evropu, nije pomenuo datum njenog povratka.

"Radujem se Šarleninom povratku. Radujem se što će se vratiti, jer je ona deo mog života, naših života, deo života u Monaku. Takođe se radujem što će mi pomoći sa decom i različitim stvarima, kao što je činila i ranije, jer je za tako nešto potreban tim. Kad jedan član tima nije tu, sve je mnogo teže", rekao je princ za štampano izdanje magazina People.

Ko je princeza Šarlen od Monaka?

Princeza Šarlen od Monaka bila je olimpijska reprezentativka Južnoafričke Republike u plivanju, pre nego što je postala član vladarske porodice Grimaldi iz Monaka.

Rođena je 25. januara 1978. u Bulavaju u Rodeziji (današnji Zimbabve). Otac Majkl Vitstok bio je menadžer prodaje, a majka Linet, bivša takmičarka u ronjenju i trener plivanja i pored Šarlen, imaju još dva sina - Gareta i Šona.

AP/Lionel Cironneau

 

Porodica, koja je nemačkog porekla, preselila se u Južnoafričku Republiku 1989. kada je Šarlen imala 12 godina. Prvu važnu medalju osvojila je na Južnoafričkom šampionatu 1996. godine, a kasnije je predstavljala tu zemlju na Olimpijskim igrama u Sidneju, gde je osvojila peto mesto  u mešovitoj štafetnoj trci 4x100. 

Iste godine, upoznala je princa Alberta na "Mare Nostrum" plivačkom takmičenju u Monte Karlu gde je osvojila prvo mesto, a nekoliko godina kasnije, prvi put su kao par prisustvovali ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Italiji 2006. Iako je Šarlen bila kvalifikovana da pliva za Južnoafričku Republiku na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, penzionisala se godinu dana ranije, a princ Albert verio ju je 2010. godine.

profimedia

 

Par se venčao 1. jula 2011. prvom u porodici, posle "Venčanja veka" na kom u brak uplovili princ Rajnier i Grejs Keli 1956. Usledila je glamurozna trodnevna proslava koja je navodno koštala preko 70 miliona dolara i imala preko 800 zvanica iz visokog društva. 

Pored fotografija koje su u medijima prikazivale raskoš i bogatstvo mladenaca, pojavile su se i fotografije uplakane princeze Šarlen. Već tada su se pojavile spekulacije da mladi bračni par nije u najboljim odnosima, ali je princeza tada rekla da je na svoj veliki dan "samo bila emotivna, kao i sve mlade".

Povod za sumnju da supružnici nisu u najboljim odnosima bilo je priznanje princa Alberta da je, pre veze sa Šarlen, vanbračno dva puta postao otac sa dve različite žene. Prvo je 2005. priznao sina Aleksandra Grimaldija Kostea, a godinu dana kasnije i ćerku Jasminu Grimaldi Rotolo.

Majčinstvo i humanitarni rad

Princeza Šarlen je u decembru 2012. osnovala fondaciju pod svojim imenom, čiji je glavni cilj da podigne svest ljudi o bezbednosti dece u blizini vode i spreči nesrećne slučajeve davljenja. 

Pored toga, pokrenula je "Chasing Zero", inicijativu protiv krivolova, a od nedavno vreme koje provodi čekajući da se vrati kući, koristi da se bavi zaštitom nosoroga. 

 

 

Takođe je pratila princa Alberta u mnogim njegovim humanitarnim misijama, a podržava i rad Fondacije Nelsona Mendele, Specijalnu Olimpijadu i mnoge druge.

Princeza Šarlen rodila je blizance Gabrijelu i Žaka 10. decembra 2014. godine. Međutim, u decembru 2020. otkriveno je da je jedna neimenovana Brazilka tužila princa Alberta da nije priznao dete koje mu je rodila, tvrdeći da je začeto tokom njegove veze sa Šarlen. 

Iako su supružnici zauzeli zajednički stav da je reč o "obmani", to nije zaustavilo tabloide da spekulišu o tome kao stvarnom razlogu princezinog odsustva. 

Komentari (0)

Magazin