Poznati

Monika Beluči: Ženska potraga za jednakošću odgovara i muškarcima - ne morate sve sami

Komentari

Autor: Variety

07/12/2021

-

13:13

Monika Beluči: Ženska potraga za jednakošću odgovara i muškarcima - ne morate sve sami
Monika Beluči - Copyright Tanjug AP/Lewis Joly

veličina teksta

Aa Aa

"Ja sam rezultat svojih snova. Čak i kao dete želela sam da budem glumica i uđem u ovaj svet, iako je bio daleko od moje realnosti", kaže Monika Beluči na Filmskom festivalu u Torinu, gde je prihvatila nagradu Stella Della Mole za umetničku inovativnost.

Beluči je zajedno sa rediteljem Antonjuliom Panicijem održala masterklas u Nacionalnom muzeju filma u Torinu, gde su govorili o njihovom novom filmu "The Girl in the Fountain", piše Variety.

U tom ostvarenju, Beluči igra Anitu Ekberg, čuvenu švedsku zvezdu, poznatu po ulozi u filmu "La Dolce Vita".

"U to vreme, Italijanke su postojale samo u svetu domaćinstva. Kad je Ekberg, koja se već i fizički razlikovala, došla i sebi dozvolila da bude tako slobodna, to je bilo kao bomba koja je eksplodirala u društvu", ispričala je Beluči, govoreći o Anitinom brzom govoru i njenom padu, koji je bio "nagao i bolan".

"Umetnost često potiče iz bola. Ova žena je dala tako mnogo filmu, možda i nesvesno. Bila je puna svetlosti, prelepa, iskusila je tako mnogo stvari, a onda završila sama, u kolicima i umrla u bolnici. Bilo je lepo vratiti joj dostojanstvo", ispričala je glumica.

Tanjug/AP/Petros Giannakouris

 

Beluči se dotakla toga kako je era fotošopa zauvek promenila naš doživljaj lepote.

"Nekada je lepota bila neodvojiva od posla glumice. Danas nije. Žena može biti lepa na hiljade različitih načina. Kad gledam film `Malena`, gledam ga sa zahvalnošću. Još sam bila manekenka, kad sam radila reklamu sa Tornatoreom. Rekao mi je: 'Imam ideju za jedan film u glavi i ako ga ikada budem radio, radiću ga s tobom'. Onda sam snimila svoj prvi francuski film 'The Apartment', pa prvi američki film 'Under Suspision' sa Morganom Frimenom i Džinom Hekmanom, a on me jednog dana zvao i rekao: 'Sećaš se onog filma?' Povezana sam s njim na najneverovatniji način", rekla je Beluči.

Tanjug/AP/Petros Giannakouris

 

Iako je češće sarađivala sa muškim rediteljima, njen odnos sa ženskim filmadžijama je drugačiji, kaže ona, dodajući da će uskoro sarađivati sa Ketrin Hardvik na filmu "Mafia Mama".

"Sa ženama se nekad pogledam i razumemo se međusobno i bez reči. Žene, takođe, ne mogu da lažu tako mnogo drugu ženu. Sa muškarcima smo malo lukavije. Volim muškarce, ali me žene inspirišu", rekla je Beluči, naglasivši da i jedni i drugi treba da nauče kako bolje da komuniciraju.

"Rat nas nigde neće odvesti. Vi ste potrebni nama, a vama mi i to je naša evolucija. Ova potraga za jednakošću zapravo i vas oslobađa. Bili ste primorani na tu ulogu viteza, koji mora da spase sve od svega. Sada mi stižemo i kažemo: 'Mi vam možemo pomoći'. Ne morate sve da radite sami", kaže glumica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin