Poznati

Megan Markl u poslednjem trenutku promenila plan: Razlog zbog kojeg je vojvotkinja od Saseksa odustala od putovanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

10/09/2022

-

18:29

Megan Markl u poslednjem trenutku promenila plan: Razlog zbog kojeg je vojvotkinja od Saseksa odustala od putovanja
Megan Markl u poslednjem trenutku promenila plan: Razlog zbog kojeg je vojvotkinja od Saseksa odustala od putovanja - Copyright Tanjug/AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko sati pre nego što će biti objavljena vest da je kraljica Elizabeta II preminula u 97. godini života, britanski mediji iz minuta u minut izveštavali su o pristizanju članova kraljevske porodice u zamak Balmoral u Škotskoj. Predstavnik vojvode i vojvotkinje od Saseksa tada je saopštio da par zajedno dolazi u posetu kraljici, ali je u poslednjem trenutku objavljeno da Megan Markl ipak neće biti uz njih.

Britanska novinska agencija PA (Press Association) objavila je da je došlo do "promene plana", bez preciziranja zbog čega vojvotkinja neće biti uz svog muža, kao i da će vojvotkinja od Kembridža, supruga princa Vilijama ostati u Vindzoru, kako bi dočekala decu - Džordža, Šarlot i Luisa iz škole. 

Tanjug/AP/Matt Dunham

 

Međutim, Nikolas Vičel, dopisnik BBC mreže za kraljevsku porodicu, bio je mnogo direktniji u pružanju objašnjenja zašto Megan Markl nije došla u Balmoral. 

"Da budemo otvoreni, ne bi bila naročito toplo dočekana", rekao je on u programu uživo, čime je prvi put otvoreno ukazao na napete odnose koji već mesecima vladaju među članovima najuže kraljevske porodice.

Čaj za kraljicu i Megan Markl

Pre nego što će glumica Megan Markl postati vojvotkinja od Saseksa, njen budući suprug princ Hari doveo ju je u oktobru 2017. u Bakingemsku palatu da upozna njegovu baku, kraljicu Elizabetu. 

Markl je tada imala priliku da na "kratko ali slatko" bude sama u društvu najdugovečnije britanske kraljice i upozna je uz šoljicu engleskog čaja.

Tanjug/AP/Phil Noble

 

Vojvotkinja, koja je i sama veliki ljubitelj životinja, navodno se dopala kraljičinim korgijima, a ona je bila oduševljena kraljicom. "Ona je neverovatna žena", rekla je u zajedničkom intervjuu za BBC koji je sa Harijem dala u novembru 2017, u susret njihovoj veridbi.

Delovalo je da u kraljevskoj porodici vlada potpuni sklad i njeni članovi često su fotografisani u zajedničkim aktivnostima, na sportskim događajima i glamuroznim prijemima, a Markl je jednom prilikom podelila i svoje iskustvo sa putovanja sa kraljicom do Češira u Engleskoj.

"Bile smo u automobilu između dva sastanka i ona je imala prebačeno ćebe preko kolena. Bilo je hladno i rekla je: 'Hajde, Megan' i pokrila i meni kolena. Podsetilo me to na moju baku, koja je uvek bila topla i prijateljski nastrojena", rekla je ona za CBS prošle godine.

Iako ranije nije bila praksa da verenici i verenice članova kraljevske porodice prisustvuju Božićnoj večeri sa kraljicom, za Megan Markl je 2017. napravljen izuzetak, a nekoliko meseci kasnije princ Hari i ona zvanično su postali muž i žena.

Tanjug/AP/Jonathan Brady

 

Međutim, stvari su se preokrenule 2020. kada su Markl i Hari najavili da žele da se distanciraju od obaveza kraljevske porodice i da neko vreme žele da provde u Americi.

Njihova šokantna oduka bila je detaljno medijski propraćena, a tabloidi su je nazivali "Megzitom", povlačeći paralelu sa izlaskom Britanije iz Evropske unije.

"Megzit"

Iako je delovalo da kraljica pruža podršku svom unuku i njegovoj ženi, kada su se 2020. sa sinom Arčijem preselili u Ameriku, "izvori bliski kraljevskoj porodici" su za US Weekly 2021. rekli da nije bila zadovoljna. 

"Kraljica se nada da će se vratiti, ali ne može mnogo toga da učini i prihvata njihovu odluku", rekao je tada.

Tanjug/AP/Phil Noble

 

Međutim, odnosi su dodatno pogoršani nakon eksplozivnog intervjua koji su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa dali za Opru Vinfri, u kom je Markl rekla da je bila žrtva rasizma u Londonu i da je osećala da nema podršku kraljevske porodice. Tokom dvočasovnog razgovora, ona je ispričala da je razmišljala o samoubistvu, i ispričala šokantan detalj o tome kako ju je neko iz kraljevske porodice upitao koje će boje kože biti njihovo dete.

Bakingemska palata, koja je do tog trenutka izbegavala da objavljuje bilo kakve reakcije na medijske spekulacije, objavila je zvanično saopštenje u kom je stajalo da je porodica "rastužena što saznaje za to koliko su poslednje godine bile izazovne za Harija i Megan". 

U aprilu prošle godine, kada je preminuo princ Filip, princ Hari se na sahrani pojavio bez supruge koja je bila u poodmakloj trudnoći, a iako je prema protokolu u procesiji bio uz princa Vilijama, tokom službe u kapeli nisu sedeli jedan do drugog.

Delovalo je da će stvari ipak krenuti nabolje, kada su Megan i Hari objavili da su ćerki dali ime Lilibet, što je inače bio kraljičin nadimak iz detinjstva, ali se ispostavilo da o tome nisu ni obavestili Elizabetu Drugu.

Tanjug/AP/John Stillwell

 

Svoje najmlađe praunuče kraljica je upoznala tek nedavno, na proslavi svog jubileja, kada je prema tvrdnjama kraljičinog biografa, lično ona vojvodi i vojvotkinji od Saseksa odredila mesto daleko od svog najužeg porodičnog kruga.

U avgustu je Markl zadala još jedan udarac kraljevskoj porodici svojim velikim intervjuom u nujorškom magazinu "The Cut" u kom se požalila na način na koji se distribuiraju fotografije njenih članova.

Budući da zvaničnim nalozima na društvenim mrežama ne upravljaju prinčevi, princeze, vojvode i vojvotkinje, nego specijalizovana služba, oni određuju koje fotografije i kada mogu da se podele sa svetom.

"Postoji struktura u kojoj ako želite da objavite fotografije svog deteta, kao član porodice, prvo morate da ih predate agenciji 'Royal Rota'. Zašto bih dala sliku svog deteta ljudima koji ih nazivaju pogrdnim imenom za crnce, pre nego što je podelim sa ljudima koji moje dete vole", rekla je vojvotkinja u intervjuu.

profimedia

 

Takođe je tvrdila da je drugim članovima porodice bilo dozvoljeno da zarađuju i izvan dobijenog budžeta, ali da oni nisu dobili tu priliku.

"Samim svojim postojanjem remetili smo dinamiku hijerarhije", rekla je Megan, nazvavši boravak na kraljičinom platinastom jubileju "gorko-slatkim".

Šta smrt kraljice znači za vojvodu i vojvotkinju od Saseksa

Sada kada je Čarls III zvanično kralj, Hari i Megan zadržavaju svoje titule, a Hari se pomera sa šestog na peto mesto u naslednoj liniji za britanski presto. Njihova deca, Arči i Lilibet sada su princ i princeza.

Iako su Hari i Megan navodno bili bliski sa kraljicom, otvoreno su govorili o napetom odnosu koji imaju sa Čarlsom i Vilijamom, a to bi mogli da pogoršaju Harijevi memoari najavljeni za predstojeću zimu. 

Tanjug/AP/Frank Augstein

 

Britanska štampa povlači paralelu između njihovog razdora sa događajima iz ne tako davne prošlosti, kada je jedna druga Amerikanka uticala na odnose među članovima kraljevske porodice. 

Megan Markl poredi se sa Volis Simpson, ženom zbog koje se Edvard VIII odrekao kraljevskih titula i otišao u Sjedinjene Američke Države. Kao i Volis, Markl je takođe imala brak iza sebe, pre nego što će postati vojvotkinja od Saseksa. 

Independent tako piše, da bi kraljičina smrt mogla biti vreme da se izgrade mostovi, ali da ostaje da se vidi da li su oni možda nepovratno spaljeni.

Komentari (0)

Magazin