Poznati

Na aukciji predmeti koji su pripadali legendarnom Frediju Merkjuriju

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

14:48

Na aukciji predmeti koji su pripadali legendarnom Frediju Merkjuriju
AP Photo/Marco Arndt - Copyright AP Photo/Marco Arndt

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od najboljih prijateljica pokojnog pevača grupe Queen Fredija Merkjurija, Meri Ostin, prodaće na aukciji predmete iz lične kolekcije koje joj je on ostavio nakon smrti, uključujući i neke od njegovih rukom pisanih tekstova i scenskih kostima.

Kako navodi BBC, Merkjuri je kolekciju, koju je gradio preko 30 godina, držao u svojoj vili u Kensingtonu, a u nasledstvo je ostavio Ostin sa kojom je bio u vezi.

Među najvrednijim predmetima je i radni tekst pesme ''We Are The Champions'', jedne od najvećih pesama grupe Queen, uz koji stoje i radne verzije harmonija i akorda na devet stranica, i čija se vrednost procenjuje na između 200.000 i 300.000 funti.

Početna cena do sada neviđenog radnog teksta pesme ''Killer Queen'', napisanog na jednom listu papira, biće između 50.000 i 70.000 funti.

Ostin je navela da će joj posebno biti teško da se rastane od stihova, pošto ''pokazuju najlepšu stranu čoveka'' kojeg je poznavala.

''Na tim tekstovima vidi se umetnički proces, tok rada. Precrtavanja, preispitivanja, preformulacije'', rekla je.

Meri Ostin je upoznala Fredija Merkjurija 1970, kada je izašla na sastanak sa gitaristom Queen-a Brajanom Mejem, nakon čega su zapravo njih dvoje započeli romansu.

Ostali su zajedno i nakon što joj je Merkjuri otkrio da je gej, a ona je bila među malobrojnim ljudima koji su o njemu brinuli nakon što je oboleo od side.

Merkjuri je jednom rekao za Ostin: ''Nema toliko ljudi kojima bih se obratio. A među onima kojima mogu je Meri''.

Tanjug AP/Kin Cheung

 

Među umetninama koje se nalaze u kući u Kensingtonu su i dela Matisa i Šagala, kao i Pikasov portret koji je bio izložen iznad stola za kojim je Merkjuri doručkovao.

"Volim da sam okružen lepim stvarima. Želim da vodim viktorijanski život, okružen izuzetnim neredom'', govorio je Merkjuri.

Od garderobe koja će se pojaviti na aukciji je i scenska obuća koju je Merkjuri nosio, uključujući i cipele sa šljokicama i lažnim krznom, krunu sa dragim kamenjem i kraljevski ogrtač, koje je nosio osamdesetih godina.

Na aukciji će se naći i pojedini lični predmeri, poput telefona koji je Merkjuri držao pored svog kreveta, ručno izrađenog mermernog bara, kao i srebrnog češlja za brkove.

Svih 1.500 artikala biće izloženo u londonskom Sotbiju tokom leta u nizu posebno dizajniranih galerija, pre nego što budu prodati u septembru.

Očekuje se da će ukupna vrednost predmeta na aukciji dostići više od šest miliona funti, a deo prihoda biće doniran u dobrotvorne svrhe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin