Zdravlje

Otkriven uzrok misteriozne bolesti u Argentini koja je izazivala upale pluća

Komentari

Autor: BBC, CNN, Tanjug

04/09/2022

-

13:27

Otkriven uzrok misteriozne bolesti u Argentini koja je izazivala upale pluća
Otkriven uzrok misteriozne bolesti u Argentini koja je izazivala upale pluća - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo zdravlja Argentine obavestilo je Panameričku zdravstvenu organizaciju (PAHO) da je bakterija legionela uzrok nekoliko slučajeva upale pluća povezanih sa zdravstvenom klinikom u provinciji Tucuman u Argentini.

Do juče je identifikovano ukupno 11 slučajeva, uključujući i četiri smrtna slučaja kod bolesnika sa popratnim bolestima, navodi PAHO koji je specijalizovana međunarodna zdravstvena agncija za Ameriku.

Legionela je posebna bakterija, Legionella pneumophila, i povezana je s izbijanjem teške upale pluća. Najčešći oblik prenosa je udisanje kontaminiranih aerosoli. Do infekcije može da dođe i zbog kontaminirane vode ili leda, pogotovo kod osetljivih pacijenata u bolničkom okruženju. Lečenje uključuje primenu antibiotika nekoliko nedelja ili meseci.

Ministarstvo zdravlja Argentine i pokrajinske zdravstvene vlasti rade na utvrđivanju izvora i sprovođenju odgovarajućih mera kontrole. Za sada prikupljaju uzorke iz okruženja, procenjuju rizik i organizuju rad u zdravstvenim ambulantama vezano za suzbijanje ove bolesti.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija je tokom jučerašnjeg dana saopštila da se slučajevi zaražavanja dovode u vezu sa privatnom klinikom u gradu San Migel de Tukuman na severozapadu Argentine.

Stručnjak za zarazne plućne bolesti sa Univerziteta u Minesoti Majkl Osterhom rekao je prethodno da smatra da bi uzrok bolesti mogla da bude infekcija. Prema njegovim rečima, "misteriozne bolesti" ponekad se dogode, i najčešće se objašnjavaju lokalnim uzrocima koji uglavnom nemaju pandemijske implikacije.

Pacijenti pokazali simtome između 18. i 23. avgusta

Inače, jedna od žrtava ove bolesti bila je žena od 70 godina koja je primljena na kliniku kako bi joj se uradio hiruški zahvat, piše BBC. "Misteriozna bolest" odnela je prvu žrtvu među radncima klinike u ponedeljak, ostale žrtve su preminule dva dana kansnije. Svi su kao i sedamdesetogodišnja pacijentkinja bili dobrog zdravstvenog stanja pre razboljevanja. BBC piše da je prvih šest pacijenta pokazalo simptome između 18. i 23. avgusta. 

O ovom slučaju oglasio se i mnistar zdravlja Luis Medina Ruiz koji je u sredu saopštio da su pacijenti pogođeni "teškim respiratornim stanjem sa obostranom upalom pluća koja je slična koroni". Simptomi su, kako se objašnjava, visoka temperatura, bolovi u telu i otežano disanje.

Hektor Sale, predsednik pokrajinskog medicinskog koledža u Tukumanu, rekao je ranije lokalnim novinarima da ovog puta u fokusu dalje istrage nije "bliski kontakt i prenosivost bolesti na taj način", jer se pokazalo da se bolest ne širi na taj način.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin