Zdravlje

Profesorka Jovanović tvrdi da je spas u vakcinaciji: Delta soj zarazniji 50 odsto i otporniji na visoke temperature

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2021

-

19:50

Profesorka Jovanović tvrdi da je spas u vakcinaciji: Delta soj zarazniji 50 odsto i otporniji na visoke temperature
Profesorka Jovanović tvrdi da je spas u vakcinaciji: Delta soj zarazniji 50 odsto i otporniji na visoke temperature - Copyright Printscreen/Youtube/K1 Televizija

veličina teksta

Aa Aa

Profesorka Medicinskog fakulteta i virusolog Tanja Jovanović upozorila je danas da je novi delta soj virusa koji je stigao u Srbiju čak 50 odsto zarazniji od britanskog koji je dominantan kod nas, a uz sve je i otporniji na visoke temperature zbog čega je u mesecima koji dolaze neophodno voditi računa o epidemiološkim merama i za one koji to nisu učinili vakcinisati se.

Delta virus, ili indijska varijatna koronavirusa, otpornija je na višoj temperaturi i zato nema opuštanja, neophodno je da se poštuju sve mere kako ne bi došlo do masovnog prenosanja infekcije, rekla je Jovanović za Tanjug.

Virusolog navodi kao dobro to što su i brojne studije, a i Evropska agencija za lekove EMA potvrdile da vakcina štiti i od novog soja.

"Vakcine nas dovoljno štite, malo lošije od imuniteta koji se stice nakon preležane infekcije", rekla je ona i naglasila da vakcinacija postize toliku efikasnost da se smanjuje broj obolelih, hospitalizovanih kao i broj onih sa težom kliničkom slikom.

profimedia

 

Jovanović je dodala da novi soj, osim toga što je mnogo zarazniji od britanskog soja, nosi i druge osobine vezane za tok i ishod infekcije, a napada i mlađu populaciju.

Klinička slika lici na tešku prehladu, oboleli ima temperature, grebanje u grlu …pri tome nema simptoma onih prvih kojima smo prepoznavali infekciju a odnosi se na gubitak čula mirisa i čula ukusa.

"Ali može da izazove pravu kliničku sliku kovida, da dođe do hospitalizacije i letalnog ishoda", rekla je Jovanović i dodala da je višestruko važno da se mladi, koji su njaveći prenosioci, vakcinišu.

Apel da se vakcinišu mladi

Apelovala je na mlade da se vakcinisu ako putuju u inostranstvo jer u suprotnom mogu da ugroze sebe i da se vrate sa nekom od novih varijanti koronavirusa.

Upitana šta možemo očekivati na leto imajući u vidu dolazak naših građana koji žive u inostranstvu kao i većeg broja turista, Jovanović kaže da su laboratorije koje smo dobili tokom korone, u kojima se testiraju građani na graničnim prelazima dobra barijera.

"Maksimalno smo unapredili laboratorijske mogućnosti molekularnog testitanja, uveli smo mobilne laboratorije na aerodromu i graničnim prelazima", napomenula je.

Tu se, kako dodaje, testiraju putnici iz inostranstva kao i naši koji nemaju rezultate PCR i antigen testova i tako sprečava da onaj ko je oboleo uđe u zemlju bez kontrole.

Jovanović je dodala da se često zaboravlja da su epidemiološke mere još na snazi i da ih treba poštovati u prevozu, tržnim centrima...., ali i na otvorenom kada se nalazimo u velikoj grupi ljudi.

Na pitanje da li se i u Srbiji uskoro može očekivati porast broja inficiranih delta sojem kao u Hrvatskoj, Jovanović kaže da veruje da u Srbiji gde je registrovano dvoje zaraženih novim sojem virusa, biće potrebno nekoliko meseci da ta varijanta postane dominantna.

Na pitanje šta možemo da ocekujemo na jesen kada se očekuje novi talas, Jovanović kaže da kretanje epidemije zavisi pre svega od nas samih i našeg ponašanja i poštovanja epidemioloških mera, a sa druge strane i od vakcinacije.

Komentari (0)

Magazin