Zdravlje

"Deci je potrebna podrška": Pandemija negativno uticala na mentalno zdravlje mladih

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2023

-

15:55

"Deci je potrebna podrška": Pandemija negativno uticala na mentalno zdravlje mladih
Tužna devojka - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Institut za društvena istraživanja u Zagrebu objavio je rezultate ankete sprovedene na temu porodičnih odnosa u Hrvatskoj iz perspektive mladih, koje je pokazalo da je pandemija uticala negativno na depresivnost, anksioznost i na mentalno zdravlje, što ukazuje da deci treba dodatna podrška, rekla je Zrinka Ristić Dedić, psiholog iz tog instituta.

Pokazalo se, rekla je, da je pandemija značajno više pogodila devojčice i devojke koje su uspešne i koje su obično u sistemu nevidljive.

"Škola je tu prva linija, treda uočiti promene i reagovati. Manjkavi smo sa strukom, kolege psiholozi su preopterećeni", rekla je Ristić Dedeić.

Na pitanje šta treba menjati da bi u razredima bila podstaknuta veća empatija među učenicima, psiholog kaže.

"Školu treba postaviti na drugim temeljima. Previše je fokusa na ocene, na uspeh, na status. Postoji imperativ visokih ocena. Deci treba ponuditi puno više aktivnosti kroz koje se mogu izraziti kreativno. Kroz taj kompetitivni život, izgubili smo saradnju s drugima na način da u zajedničkom okruženju i kroz razgovor rešavamo problem", rekla je ona gostujući na zagrebačkoj N1 TV.

Unsplash

 

U obrazloženju rezultata prikupljenih anketnim upitnikom o odnosima iz perspektive mladih može se zaključiti da za većinu mladih razredno okružje ne predstavlja mesto prijateljstva.

Ristić Dedić precizira da je istraživanje obuhvatilo 12. 744 mladih iz osnovnih i srednjih škola.

Istraživanje je pokazalo da mladi imaju izrazito poverenje u roditelje. Pritom gotovo da i nema regionalnih razlika. Gotovo 75 odsto učenika u sedmom razredu kaže da u potpunosti veruju roditeljima. Međutim, poverenje je izrazito manje kad proverite poverenje u prijatelje, vršnjake, komšije...

Iznenađuje i podatak prema kojem samo 22,8 posto učenika u potpunosti veruje svojim prijateljima. Komšijama pak u potpunosti ili u većoj meri veruje oko trećina ispitanika.

U svim pokazateljima devojčice daju negativnije odgovore i procene, kritičnije su, možda su refleksivnije, možda više o tome razmišljaju, a tu su i maturacijski razlozi, jer devojčice brže sazrevaju. One takođe i više tih problema internalizacije, teskobe i anksioznosti, pokazalo je istraživanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin