Zdravlje

U Beogradu otvorena "Kućica zdravlja": Besplatni pregledi bez zakazivanja i zdravstvene knjižice

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2023

-

19:36

U Beogradu otvorena "Kućica zdravlja": Besplatni pregledi bez zakazivanja i zdravstvene knjižice
U Beogradu otvorena "Kućica zdravlja": Besplatni pregledi bez zakazivanja i zdravstvene knjižice - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je na šetalištu Sava promenada otvorena "Kućica zdravlja", u kojoj će svi građani u naredne dve sedmice moći da potpuno besplatno i bez prethodnog zakazivanja obave preventivne preglede i konsultuju se sa lekarima o eventualnoj daljoj dijagnostici.

Pregledi će moći da se obave svakog dana od 13 do 20 časova, bez uputa i bez zdravstvene knjižice. Iza projekta "Kućica zdravlja" stoje Opština Savski venac i Dom zdravlja Savski venac, uz saglasnost Ministarstva zdravlja.

Predsednik opštine Savski venac Miloš Vidović podsetio je da su lokalna samouprava i zdravstvene ustanove na teritoriji te opštine u prethodnih osam godina organizovali veliki broj preventivnih zdravstvenih besplatnih pregleda, sa ciljem da se građani podstaknu da redovno idu na preglede i kontrolišu svoje zdravlje.

"Ja imam utiske građana Savskog venca koji su samo pozitivni. Sa druge strane, svi naši građani su u prethodnom periodu pokazali punu odgovornost i izuzetnu ozbiljnost u kontrolisanju svog zdravlja. U prilog tome ide i činjenica da je veliki broj njih iskoristio pravo na besplatne preventivne preglede", izjavio je Vidović.

Printskrin/Tanjug video

 

On je pozvao građane Savskog venca, ali i Beograda i cele Srbije, da iskoriste mogućnost besplatnog pregleda.

Tematski dani

Direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić rekao je da će aktivnosti "Kućice zdravlja" biti podeljene tematski, po danima.

"Imamo dan za prevenciju kardio-vaskularnih bolesti, za prevenciju šećerne bolesti, za prevenciju očnih bolesti. Postoji dan i za penzionere, dan za žene i dan za decu i omladinu", naveo je Bekić.

Printskrin/Tanjug video

 

Istakao je da je ovaj projekat još jedan pokušaj da se pokaže da je svaki stanovnik u Srbiji važan i da, kako navodi, predstavlja još jednu aktivnost koja hoće da kaže "Mi imamo odgovornu državu koja se brine o svojim građanima".

U saopštenju Opštine i Doma zdravlja precizira se da će 1. i 8. jul (subota) biti dan za penzionere, baš kao i 6. i 13. jul (četvrtak). Između ostalog, dostupno će biti merenje krvnog pritiska, šećera u krvi i ultrazvuk abdomena.

Printskrin/Tanjug video

 

Dani za prevenciju zdravlja dece i omladine biće 2. i 9. jul (nedelja), a dan za žene 4. i 11. jul, kada će moći da se uradi ultrazvuk dojki.

Dani za prevenciju kardio-vaskularnih bolesti zakazani su za 3. i 10. jul (ponedeljak), za prevenciju dijabetesa 5. i 12. jul (sreda), a za prevenciju očnih bolesti 7. i 14. jul (petak).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin