Život

Od "ludih" crvenih čizmi do fotografije uhapšenog Trampa: Mimovi koji su obeležili 2023. godinu na internetu

Komentari

Autor: Euronews

24/12/2023

-

16:28

Od "ludih" crvenih čizmi do fotografije uhapšenog Trampa: Mimovi koji su obeležili 2023. godinu na internetu
Od "ludih" crvenih čizmi do fotografije uhapšenog Trampa: Mimovi koji su obeležili 2023. godinu na internetu - Copyright YouTube/HBO, kylegordonisgreat, Challange Time Bros, Tanjug/Fulton County Sheriff’s Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Životna snaga interneta - mimovi - u 2023. godini bili su vrlo živopisni. Budući da je reč o fenomenima, koji ma koliko bili popularni, ipak kratko traju, Euronews je rešio da od zaborava sačuva nekoliko onih koji su obeležili ovu godinu na izmaku.

Predstavljamo vam njihovu selekciju:

Pesma Arijane Debose na dodeli Bafta nagrada

Oskarovka Arijana Debose imala je čast da otvori svečanu dodelu Bafta nagrada originalnom tačkom, koja je bila omaž svim ženama nominovanim za to prestižno priznanje, a njen nastup postao je viralan. 

Mnogi su ga ocenili kao bizaran, naročito zbog besmislenog teksta, u kom se izdvojio stih "Angela Bassett did the thing" što bi moglo da se prevede kao "Anđela Baset je uradila svoje", bez ikakvog približavanja konteksta. 

Ta rečenica proširila se internetom poput požara i našla na bezbrojnim mimovima.

Zanimljivo je da je Baset mesecima kasnije, primajući nagradu za zabavljača godine "NAACP Image" izjavila: "Pretpostavljam da je Anđela Baset uradila svoje!"

Devojka iz metroa

Malezijska manekenka i influenserka Sabrina Bahsun postala je viralna na TikToku zahvaljujući videima u kojima pleše u londonskoj podzemnoj železnici.

"Tube girl", kako glasi njen nadimak na toj mreži, inspirisala je mnoge druge da se priključe trendu, a Bahsun je stekla veliku popularnost koja joj je donela angažman na modnim revijama svetskih brendova u Londonu, Parizu i Milanu.

Velike crvene čizme

Jedan od najbizarnijih modnih dodataka godine - velike crvene čizme - koje je napravio umetnički kolektiv MSCHF, postale su stvar prestiža na društvenim mrežama, a nosile su ih brojne zvezde i influenseri u periodu Nedelje mode u Njujorku.  

Novi naziv Tvitera

Ilon Mask imao je, u najmanju ruku, sadržajnu godinu u kojoj je, nakon preuzimanja društvene mreže Tviter, odlučio da joj dodeli novo ime - X. 

To je dovelo do drastičnog pada vrednosti te kompanije na berzi, ali i talasa šala na Maskov račun, koji je inače upisan u Ginisovu knjigu rekorda, tako što je ostvario najdrastičnije gubitke i to za blizu 200 milijardi dolara.

"Babygirl"

Internet je iznedrio novi termin koji opisuje specifičnu privlačnost određenih muškaraca - "babygirl" ili u prevodu "devojčica" i to ne u pežorativnom smislu. 

Na društvenim mrežama počeo je da se koristi da opiše Kendala Roja, lika iz popularne serije "Naslednici", kog igra Džeremi Strong i muškarce koji na atraktivan način pokazuju svoju submisivnost i ranjivost, ali kasnije čak i za muškarce pune samopouzdanja i snage.

Neki stručnjaci primećuju da je "babygirl" zanimljiva prekretnica u internet jeziku, gde se termin u ženskom rodu koristi za opis muškarca u pozitivnom smislu. 

Napadi orki

Tokom leta orke su počele da napadaju brodove blizu obala jugozapadne Evrope, a na meti su im najčešće bile jahte. 

Tako se na internetu pojavio čitav pokret koji je stao na stranu morskih stvorenja u takozvanim "ratovima orki".

Mimovi su se nizali i na duhovit način opisivali osvetu koju priroda servira čovečanstvu.

Fotografija uhapšenog Trampa

Izraz lica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na fotografiji nastaloj u policijskoj stanici nakon njegovog hapšenja postala je jedan od mimova koji su obeležili 2023. godinu.

"Planet of the Bass"

Satirična pesma DJ Crazy Times i Biljane Elektronike, odnosno TikTokera Kajla Gordona i pevačice Krisi Poland, postala je viralna na TikToku i zaokupila maštu miliona korisnika interneta.

Potpuno besmislen tekst i zarazna melodija učinila je da pesmu izvode i mnogi drugi influenseri.

Era Pedra Paskala

Pored toga što Pedro Paskal, prema mišljenju velikog broja korisnika interneta može da se svrsta u "babygirl" kategoriju, takođe je zahvaljujući živopisnim ulogama postao lice brojnih mimova. 

Najistaknutiji je svakako onaj nastao iz kadra filma "Nepodnošljiva težina ogromnog talenta" u kom s oduševljenjem gleda Nikolasa Kejdža. 

Srednji prst u dnevniku

Pre nego što počne prenos nekog informativnog programa uživo, voditelji obično imaju nekoliko sekundi da se pripreme i pozdrave gledaoce TV programa, a voditeljka vesti na britanskoj BBC mreži Marjam Moširi, iskoristila ih je da se našali sa svojim kolegama.

Ona je prstima odbrojavala vreme do početka prenosa, završivši sa srednjim prstom, što su videli i gledaoci. 

Pošto je klip postao viralan, Moširi se izvinila ako je nekoga uvredila. 

Barbihajmer

"Sudar" blokbastera "Barbi" Grete Gervig i "Openhajmera" Kristofera Nolana, koji su premijerno prikazani istog dana u bioskopima širom sveta, stvorili su jedan od najupečatljivijih internet fenomena ove godine poznat kao "Barbihajmer".

Mimovi, šale, umetnička dela, kostimi koji kombinuju naizgled nespojivu estetiku i ideje ova dva ostvarenja, uneli su dašak svežine i radosti na društvene mreže, u godini koju su ipak obeležile velike svetske tragedije i turbulencije.

 

Komentari (0)

Magazin