Život

Romantična večera u poslednji čas: Jednostavni recepti za ukusan Dan zaljubljenih

Komentari

Autor: Euronews

14/02/2024

-

19:08

Romantična večera u poslednji čas: Jednostavni recepti za ukusan Dan zaljubljenih
Maza i Lunja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Put do srca za mnoge ljude vodi preko stomaka. Ako biste želeli da ovog Dana zaljubljenih impresionirate nekoga svojim kulinarskim sposobnostima, a nemate baš mnogo vremena za boravak u kuhinji, Euronews predlaže recepte, koje možete spremiti "u poslednji čas". 

Za ovu gozbe potrebno je manje od jednog sata (ne računajući pranje sudova). 

Predjelo: Bruskete sa pečurkama

Jedna od preporuka Euronews su i ostrige, poznate kao moćan afrodizijak, ali pošto se teško pronalaze, kao alternativa su ponuđeni brusketi sa pečurkama.

Unsplash

 

Jedan profesor Stenford univerziteta je 2016. napisao esej o tome zašto su pečurke najromantičnija hrana. Naime, one se koriste u različitim fazama proizvodnje čokolade i vina, poznate su po neverovatnoj dugovečnosti, a zna se i da neke vrste luče hemikalije slične feromonima, kako bi privukle sisare.

Gastronomski gledano, pečurke imaju moćan ukus i lake su za pripremu, a ovo su sastojci ako odlučite da njima obradujete voljenu osobu:

  • Pakovanje braon šampinjona, tanko naseckanih
  • Rikota ili drugi kremasti sir
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Balzamiko sirće 
  • 2 čena belog luka, sitno naseckana
  • šaka svežeg, sitno naseckanog peršuna
  • Kvalitetan hleb sa debelom korom nasečen na kriške

Dinstajte pečurke u mešavini putera i maslinovog ulja sa solju, biberom, belim lukom i peršunom, dok ne omekšaju i blago potamne. Na blago ugrejan hleb namažite rikotu ili drugi krem sir, pa po njemu rasporedite prodinstane pečurke.

Kriške ukrasite balzamiko sirćetom i svežim začinima, ako ih imate pri ruci.

Glavno jelo: Špageti

Svi znaju čuvenu scenu iz animiranog filma "Maza i Lunja" kada simpatični psići dele porciju špageta sa ćuftama i zatim se slučajno poljube. 

Špagete su i pre tog crtaća bile poznate kao romantična hrana, a pritom laka za pripremu. Euronews predlaže dva recepta - "Cacio e pepe", italijanski specijalitet čije je ime istovremeno i opis njegovih sastojaka - sir i biber, kao i špagete sa klasičnim sosom od paradajza.

Za "Cacio i pepe" za dve osobe vam je potrebno:

  • 150 grama špageta
  • Oko 40 grama ili tri kašike putera isečenog na kockice
  • 1 kašika sveže mlevenog crnog bibera
  • 90 grama (odnosno jedna šolja) rendanog parmezana ili pekorina

Unsplash

 

Skuvajte špagete u dobro posoljenoj vodi i podesite tajmer da vas podseti da ih procedite oko jednog minuta pre vremena naznačenog na pakovanju. 

U međuvremenu, otopite dve trećine putera u tiganju na srednjoj temperaturi. Zatim dodajte biber i pržite ga oko jednog minuta da zamiriše. Dodajte tome punu kutlaču vode u kojoj se kuvala testenina i pustite da se sos redukuje na niskoj temperaturi. 

Kada je testenina kuvana, ocedite je i dodajte u sos, zajedno sa ostatkom putera. Kad se puter istopi, smanjite temperaturu i dodajte narendani sir. Promešajte dok ne dobijete kremast sos. 

Poslužite sa još malo rendanog sira preko.

Za špagete sa klasičnim sosom od paradajza vam je potrebno:

  • 150 grama špageta
  • jedna konzerva paradajz pelata ili seckanog paradajza (najbolje italijanskog)
  • Pola veće glavice crnog luka, sitno naseckane
  • 3 čena belog luka, sitno naseckane
  • 1 prstohvat šećera
  • 1 kašičica suvog bosiljka ili origana (ili i jednog i drugog začina)
  • 60 ml maslinovog ulja

Unsplash

 

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj temperaturi. Prodinstajte crni i beli luk dok ne omekšaju, a zatim im dodajte paradajz, suve začin i šećer. Začinite sos solju i biberom, pa krčkajte deset do 15 minuta ili dok paradajz ne izgubi kiselost. 

Kao i za prvi recept, skuvajte špagete u dobro posoljenoj vodi i podesite tajmer da vas podseti da ih procedite oko jednog minuta pre vremena naznačenog na pakovanju. 
 
Prelijte špagete paradajz sosom i ukrasite svežim bosiljkom.

Desert: Čokoladni kolač i/ili jagode i šampanjac

Čokolada se povezuje s ljubavlju i romantikom mnogo duže nego što je Dan zaljubljenih postao komercijalan praznik.

Kakao se u različitim oblicima konzumirao još u Astečkom carstvu, a verovalo se da ima lekovita svojstva.

Slatkiši na bazi čokolade takođe su popularni pokloni na dan zaljubljenih i obično podstiču lučenje hormona koji popravljaju raspoloženje. 

Kako biste napravili jednostavan čokoladni kolač, potrebna vam je mikrotalasna rerna i oko sedam minuta vremena. 

Za dva kolača potrebno vam je još: 

  • 48 grama brašna od badema
  • 30 grama kakaa u prahu
  • 15 ml javorovog sirupa
  • 2 kašičice kokosovog ulja
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 2 velika jajeta

Unsplash

 

Sve što treba je da odmerite sastojke, dobro ih pomešate i podelite u dve velike šolje. Pecite ih odvojeno u mikrotalasnoj rerni minut ili dva, dok ne budu pečeni. Ako želite i ako vam je ostalo vremena, možete ih ukrasiti umućenim šlagom i bobičastim voćem.

Pixabay

 

Ako ste u prilici, možete da zasladite i jagodama, uz neko penušavo vino, budući da je to jedan od klasičnih sastojaka romantične večere. 

Komentari (0)

Magazin