Život

22. april - Dan planete Zemlje: Ekološka tema ove godine je borba protiv plastike

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2024

-

22:04

22. april - Dan planete Zemlje: Ekološka tema ove godine je borba protiv plastike
Tanjug/AP/The Ocean Cleanup - Copyright Tanjug/AP/The Ocean Cleanup

veličina teksta

Aa Aa

Sutra se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete.

Dan planete se obeležava 55. put, a ove godine, prema navodima međunarodne organizacije "Dan planete Zemlje", glavna tema je borba protiv plastike - "Planeta protiv plastike".

Tako su iz ove organizacije pozvali da se do 2040. godine svetska proizvodnja plastike smanji za 60 odsto.

Dan planete Zemlje se obeležava svakog 22. aprila, a prvi put je obeležen 1970. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tada je, u organizaciji američkog senatora Gejlorda Nelsona i aktiviste Denisa Hejsa, održan prvi Dan planete Zemlje, u okviru koga je više od 20 miliona ljudi izašlo na ulice SAD.

Senator Gejlord Nelson je ideju za organizaciju "Dana planete" dobio kada je video štetu nastalu izlivanjem 11 miliona litara nafte u Pacifički okean, koja se desila havarijom u radu naftne platforme u blizini mesta Santa Barbara u Kaliforniji. 

Tradiciono se obeležava brojnim akcijama širom sveta

Dan planete Zemlje se tradicionalno obeležava brojnim akcijama širom sveta, poput skupljanja smeća, sadnje drveća, protestnih šetnji klimatskih aktivista, održavanja edukacionih radionica...

Prošle godine Dan planete Zemlje obeležen je i na više mesta u Srbiji, poput Beograda i Novog Sada, a obeležavanje se očekuje i ove godine.

Dan planete zemlje ove godine će u Novom Sadu biti obeležen nizom manifestacija na više lokacija, a tom prilikom biće predstavljene različite teme iz oblasti zaštite životne sredine, kao što su reciklaža, energetska efikasnost i zaštita vazduha. 

Na Trgu slobode, ali i na drugim lokacijama, poput platoa Spensa i Promenade, građani će moći da se upoznaju sa mogućnostima koje im Grad nudi u smislu mera za povećanje energetske efikasnosti njihovih objekata ili u vezi sa subvencijama za bicikle, a biće organizovan i kviz o ekologiji za sve posetioce manifestacije sa vrednim nagradama.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin