Život

Speleolozi istražili samo dno Paklene jame u Jemenu: Čudo prirode za koje meštani veruju da je zatvor za zle duhove

Komentari

Autor: Jutarnji

28/09/2021

-

20:24

Speleolozi istražili samo dno Paklene jame u Jemenu: Čudo prirode za koje meštani veruju da je zatvor za zle duhove
Barhout - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa omanskih speleologa prvi put se spustila na dno poznate jemenske vrtače zvane Barhout, čuda prirode koje meštani izbegavaju jer veruju da se u njemu nalazi zatvor za zle duhove. Čak i turiste drže podalje od ovog bunara zbog priča da "usisava i ljude i životinje koji joj se previše približe".

Zabranjeni 'Pakleni bunar', crna jama okruglog ulaza promera 30 metara i duboka najmanje 112 metara nalazi se u pustinji na istoku Jemena.

profimedia

 

Omanski speleolozi na dnu su pronašli zmije, leševe životinja i pećinske bisere (kuglaste kalicifikate), ali tvrde da tu nema ničeg natprirodnog.

"Ima zmija, ali vas neće dirati ako vi ne dirate njih", kazao je Muhamed al-Kindi, profesor geologije na tehnološkom univerzitetu u Omanu.

Al-Kindi je jedan od osmorice iskusnih speleologa koji su se prošle sedmice spustili na dno jame.

"Uzeli smo uzorke vode, stena, tla i ostatke mrtvih životinja koje sada treba da analiziramo", rekao je.

Euronews Srbija • No Comment

Jemenski zvaničnici su ranije priznali da ne znaju šta se nalazi na dnu jame, za koju tvrde da je stara više miliona godina, jer na samome dnu dosada niko nije bio.

Jemenski speleolozi ranije su najdublje došli, na pola puta do dna, odnosno spustili bi se najdublje do 50-60 metara dubine jer je u bunaru malo kiseonika i nema ventilacije, ali potom bi se povukli na površinu "zbog neobičnog smrada".

 


U tom kraju vekovima kruže priče da u jami žive duhovi, a praznoverni meštani smatraju je vratima pakla. O njoj čak i nevoljno razgovaraju jer i to donosi zlu sreću. Ali, čini se da omanski stručnjaci nisu imali problema sa smradom.

"Dole se nalaze ostaci životinja koje su upale, i naravno da ne miriše, ali nije tako strašno", rekao je al-Kindi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin