Život

San Ilona Maska o odlasku na Mars za korak bliži ostvarenju u 2022.

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2022

-

16:51

San Ilona Maska o odlasku na Mars za korak bliži ostvarenju u 2022.
Ilon Mask - Copyright Tanjug/AP/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

San Ilona Maska o odlasku na Mars mogao bi ove godine da bude za jedan korak bliže ostvarenju, kada njegova kompanija "Spejs-iks" bude lansirala raketu "Staršip" po prvi put u orbitu.

Biće to najmoćnija raketa ikada lansirana u orbitu, sposobna da generiše više nego dvostruko veći potisak od rakete "Saturn V", koja je odvela astronaute na Mesec pre pola veka, prenosi BBC.

"Spejs-iks" je već izvršio nekoliko suborbitalnih probnih letova i Mask se nada da će prvi orbitalni let, koji će obaviti "Staršip SN20", biti u januaru.

"Postoji veliki rizik u vezi sa ovim prvim lansiranjem, tako da nisam uveren da će sve verovatno biti uspešno, ali ćemo sigurno mnogo napredovati", poručio je Mask na forumu svemirskih naučnika u novembru.

Vozilo je dvostepena raketa, donji deo je moćni buster nazvan "Super Hevi", a na vrhu se nalazi svemirska letelica od 50 metara pod nazivom "Staršip" i sve to zajedno čini da raketa bude dugačka 120 metara.

"Spejs-iks" je razvio sopstveni motor pod nazivom "Raptor" i takvih 29 će pokretati "Super Hevi", dok će "Starship" imati šest, a sve to zajedno treba da bude dovoljno da ponese 100 tona tereta u svemir.

"Staršip će biti transportni sistem za višekratnu upotrebu, što ga u teoriji čini jeftinijim", izjavio je za BBC Simion Barber, viši naučni saradnik na Otvorenom univerzitetu u Londonu, koji je radni vek proveo razvijajući instrumente za rad u svemiru.

On je pojasnio da je želja "Spejs-iksa" da letelicu u budućnosti dopune gorivom u Zemljinoj orbiti, gde je već oslobođena gravitacije planete i gde bi se svaki litar goriva mogao iskoristiti za transport tereta ili ljudi na Mars, a jedan od planova je i da se dopuna goriva za povratak na Zemlju obavlja na Marsu.

"Ovo bi po meni bila prava promena u pristupu, to je način da se krećete oko Solarnog sistema, a da ne vučete ogroman rezervoar za gorivo iza", zaključuje Barber.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin