Život

"Otpedalaj pesmu": Posetioci Folk festivala u Njuportu struju za binu obezbeđuju pomoću bicikala

Komentari

Autor: AP

24/07/2022

-

20:46

"Otpedalaj pesmu": Posetioci Folk festivala u Njuportu struju za binu obezbeđuju pomoću bicikala
"Otpedalaj pesmu": Posetioci Folk festivala u Njuportu struju za binu obezbeđuju pomoću bicikala - Copyright AP/Pat Eaton-Robb

veličina teksta

Aa Aa

Folk festival u Njuportu, najveći festival narodne muzike u SAD, poznat je po velikoj posećenosti i akustičnom zvuku. Ustanovljen kao odgovor na poznati istoimeni džez festival na Roud Ajlendu, pamti se kao mesto gde je Bob Dilan 1965. godine uključio gitaru u struju.

Ovog vikenda Njuport ima poseban način da pokreće jednu od spoljnih bina, i to rade posetioci festivala na fiksno postavljenim biciklima. 

"The Bike Stage" je zamisao benda Illiterate Light, ekološki svesnog indi rok dua iz Virdžinije, koji je u partnerstvu sa kompanijom Rock the Bike kreirao zvučni sistem na pedala, koji su već koristili na malim klupskim nastupima. Frontmen Džef Gorman rekao je da je "Bike Stage" prvi put isproban na događaju na Rod Ajlendu gde je predviđeno da desetak umetnika izvede uglavnom akustične setove na bini.

AP/Pat Eaton-Robb

 

 

Oko 1.300 od 10.000 fanova festivala se u petak vozilo biciklima do Njuporta. Gorman je rekao da kada je video to "more" bicikala tokom nastupa benda u Njuportu 2019. godine, on i partner Džejk Kohran su se obratili direktoru festivala Džeju Svitu u vezi sa postavljanjem bine.

„To je način da oni jednostavno urade nešto drugačije, a mi da započnemo razgovor o korišćenju energije i da razmišljamo drugačije i isprobamo nove načine stvaranja električne energije“, rekao je Gorman.

Struja na Njuport Folk festivalu se ove godine dobija iz solarnih panela i bicikala

Bina je opremljena solarnim panelima koji će obezbediti većinu energije za opremu, a bicikli će obezbediti ostatak. Kada počne svirka, fanovi skaču na pet bicikala pored šatora. Okretanje pedala stvara električnu energiju, koja se kroz žice dovodi do električne kutije na bini. Fanovi naizmenično vrte pedale oko pet minuta i u zamenu  dobijaju nekoliko prskanja vode iz boce sa raspršivačem, besplatnu konzervu ledenog čaja i pogled iz prvog reda na nastup.

Sara Gejns, 44 iz Vejkfilda, Roud Ajlend, pedalirala je za jednu pesmu tokom nastupa pevačice Madi Diaz i sišla je sa bicikla sa ogromnim osmehom na licu.

AP/Pat Eaton-Robb

 

„Volim da vozim bicikl" , rekla je ona. „Takođe osećam da je vreme da budemo proaktivniji i da smislimo nova energetska rešenja koja se ne oslanjaju na tradicionalne izvore energije, tako da sam bio zaista uzbuđena što to rade".

 Gorman je rekao da je "Illiterate Light" bio među prvima u grupi bendova koji su pokušavali da pronađu načine da svoje emisije učine ekološki prihvatljivijim.

„Ne želimo da ljudi provedu svoj zabavni vikend znojeći se, ali mislimo da je zabavno biti u mogućnosti da skočimo pet minuta i doživimo to telesno iskustvo stvaranja ove muzike", rekao je Džef Gorman.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin