Život

Sablasni jahač, lov na zvezdu i zdravice: Misteriozni sardinijski karneval objedinjuje paganske i hrišćanske običaje

Komentari

Autor: Euronews.culture

02/04/2023

-

22:03

Sablasni jahač, lov na zvezdu i zdravice: Misteriozni sardinijski karneval objedinjuje paganske i hrišćanske običaje
Sablasni jahač, lov na zvezdu i zdravice: Misteriozni sardinijski karneval objedinjuje paganske i hrišćanske običaje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najpoznatijih karnevala Sardinije "Sa Sartiglia" održava se u malom gradu Oristanu na zapadnoj obali ovog italijanskog ostrva. Ovo područje tokom leta posećuje malo turista, a zimi je uglavnom pospano i mirno, sve dok karneval svojim početkom ne označi dolazak proleća. 

Dani karnevala posvećeni su nizu neobičnih istorijskih rituala, od kojih su mnogi obavijeni velom misterije. Glavni događaj ovog karnevala je trka "Sartiglia", jedna od najstarijih u celom mediteranskom regionu koja obeležava početak proleća i uskršnjih praznika i održava se u nedelju i na pokladni utorak.

Početak događaja praćen je gromoglasnim bubnjem, a sablasno kostimirani jahač na konju pojavljuje se iza ugla galopirajući niz peščanu stazu. Dok stiže do tribina prepunih gledalaca bez daha, jahač podiže mač, spreman da probije rupu u metalnoj zvezdi koja visi iznad staze. 

profimedia

 

profimedia

 

Smatra se da savremeni konjički događaji na karnevalu "Sa Sartiglia" vuku poreklo od vojnih turnira iz 12. veka koji su bili uobičajeni za eru krstaških ratova. Do 15. veka, postali su veliki javni spektakli, a prvo spominjanje jednog od njih u Oristanu datira još iz 1547. godine, iako se veruje da su verovatno počeli i ranije.

Ova tradicija je evoluirala u događaje današnjeg karnevala. Glavno takmičenje "Sa Sartiglia" uključuje jahače koji na konjima jure niz stazu i imaju zadatak da na mač nataknu malu limenu zvezdu sa rupom u sredini.

profimedia

 

profimedia

 

profimedia

 

Ceremonijalni rituali koji ga obuhvataju predstavljaju čudnu mešavinu paganskih, hrišćanskih i narodnih običaja.

Čitav događaj je i dalje privatno organizovan, iako sada ima snažnu podršku gradskog veća, piše Euronews.

Karnevalom "Sa Sartiglia" upravljaju dva istorijska zanatska udruženja poljoprivrednika i stolara, a svako preuzima odgovornost jednog dana ovog događaja: nedeljom predvode farmeri, a utorkom stolari.

profimedia

 

profimedia

 

Predsednici zanatskih udruženja svake godine imenuju jahača koji će komandovati - uloga koja se može obavljati samo jednom u životu. Poznatiji kao kralj Sartilje ("su Componidori"), on je vrlo poštovana osoba na događaju.

Svakog jutra Sartilje, "su Componidori" prolazi kroz transformaciju pod nazivom Vestizione. Ovaj jednosatni ritual uključuje jahača na kome kostimirane lokalne žene polako zašivaju u  istorijsku odeću. Oblače ga u belu košulju i žuti prsluk i prišivaju crvene trake za komponidore farmera, a svetloplave za stolare.

Zatim sledi simbolično stavljanje maski - oker za farmera, a bela za stolare. Figurativno božanstvo, "su Componidori" ne sme da dodiruje zemlju do kraja dana.

profimedia

 

profimedia

 

profimedia

 

Vestizione se odvija u sedištu udruženja zanatlija sa jahačem podignutim na maloj bini.

Njegov konj se uvodi u zgradu i dovodi pred binu kako bi mogao da ga uzjaše a da pritom ne spusti noge na zemlju. Jednom kada je "su Componidori" bezbedno na konju, koristi se gomilom ljubičica kako bi blagoslovio gomilu u ovom nejasnom hrišćanskom ritualu koji takođe najavljuje dolazak proleća.

profimedia

 

Glavni događaj dana predstavlja takmičenje u osvajanju zvezde. Oko 100 jahača stiže na nadmetanje organizovano u grupama od po troje sa odgovarajućim kostimima. 

Svi su maskirani, a njihovi konji ukrašeni šarenim rozetama. Probosti mali otvor na zvezdi i tako je dohvatiti nije lak zadatak i svake godine svega desetak jahača uspe u tome.

Dok su muškarci tradicionalno bili "zvezde" karnevala, žene postepeno postaju sve više prihvaćene na događaju, u 2023. godini, bilo je šest jahačica, a dve od njih su uspele da osvoje zvezdu.

profimedia

 

profimedia

 

Karneval se završava "Le Pariljom", konjičkim akrobacijama koje oduzimaju dah. Jahači punom brzinom galopiraju niz stazu i izvode trikove. Neki jašu stojeći, drugi unazad, a najambiciozniji jašu u trojkama balansirajući s centralnim jahačem na ramenima.

Sve ovo se nastavlja sve dok ne zađe sunce. Posle događaja ispunjenih adrenalinom, sledi poslednji ritual: gledaoci i učesnici silaze na ulice Oristana nazdravljajući  lokalnim vinom.

profimedia

 

Karneval "Sa Sartiglia" sledeće godine će se održati 11. i 13. februara. 

Komentari (0)

Magazin