Život

Kineski naučnik tvrdi: Kovid 19 možda potiče od ljudi

Komentari

Autor: CNN

09/04/2023

-

17:03

Kineski naučnik tvrdi: Kovid 19 možda potiče od ljudi
Tanjug/AP/Zhang Jiansong/Xinhua - Copyright Tanjug/AP/Zhang Jiansong/Xinhua

veličina teksta

Aa Aa

Kineski naučnik tvrdi da virus kovid 19 možda potiče od ljudi. Genetske sekvence virusnih uzoraka uzetih sa pijace morskih plodova Huanan u Vuhanu, za koju se smatralo da je "nulta" tačka pandemije, bile su "skoro identične" onima kod pacijenata zaraženih koronavirusom, što sugeriše da kovid 19 možda potiče od ljudi, rekao je Tong Jigang sa Pekinškog univerziteta hemijske tehnologije. 

Tong, koji je govorio na konferenciji za štampu kineskog državnog saveta o istraživanju porekla virusa, rekao je da je više od 1.300 uzoraka iz životne sredine i smrznutih životinja uzeto na tržištu između januara 2020. i marta 2020. godine, a istraživači su izolovali tri soja virusa iz uzoraka životne sredine, prenosi CNN.

Takođe je rekao da još nema dovoljno dokaza koji bi podržali nedavne studije koje su sugerisale da su rakunski psi poreklo virusa kovida 19.

Govoreći na istom događaju, istraživač Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Džou Lei, pozvao je na globalnu naučnu saradnju u praćenju porekla virusa, rekavši da lokacija na kojoj je kovid 19 prvi put otkrivena nije nužno tamo gde je nastala.

Kina je od izbijanja pandemije žestoko kritikovana zbog blokiranja međunarodnih istraga o poreklu virusa. Svetska zdravstvena organizacija je početkom nedelje saopštila da još nema ključne podatke iz Kine o počecima epidemije, a skrivanje informacija je šef  programa o novim bolestima nazvao  "jednostavno neoprostivim".

Međutim, Kina je u više navrata tvrdila da je sve bilo transparentno i da je sarađivala sa SZO. 

Debate oko porekla virusa nedavno su se ponovo pojavile nakon prošlomesečne procene američkog Ministarstva energetike da je najverovatnije rezultat nastanka pandemije dogodio u laboratoriji.

Međutim, i američka CIA je takve tvrdnje ocenila kao " nedovoljno poverljive"

Kineski naučnik  Džou Lei  je u subotu negirao teoriju o nastanku virusa u laboratoriji, rekavši da je to „izuzetno malo verovatno“.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin