Život

Brže migriraju, a umesto na jug idu na zapad: Kako se ptice selice prilagođavaju klimatskim promenama

Komentari

Autor: Euronews/Charlotte Elton

16/04/2023

-

10:26

Brže migriraju, a umesto na jug idu na zapad: Kako se ptice selice prilagođavaju klimatskim promenama
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Svake zime milioni ptica odlete u toplije krajeve, često putujući hiljadama kilometara kako bi stigle do svojih odredišta. Međutim, promene vremenskih obrazaca, tačnije klimatske promene, teraju ptice da se prilagode - što za njih može da bude fatalno.

Naime, prema novoj studiji, određene vrste ptica odlažu odlazak sa svojih zimskih terena, a zatim migriraju 43 odsto brže nego što to obično čine. Ali, mnoge od njih će umreti na ovom sve intenzivnijem putovanju.

Kako ptice ubrzavaju svoju seobu?

Istraživači su proučavali 33-godipnje podatke o migracijama američke crvenorepke, male ptice pevačice koja migrira između Kanade i Kariba. Koristili su istorijske informacije zajedno sa automatskim radio praćenjem i oznakama o nivou svetlosti. Ovo su uređaji za praćenje koji koriste dnevnu svetlost za procenu lokacije.

Kako klimatske promene menjaju njihova staništa, životinjama je potrebno više vremena da dođu u formu za veliko putovanje. 

Jamajka ima više suša jer klimatske promene smanjuju količinu padavina. Takođe, ima manje insekata, koji su glavni oslonac u ishrani ptica.

Crvenorepke odlažu svoje migracije ka severu za oko deset dana, otkrili su istraživači. Oni onda to kompenzuju tako što lete brže i prave sve kraća zaustavljanja kako bi na putu "napunili gorivo".

Činjenica da se ptice mogu prilagoditi promenama u okruženju je "dobra vest", rekao je autor studije Brajant Dosman. Ali, ostaje da se vidi dokle će ova sposobnost prilagođavanja ići.

"Veća brzina migracije dovela je do pada njihove ukupne stope preživaljavanja za više od šest odsto. U proseku, ptice pevačice selice žive samo godinu ili dve, tako da je pridržavanje gustog rasporeda od vitalnog značaja. Imaće samo jednu ili dve šanse da se razmnožavaju", rekao je on.

Kako se inače ptice selice prilagođavaju klimatskim promenama?

Mnoge vrste ptica koriste magnetne znakove da migriraju, otkrivaju zemljino magnetno polje i koriste ga da se orijentišu. Ptice poput goluboma koriste se svojim čulom mirisa. 

Ove veštine su evoluirale tokom nekoliko miliona godina, ali klimatske promene primoravaju ptice da se prolagode za nekoliko decenija.

Studija iz 2021. godine otkrila je da je promena staništa naterala neke ptice da migriraju sa istoka na zapad, a ne sa severa na jug.

Istraživanje objavljeno u "Current Biology" 2021. pokazuje da Ričardove ptice pevačice migriraju iz Sibira u Evropu, a ne u jugoističnu Aziju.

"Sumnjamo da modifikacija staništa u jugoistočnoj Aziji - povećanje urbanizacije, manje otvorenih područja - takođe može biti deo jednačine", napisali su autori studije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin