Politika

NAPETO U ZVEČANU Povređen veliki broj građana i pripadnika multinacionalnog kontingenta u nasilnoj akciji KFOR-a

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/05/2023

-

07:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

KFOR je danas popodne nasilno, uz šok bombe i suzavac  rasterao Srbe koji su bili okupljeni kod zgrade opštine Zvečan. Kako je javila reporterka Euronews Srbija dvojica Srba su ranjena, a povređenih ima i mešu Srbima i među pripadnicima KFOR-a. Srpska lista i građani zahtevali su da novoizbarani albanski gradonačelnik ne dolazi u zgradu opštine i da se specijalna kosovska policija odmah povuče. Pripadnici KFOR-a bili su raspoređeni i u Leposaviću i Zubinom Potoku. Kosovska policija u petak je nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike koji su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali što je dovelo do nezadovoljstva Srba i novih napetosti..

Ključni događaji

  • KFOR nasilno rasterao građane u Zvečanu
  • Dvojica Srba ranjena, jedan iz kalašnjikova, među povređenima građani, pripadnici KFOR i novinari
  • Hovenijer, Abot i Sunjog osuđuju "nasilne akcije demonstranata" i "napad na Kfor"
  • Vučić: Molimo zemlje Kvinte da urazume Kurtija koji može da izazove takvo čudo kakvo niko drugi do sada nije izazvao 
  • KBC u Kosovskoj Mitrovici: Primljena 53 povređena, jedan životno ugrožen
  • Unmik osudio akcije koje su dovele do povrede pripadnika Kfora i civila

  • Kosovska policija: Petoro uhapšenih "zbog nasilja u Zvečanu"
  • NATO osudio "napade na pripadnike Kfora"
  • Unmik osudio akcije koje su dovele do povrede pripadnika Kfora i civila
  • Predstavnici zemalja Kvinte razgovaraju sa Kurtijem o događajima na severu
  • Građani ispred opštine Zvečan, protestovali i tražili da se pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije povuku i da novoizabrani albanski gradonačelnik ne dolazi
  • Jutros je Kosovska policija u Zvečanu ispalila suzavac
  • Pripadnici KFOR-a raspoređeni u mestima na severu Kosova
  • Ambasador SAD u Prištini pozvao novoizabrane albanske gradonačelnike na sastanak
  • U školama na severu Kosova nema nastave
  • Kvinta i EU očekuju od Prištine da ne preduzima nove mere za prinudni pristup opštinama


23.13 Gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana najavili da od sutra neće ići u kancelarije

Gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana sutra neće ići u zgrade tih opština, odnosno svoje kancelarije, prenosi Demokracia. Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećir oglasio se posle napete situacije u četiri opštine na severu Kosova i rekao da neće ići u opštinske prostorije. Zećiri je za RTK dodao da je takvu odluku doneo i gradonačelnik Zvečana Ilir Peci. I Zećiri i Peci su članovi Demokratske partije Kosova.

22.47 OEBS: Osuda napada na Kfor i Euleks

Misija OEBS na Kosovu osudila je današnje napade na pripadnike Euleksa, Kfora i na novinare i pozvala sve strane na uzdržanost od nasilja i hitan povratak procesu dijaloga, preneo je prištinski portal Reporteri.

"Osuđujemo napade na timove Euleksa i medije i pozivamo sve strane da se uzdrže od nasilja i stvore prostor za һitan povratak u proces dijaloga. Takođe, oštro osuđujemo i napade na vojnike Kfora. Nasilje nad pripadnicima mirovnih misija je nepriһvatljivo. Mir mora odmaһ da bude uspostavljen", navodi se u saopštenju OEBS-a, prenosi Kosovo onlajn. 

22.40 Opozicione stranke osudile nasilje nad Srbima

Više opozicionih stranaka osudilo je nasilje koje vlast u Prištini sprovodi nad srpskim stanovništvom na severu KiM i zatražilo od međunarodne zajednice da učini sve kako bi se nasilje zaustavilo i situacija smirila. Opširnije u odvojenoj vesti.

22.34 Rama: Priština da sluša saveznike, da ne ide putem na kojem trpi štetu

Albanski premijer Edi Rama poručio je danas da Priština treba pažjivo da sluša saveznike i da ne ide putem na kojem Kosovo trpi štetu, zajedno sa vojnicima Kfora koji su fizički povređeni.

"To nije apel, nego potreba", napisao je Rama na Tviteru.

On je dodao da za povrede vojnika Kfora direktno smatra odgovornim "slepe agresore".

"To, nažalost, šteti Kosovu u očima njegovih nezamenljivih saveznika i prijatelja. Što duže traje ovaj opasan i nepotreban sukob, to više šteti Kosovu", naveo je Rama.

Istakao je da se iz sukoba koji se ponavlja svake godine, sa Srbijom "koja izlaže svoje trupe na granici gde je njena moć jednaka nuli" i Kosovom koje pokazuje nespremnost da finalizuje dijalog, "može izaći samo kroz dijalog i moćne saveznike".

22.27 Patrijarh uputio poruku podrške srpskom narodu na KiM

Patrijarh srpski Porfirije uputio je večeras snažnu poruku podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji posle molebna služenog pred moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog u hramu Svetog Save na Vračaru, saopštila je SPC.

On je uputio poruku mira i pomirenja, navodi se u saopštenju SPC.

''Neka molitve Svetog vladike Nikolaja budu sa svima vama, a naročito danas sa svom našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji. Neka molitvama Svetog vladike Nikolaja mir siđe na kosovsko-metohijsku zemlju, na našu braću i sestre, ali i na sve ljude koji žive tamo'', poručio je patrijarh.

22.18 Unmik osudio akcije koje su dovele do povrede pripadnika Kfora i civila

Šefica Unmika  Karolin Zijade saopštila je danas da je uznemirena zbog nasilja na severu KiM i akcija koje su do toga dovele, kao i da najoštrije osuđuje akcije koje su za posledicu imale teške povrede pripadnika Kfora i civila.

"Neprihvatljivo je nasilje u bilo kom obliku, uključujući ono nad pripadnicima Kfora koji su raspoređeni da obezbede sigurno i bezbedno okruženje u skladu sa Rezolucijom UN 1244", navodi se u saopštenju šefice Unmika.

Ona je izrazila solidarnost sa Kforom i poželela brz oporavak svima koji su danas povređeni.

"Gubitak života se mora sprečiti po svaku cenu", naglasila je Zijade. Pozvala je na deeskalaciju i akcije koje će dovesti do smirivanja tenzija i kretanja ka održivim političkim rešenjima, što je pre moguće.

22.06 Vogurčić: Sukob između Srba i KFOR-a je loša slika koja se šalje u svet

Isak Vorgučić, direktor radio KiM iz Gračanice, komentarišući današnja dešavanja u Zvečanu, za Euronews Srbija kaže da je, iako smatra da je Kurti glavni krivac, za ovakav sukob uvek potrebno dvoje.

"Treba reći da je moglo možda uzdržanije da se deluje prema KFOR-u jer je vrlo loša slika koja se šalje u svet - sukob između Srba i KFOR-a. Kada se šalju slike i kada se ti vojnici vraćaju kući povređeni, mislim da je to vrlo loša slika koja se šalje sa tih protesta koji su mogli da budu mirniji i dostojanstveniji što je i bio jedno vreme", objašnjava on.

Istakao je da će naklonost međunarodne zajednice koja je postojala prema srpskoj zajednici zbog nasilnih akcija Kurtija sada biti usmerena ka nasilju demonstranata prema pripadnicima KFOR-a.

"Ono što je bila situacija koja je išla u našu korist a to je da je Zapad osudio nasilan ulazak u opštinske prostorije na severu, sada se okrenulo protiv nas tim činom, a da li je KFOR isprovocirao ili nije to više nikoga ne zanima. Desilo se nasilje, povređeni su i demonstranti i vojnici KFOR-a, pucano je što treba da se istraži", rekao je on.

Vorgučić naglašava da je teško reći šta bi mogao da bude izlaz iz ovakve situacije.

"Ono što se čuje od predstavnika Srpske liste je predlog da sadašnji gradonačelnici podnesu ostavke, da bi se raspisali vanredni izbori, što meni nije jasno, jer smo već imali priliku da izađemo na izbore na severu koje smo propustili. Srbi su napustili policiju. Sada su na ulicama kosovski Albanci - specijalci i KFOR koji se našao između da proba da razdvoji te dve strane", rekao je on. Opširnije u  video prilogu.

Euronews

21.55 Nemačka osudila napade na severu KiM, pozvala na hitnu deeskalaciju

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je večeras napade na severu KiM u kojima su povređeni vojnici Kfora i civili i pozvalo na hitnu deeskalaciju.

"Najoštrije osuđujemo neprihvatljive nasilne napade na severu Kosova danas popodne, u kojima su povređene desetine vojnika KFOR/NATO i nekoliko civila. Naše misli su sa povređenima, kojima želimo brz oporavak", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Dodaje se da je potreban hitan prekid svakog nasilja i svih akcija koje podstiču tenzije.

"Pozivamo Kosovo i Srbiju da se uključe u pregovore, bez ikakvog daljeg odlaganja i da nastave da rade na primeni Sporazuma o normalizaciji, postignutog u februaru i martu, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom", ističe se u saopštenju.

21.40 Vučić razgovarao s Boreljom i Tajanijem

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom i potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova Republike Italije Antonijom Tajanijem, saopšteno je iz Predsedništva.

Vučić je, kako se navodi, sagovornike obavestio o svemu što se dešavalo na Кosovu i Metohiji i rekao da je ovo organizovao Aljbin Кurti, kao i da smo svi to znali danima zbog čega je od Borela i Tajanija tražio da urazume Кurtija. Predsednik Vučić je, takođe, istakao da će Srbija i Srbi učiniti sve da očuvaju mir i stabilnost.

21.27 Kosovska policija: Petoro uhapšenih "zbog nasilja u Zvečanu"

Kosovska policija uhapsila je pet osoba danas u vezi sa napadom na KFOR i samu policiju, potvrđujući da su bacani molotovljevi kokteli, eksplozivne naprave i da se pucalo. Zapaljeno je jedno policijsko vozilo, a više vozila oštećeno.

Kosovska policija potvrđuje da je situacija večeras i dalje „tenzična“, ali tvrdi da u Zvečanu, kao i u ostalim opštinama „kruže naoružane kriminalne grupe/osobe, obučene u crno i sa maskiranom odećom“.

„Kosovska policija nastavlja da upravlja situacijom u korodinaciji sa KFOR-om i započela je intenzivnu istragu o nasilju i napadima protiv medija, pripadnika KFOR-a i policije“, saopštila je policija.

profimedia

 

 

21.25 Meloni: Priština da izbegne dalje jednostrane akcije, strane da odu korak unazad

Italijanska premijerka Đorđa Meloni saopštila je danas da je od suštinskog značaja da vlasti u Prištini izbegnu dalje jednostrane akcije i pozvala sve uključene strane da odmah naprave korak unazad kako bi doprinele popuštanju tenzija, i istovremeno najoštrije osudila, kako je navela, napad na misiju Kfor na severu KiM.

''Od suštinskog je značaja da se izbegnu dalje jednostrane akcije kosovskiһ vlasti i da sve uključene strane odmaһ naprave korak unazad, doprinoseći popuštanju tenzija'', poručila je Meloni na Tviteru.

Ona je izrazila ''najoštriju osudu napada koji se dogodio na misiju Kfora''. 

''Ovo što se dešava je apsolutno neprihvatljivo i neodgovorno. Nećemo tolerisati dalje napade na Kfor", dodala je. Izrazila je "najiskrenija osećanja bliskosti" sa italijanskim vojnicima koji su povređeni tokom nemira na KiM.

"Posvećenost italijanske vlade miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu je maksimalna i mi ćemo nastaviti da radimo sa našim saveznicima", poručila je Meloni.

21.10  Blokiran auto-put kod Autokomande zbog dešavanja na KiM

 Auto-put kroz Beograd kod Autokomande večeras posle 20 časova blokiran je za saobraćaj u smeru ka Zagrebu, u znak protesta zbog dešavanja na KiM. Na društvenim mrežama su objavljeni video snimci i fotografije okupljanja, kao i pozivi na protest. Na kolovoz su izašli uglavnom mladi, koji nose zastave Srbije i transparente na kojima piše „Nema predaje“. Može se čuti kako pevaju patriotske pesme i skandiraju „izdaja, izdaja“, "Kosovo je srce Srbije" i pevaju "Oj Kosovo Kosovo".

 

 

21.09  U Zvečanu trenutno mirno: KFOR ispred opštine, građani se povukli

Kako javlja reporterka Euronews Srbija u Zvečanu je trenutno potpuno mirno. Ispred zgrade opštine i dalje su jake snage KFOR-a, dok su se građani uglavnom razišli.

Euronews

20.37 Vučić: Molimo zemlje Kvinte da urazume Kurtija koji može da izazove takvo čudo kakvo niko drugi do sada nije izazvao 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je poručio da Srbij neće dozvoliti nikakav pogrom na KiM i apelovao na zemlje Kvinte da "urazume (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija jer ako to ne učini ako to ne učine za sve nas će biti kasno". On je pozvao kosovske Srbe "da ne ulaze u sukob s NATO, jer je to ono što Kurti to najviše želi". Vučić  je najavio sutrašnji sastanak s predstavnicima Kvinte i obilazak srpskih snaga na jugu Srbije. Opširnije u odvojenoj vesti.

Euronews

20.11 KFOR: Oko 25 naših pripadnika povređeno u Zvečanu

KFOR je saopštio da je oko 25 pripadnika te vojne misije povređeno u Zvečanu, tokom sukoba sa građanima koji su protestovali protiv ulaska novog, albanskog gradonačelnika u zgradu opštine. KFOR u saopštenju navodi da su njegove jedinice raspoređene u četiri opštine na severu KiM u cilju obuzdavanja, kako tvrdi, nasilnih demonstracija do kojih je došlo nakon što su novi albanski gradonačelnici pokušali da preuzmu dužnost.

20.09 Arsenijević: Prve šok bombe bačene sa trećeg sprata

Aleksandar Arsenijević iz Organizacije Srpski opstanak za Euronews Srbija kaže da je tokom čitavog dana trajala napetost između specijalnih jedinica i građana koji, kako kaže, opravdano nisu želeli da puste dva vozila puna specijalaca iza kordona.

"Imali smo situaciju u petak, ja sam lično izveo policajca iz opštine i nakon toga je usledio napad. Tako da u strahu, građani su bili izričiti da se ta vozila puste i odu iza kordona. Međutim, kada su svi građani seli, pripadnici KFOR-a su krenuli da ih gaze i šutiraju. Četvorica muškaraca su privedena. Prema informacijama koje imam prve tri šok bombe su bačena sa trećeg sprata zgrade opštine, gde su bili stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije i da su izvadili puške, ali na drugoj lokaciji, udaljenoj 200-300 metara ranjen je jedan čovek", kaže on.

Prema njegovim rečima, vladika Teodosije je došao da umiri narod. Dodao je da su građani na KFOR gledali kao prijatelje i da je sve delovalo normalno dok, navodi, verovatno nisu dobili neku komandu.

Euronews

20.04 NATO osudio "napade na pripadnike Kfora"

"NATO oštro osuđuje ničim izazvane napade na pripadnike Kfora na severu Kosova koji su doveli do toga da je jedan broj njih povređen. Takvi napadi su potpuno neprihvatljivi. Nasilje mora odmah da prestane", navodi se u saopštenju alijanse.

Iz NATO su pozvali sve strane da se uključe u dijalog i da se uzdrže od akcija koje dodatno podstiču tenzije.

"Kfor će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbednog okruženja i nastaviće da deluje nepristrasno, u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine", dodaje se u saopštenju.

19.56 KBC u Kosovskoj Mitrovici: Primljena 53 povređena, jedan životno ugrožen

U kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici primljeno je 53 ljudi povređenih tokom današnje akcije rasterivanja Srba u Zvečanu. Jedna osoba je operisana, nalazi se u jedinici intenzivne nege i lekari se bore za njegov život, izjavio je za Tanjug Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je naveo, operisani je zadobio dve rane u predelu karlice i levog kažiprsta, a povrede su nastale upotrebom bojeve municije. Među povtređenima je i zamenik direktora KBC dr Dragiša Milović, koji je pretučen u Zvečanu i ima povrede grudnog koša, obe ruke i noge i trbuha, kazao je Elek.

Euronews

19.45 Tajani: Povređeno 11 italijanskih pripadnika Kfora, troje teže

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani saopštio je da je danas na Kosovu i Metohiji povređeno 11 italijanskih pripadnika Kfora. Tajani je na Tvitertu naveo da je, od 11 italijanskih pripadnika Kfora, troje teže povređeno, ali da su svi van životne opasnosti.

"Želim da izrazim solidarnost sa vojnicima misije Kfora koji su povređeni na Kosovu tokom sukoba srpskih demonstranata i kosovske policije. Vojska Italije nastavlja da se zalaže za mir", naveo je Tajani.

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

19.29 Hovenijer, Abot i Sunjog osuđuju "nasilne akcije demonstranata" i "napad na Kfor"

Ambasadori EU, SAD i Velike Britanije u Prištini, Tomaš Sunjog, Džefri Hovenijer i Nikolas Abot, osudili su večeras, kako su naveli, nasilne akcije demonstranata protiv pripadnika Kfora u Zvečanu. Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer saopštio je večeras da SAD "snažno osuđuju", kako je naveo, ''nasilne akcije demonstranata'' u Zvečanu protiv Kfora.

"SAD osuđuju akcije demonstranata, uključujući i korišćenje eksploziva protiv vojnika Kfora koji pokušavaju da očuvaju mir. Još jednom ponavljamo zahtev za momentalnim prekidom nasilja ili akcija koji raspiruju tenzije i promovišu sukobe", naveo je Hovenijer na Tviteru.
Ambasador Abot takođe se oglasio na Tviteru, ocenivši da su "napadi na pripadnike Kfora i novinare krivično delo'' i da je to neprihvatljivo.

"Kao što je Kvinta jasno poručila, akcije su potrebne pod hitno kako bi se deeskalirala situacija i smanjile tenzije", poručio je Abot.

Sunjog je na Tviteru poručio da misija EU ''snažno osuđuje nasilne akcije demonstranata u Zvečanu, uključujući i korišćenje eksplozivnih naprava protiv vojnika Kfora koji čuvaju mir''.
On je zatražio momentalni prekid nasilja i deeskalaciju tenzija.

19.23 Rakić pregovarao s Kforom o oslobađanju uhapšenih Srba

Euronews

19.12 Simonović: Najbolje bi bilo poništiti izbore, za šta postoje mehanizmi 

Srđan Simonović iz Humanog centra Mitrovica za Euronews Srbija povodom dešavanja u Zvečanu kaže da se KFOR još jednom oglušio o svoj mandat i da nije u funkciji uspostavljanja reda i mira.

"Video sam čaure koju su naši ljudi pokupili, što znači da je KFOR koristio bojevu municiju. To je još jedan razlog zbog koga tvrdim da je izašao iz svog mandata. Ne mogu da tvrdim da KFOR nije bio napadnut, ali u svakom slučaju bojeva municija na ljude bez oružja je nešto što je neprihvatljivo", navodi on.

Simonović je istakao da se boji da je Beograd u ovom slučaju nemoćan da bilo šta uradi.

"Ono što bi moglo i trebalo da se uradi, ali to pod uslovom da Srbima na Kosovu upravljaju zaista Srbi, najbolje bi bilo poništiti izbore, za šta postoje mehanizmi poput zahteva za referendum", objašnjava on.

Kada su u pitanju pregovori oko statusa, Srbija bi, kako kaže, morala da tretira međunarodnu zajednicu kao stranu u pregovorima, a ne medijatora.

Euronews

19.08 Starović: Policija Kosova koristila bojevu municiju, Srbin u teškom stanju

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, saopštio je večeras da su dvojica Srba ranjena iz vatrenog oružja tokom sukoba u Zvečanu, i da je kosovska policija koristila bojevu municiju. On je kazao da se napad Kfora dogodio neposredno pre nego što su Srbi hteli da napuste miran protest.

"Kao što se može videti na fotografijama, većina Srba je uglavnom sedela, pre nego što su ih napali vojnici Kfora i militantne jedinice albanske policije takozvanog Kosova. Srbi su na taj način naglašavali mirnu prirodu protesta, i kada su hteli da se raziđu i da nastave protest sutra ujutro, Kfor ih je napao koristeći šok bombe", naveo je Starović na Tviteru.

19.05 Uhapšeno četvoro Srba

Četvoro Srbija je uhapšeno i oni se nalaze u zgradi opštine, javila je reporterka Euronews Srbija. Kako je dodala, posledice okrčaja vidljive su u centru Zvečana. Povređeno je desetine Srba, a jedan ima prostrelnu ranu vatrenim oružjem. Zapaljen je jedan civilni auto. Pripadnici Kfora su oko zgrade, a kosovska policija je unutar zgrade opštine Zvečan. U Zvečanu trenutno nema sukoba, a vladika Teodosije služi moleban za sve Srbe.

Euronews

18.56 Osmani tvrdi: Srpske ilegalne strukture krive za tenzije

Predsednica KOsova Vjosa Osmani, tvrdi da su "srpske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne bande i da su napale kosovsku policiju, oficire KFOR-a i novinare. Ona je na svom Tviteru napisala da te "neprihvatljive akte nasilja" treba da osude svi.

"Oni koji izvršavaju Vučićeve naloge da destabilizuju sever Kosova, moraju da se suoče sa pravdom", tvrdi Osmani.

18.55 Bisljimi: Gradonačelnici mogu da rade samo iz zgrada opština

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je danas da je važno da izabrani gradonačelnici opština na severu što pre počnu da pružaju usluge građanima. Bisljimi je ove komentare izneo tokom sastanka sa izvestiocem za Kosovo u Evropskom parlamentu Violom fon Kramon.

"Kao gradonačelnici opština, oni mogu da vrše svoje dužnosti samo iz opštinskih zgrada, odakle služe interesima svakog građanina bez razlike", tvrdi Bisljimi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

18.43 Mijačić: Nikada nismo videli tako jaku rekaciju Blinkena a da je Kurti ne uzme u obzir

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 i direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj Dragiša Mijačić kaže za Euronews Srbija da Aljbin Kurti poslednjim potezima na severu Kosova želi da ojača, po njemu, suverenit na severu Kosova nasilnim akcijama kako bi postavio gradonačelnike iz redova albanske zajednice i i postavio albansku zastavu u adminstrativnim centrima na severu Kosva.

"U pitanju je čist hir jednog populističko-nacionalističkog vođe koji želi po svaku cenu da izazove nemire na Kosovu. Ovih dana vidimo nemoć američke administracije, što je po meni najveća nepoznanica", rekao je Mijačić za Euronews Srbija.

Na pitanje da li međunarodna zajednica može da prisili Kurtija da povuče policiju i gradonačelnike, Mijačić je naveo da SAD i druge zemlje Kvinte, kao i EU moraju da pokažu snagu svoje diplomatije.

"Nikada nismo videli da državni sekretar američke administracije da tako jaku ocenu za bilo koja dešavanja na Balkanu, možda još iz vremena Miloševća, a da se tako nešto ne uzme u obzir. Kurti je to ignorisa. Blinken u petak, juče je Kvinta ponovo izašla sa istim zahtevima, ponovo je Kurti ignorisao. Danas da bude ova tragikomedija još veća, amerčki ambasador je pozvao albanske političare na sastanak, od koga dva pripadnika iz Samopredeljenja, nisu došli što pokazuje jednu nemoć Amerike da rešava redovnim diplomatskim kanalima ovo pitanje. Ovo pitanje se mora rešiti diplomatskim kanalima i diplomatskim pritiskom. Sada je, pre svega, na potezu međunarodna zajednica, SAD, Nemačka i druge velike sile jer samo oni mogu rešiti ovu situaciju", rekao je Mijačić.  

Upitan šta Beograd može da uradi, Mijačić je naveo da Beograd jedino može da vrši pritisak na predstavnike međunarodnih organa da reše ovo pitanje mirnim putem. Opširnije pogledajte u videu.

Euronews

18.40 Zapaljen automobil kosovske TV1 u Zubinom Potoku

Automobil novinarske ekipe kanala TV1 sa Kosova zapaljen je u Zubinom Potoku, javlja organizacija Safe Journalists.

Video plus

18.36 SafeJournalists: Ugrožena bezbednost novinara na severu Kosova

SafeJournalists mreža pozvala je danas međunarodne organizacije na Kosovu, odgovorne za obezbeđivanje stabilnosti, da im zaštita novinara bude prioritet i da promovišu bezbedno okruženje za obavljanje profesionalnih novinarskih dužnosti, ali i državne i lokalne zvaničnike da obezbede jednak tretman svim novinarima na Kosovu. Ističu i da je do sada dokumentovano sedam incidenata koji uključuju napade na novinare i medijsko osoblje u gradovima u severnom delu Kosova i ocenjuju da je svaki napad na novinare, napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

18.27 Vatrenim oružjem pucala policija

Kako je javila reporterka Euronews Srbija, vatrenim oružjem kojim su ranjena najmanje dvojica Srba je pucala kosovska policija čiji su pripadnici bili iza pripadnika KFOR-a. Italijanske pripadnike KFOR-a zamenili su poljski.

Povređeno je desetine Srba, a jedan ima prostrelnu ranu vatrenim oružjem. Zapaljen je jedan civilni auto. Kosovska policija je unutar zgrade opštine Zvečan.

Euronews

18.20 Hovenijer: Potreba deeskalacije, gradonačelnici da ne rade iz opštinskih zgrada

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas, posle sastanka ambasadora zemalja Kvinte sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da su zemlje Kvinte saglasne da je potrebno deeskalirati situaciju i da je preporuka SAD da gradonačelnici ne rade iz opštinskih, već iz drugih zgrada. Hovenijer, međutim, nije naveo da li se Kurti slaže sa ovom preporukom, rekavši da nije na njemu da o tome govori.

„SAD veruju, govorim i o mojim kolegama, da nije neophodno da izabrani predsednici na severu obavezno svakodnevno idu na posao. U stvari, kratkoročno, preporučujemo da se to ne dešava", rekao je Hovenijer, prenosi Reporteri.

Rekao je da postoji saglasnost da treba deeskalirati situaciju, ''ali da ne zna da li može da kaže da postoji saglasnost o tome kako će se doći do te deeskalacije''. 

 

 

18.12  Goran Rakić pregovara sa pripadnikom KFOR-a

Printskrin/AP

 

17.40  U Leposaviću i Zubinom Potoku su se građani razišli

U Leposaviću i Zubinom Potoku su se građani razišli i tamo je mirno. 

17.27 Jedan Srbin ranjen iz kalašnjikova

Kako javlja reporterka Euronews Srbija pozivajući se informacije iz KC Mitrovica, jedan Srbin je dobio prostrelnu ranu iz kalašnjikova i on je u teškom stanju. Napadnuti su i snimatelji naše televizije i još neki pripadnici medija koji su izveštavali ispred opštine. 

No Comment • Euronews Serbia

17.12  Predstavnici zemalja Kvinte razgovaraju sa Kurtijem o događajima na severu

Ambasadori pet zemalja Kvinte danas u Prištini razgovaraju s predsednikom Vlade Kosova Alkbinom Kurtijem o najnovijim događajima na severu. Ovaj sastanak predstavnika SAD, Britanije, Nemačke, Italije i Francuske usledio je nakon ponovljeniһ poziva tih država od petka da prištinska vlada povuče slanje albanskiһ gradonačelnika u zgrade opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Pet zemlja su ranije osudile odluku kosovske policije da prisilno obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu Kosova.

17.07 Dvojica Srba ranjena, javlja reporterka Euronews Srbija

Dvojica Srba su ranjena, javila je reporterka Euronews Srbija. Kako je dodala, ljudi su se posakrivali, a KFOR je napravio krug oko Opštine. Snajper je uperen ka građanima iz zgrade Opštine. Povređeni pristižu u KC Severna Mitrovica. 

Akcijom je komandovao oficir koji je pregovarao sa Rakićem, a u sukobima su učestvovali pripadnici italijanskog KFOR-a. KFOR je prvo krenuo na predstavnike Srpske liste, pa na okupljene građane među kojima je bilo i mladih i žena, navodi reporterka Euronews Srbija.

Među povređenima je i izveštač Tanjuga sa lica mesta kome je šok bomba pala pod noge. 

Bilo je i povređenih pripadnika Kfora, dok je njihova oprema ostala na asfaltu - čizme, cipele, pendreci i ostala oprema. Zapaljen je i jedan privatan automobil, javio je Tanjug.

AP livestream

16.51 KFOR krenuo u nasilno rasterivanje građana u Zvečanu

Nakon što između 200 i 300 Srba nije ispunilo ultimatum Kfora da se udalje od vozila kosovske policije koja su bila okružena srpskim narodom, Kfor je silom krenuo na demonstrante, koristeći pendreke, šok bombe i suzavac.

Jake snage KFOR-a pod punom ratnom opremom krenule su u razbijanje skupa građana okupljenih ispred opštine Zvečan koji su sedeli na ulici,nisu pružali otpor i pevali su. KFOR je koristio suzavac, šok-bombe i ostalu opremu za razbijanje demonstracija.

Usledila je reakcija okupljenih koji su uzvratili kamenicama, flašama i drugim predmetima koji su im se našli pri ruci.

KFOR je izveo akciju kako bi pomerili dva blindirana policijska vozila sa specijalcima koji su bili opkoljeni građanima. Sukob se preliva u ostale delove grada. Kosovo onlajn navodi da je u Zvečanu bačeno oko 30-ak šok bombi i da sanitetska vozila u centru pružaju prvu pomoć ljudima koji su povređeni od suzavaca. Situacija je izuzetno napeta.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup, dva vozila specijalne policije su izašla, u zgradi su i dalje policajci. Kako je navela, ima povređenih i građana i pripadnika KFOR. KFOR i dalje poziva građane da se raziđu iako su se oni razišli.

 

 

16.28 Građani se razilaze u Zubinom Potoku, najavljuju novo okupljanje

Građani Zubinog Potoka, koji su se jutros okupili ispred zgrade opštine, počeli su da se razilaze.
Oni su najavili da će se ponovo okupiti sutra od sedam časova, kao i svakog narednog dana, sve dok pripadnici specijalne kosovske policije ne napuste zgradu, javlja izveštač Tanjuga.

15.57 Oficir KFOR-a zamolio Rakića da građani propuste dva vozila specijalne policije KiM

Viši oficir KFOR-a razgovarao je danas sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem u Zvečanu i zatražio da se okupljeni građani hitno sklone i propuste dva vozila kosovske specijalne policije zato što se policajci u vozilima navodno ne osećaju bezbedno i nemaju kiseonika.

On je dodao i da KFOR ''već gubi kontrolu'' nad kosovskom policijom, da će pripadnici specijalnih snaga kosovske policije ''kad-tad'' izaći iz zgrade opštine kako bi ''izvlačili svoje ljude'', kao i da tada može doći do sukoba sa građanima, što, kako je rekao, KFOR ne želi.

Goran Rakić je upitao da li bi KFOR u tom slučaju štitio građane, na šta je viši oficir KFOR-a rekao da je ta organizacija tu da štiti sve građane i da deluje u mandatu UN.

Nakon ove razmene, Rakić je otišao da se konsultuje sa građanima oko zahteva KFOR-a, odnosno, da li da oni usliše ovu molbu, a da se ne ispuni glavni zahtev, odnosno da svi pripadnici kosovske specijalne policije napuste zgrade četiri opštine na severu KiM.

14.56 Simić zatražio od oficira KFOR-a da se povuku kosovski specijalci i da ostane samo KFOR

Posle razgovora sa višim oficirom KFOR-a, potpredsednik Srpske liste Igor Simić je rekao da mu je preneo zahteve Srba, a to je da se kosovski specijalci povuku iz sve četiri opštine na severu, a da opštinske zgrade nastavi da obezbeđuje KFOR. 

Sa druge strane, oficir je je ponovio zahteve da se omogući smena kosovskim policajcima i da se propuste dva njihova vozila, ali je Simić naveo da Srbi ne žele da razgovaaju o sitnim stvarima i da ostaju pri svom stavu. 

Oficir KFOR-a će preneti zahteve Srba nadređenima, javlja dopisnica Euronews Srbija. 

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

14.37 Kurti razgovarao sa Tajanijem

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem sa kojim se saglasio da je u ovom trenutku potrebno sprovođenje Osnovnog sporazuma i smirivanje situacije na severu KiM. "Razgovarao sam telefonom sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem ranije danas", napisao je Kurti na Tviteru. On je istakao da su se "obojica složili da je u sadašnjem trenutku potrebno sprovođenje Osnovnog sporazuma i smirivanje situacije na severu".

14.06 Pripadnik KFOR-a rekao Srpskoj listi da se sklone ili će upotrebiti druga sredstva, Rakić: Doći će žene i deca

Situacija u Zvečanu je trenutno mirna, ali napeta, javlja dopisnica Euronews Srbija. I dalje se očekuje jedan viši komandant KFOR-a koji bi trebalo da nastavi pregovore sa Srpskom listom i građanima. Trebalo bi da se pregovara o tome da se odblokiraju dva vozila Kosovske policije i da kosovski policajci dobiju smenu. 

Jedan pripadnik KFOR-a je rekao prethodno da ako se građani ne sklone, da će oni upotrebiti druga sredstva, javlja dopisnica Euronews Srbija. Na to je predsednik Srpske liste Goran Rakić naveo da, u slučaju da KFOR pokuša bilo šta, ispred njih će se stvoriti žene i deca. Sada se čeka drugi komandant KFOR-a. 

Okupleni Srbi su u jednom trenutku pesmom "Izađi mala" pozivali kosovske specijalce da napuste zgradu. 

Euronews

13.24 KFOR traži da se odblokiraju dva vozila specijalne policije, stiže komantant za sever

Dragiša MIlović iz Srpske liste obratio se okupljenim Srbima ispred opštine Zvečan, javlja reporterka Euronews Srbija, on ih je pozvao na mir i slogu i zamolio ih da se strpe jer je predstavnik KFOR- sa kojim su pregovarlai čitavog dana rekao da će doći njihov komandant za sever i da će se tada nastaviti pregovori i da će pokušati da nađu rešenje. 

Zahtev građana i Srpske liste je i dalje nepromenjen - da se momentalno povuku specijalne snage kosovske policije iz svih opština i da novoizabrani albanski gradonačelnici ne dolaze u opštinske zgrade. 

Zahtev KFOR-a je da se propuste dva vozila specijalne policije koja se nalaze u okruženju građana. Reporterka Euronews Srbija javlja da je predstavnik KFOR-a prethodno rekao predstanicima Srpske liste da će oni odgurati građane ukoliko to bude potrebno. 

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

12.20 Lavrov: Situacija alarmantna

Situacija oko najnovijeg zaoštravanja sukoba je alarmantna, i izgleda da se sprema "veliki prasak" u centru Evrope, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

'Velika eksplozija se sprema u centru Evrope. Upravo na mestu gde je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju kršeći sve zamislive principe Helsinškog završnog akta i dokumenata OEBS -a, što još jednom naglašava da je ono što se danas dešava u svetu geopolitičke prirode i da je potrebno geopolitičko rešenje'', rekao je Lavrov.

12.24 Kakva je trenutno situacija u Zvečanu, Zubonom Potoku i Leposaviću?

Dopisnica Euronews Srbija iz Zvečana javlja da je situacija ispred opštine trenutno miran. Poljski kontigent KFOR-a zamenjen je mađarskim. Predstavnici Srpske lise su nekoliko put apokušavali da zamole građane da propuste dva vozila specijalne policije, ali oni to nisu učinili navodeći da mogu da krenu jedino sva vozila odjednom.

Kada je reč o Zubinom Potoku, i tamo je situacija mirna, ispred građana se nalaze pripadnici KFOR-a, a iza njih je Kosovska policija. 

Dopisnica Euronews Srbija kaže id a je dobila informaciju da se u zgradi opštine Leposavić nalazi jedan poslanik Samoopredeljenja koji je došao jutros u zgradu zajedno sa novim gradonačelnikom. Oko te zgrade je KFOR postavio bodljikavu žicu. 

Tanjug

 

11.50 Srbi u Zvečanu od Kfora očekuju odgovore na zahteve

Ispred zgrade opštine Zvečan okupljeni Srbi zajedno sa čelnicima Srpske liste pokušavaju od komande Kfora da dobiju bližu informaciju o tome kada će pripadnici specijalnih kosovskih jedinica da se povuku.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simic rekao je pripadnicima Kfora da to što će dva vozila specijalnih jedinica da se pomere neće rešiti ništa, već da moraju da napuste i zgradu opštine i da narod neće da pristane ni na šta manje od toga. 

Šef jedinice Kfora ponovio je više puta da su tu da pruže "mir obema stranama". U više navrata komandant Kfora koji rukovodi jedinicama koje su raspoređene oko opštine Zvečan izlazio je iz opštine iznoseći zahteve koje očekuje da ispune okupljeni građani.

Najpre je tražio da se građani povuku na 50 metara od kordona Kfora, zatim je zahtevao da se dozvoli da se vozila specijalne policije koja su ostala u masi okupljenih građana povuku iza jedinica Kfora, pri tom iako je saslušao zahtev građana da se pripadnici specijalnih jedinica povuku i odu u svoje baze na jug nijednom se nije pojavio sa odgovorom na taj zahtev.

11.27 Vučević: Vojska Srbije do petka ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da Vojska Srbije (VS) do petka ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti, a da će danas do 14 časova biti potpuno raspoređene formacije vojske duž administrativne linije. Vučević je rekao da je suština da VS ostane u stepenu najviše borbene gotovosti, ali da očekuje da se ovo pitanje reši politički, a ne ratom.

Dodao je da je Načelnik generalštaba VS general Milan Mojsilović u stalnim razgovorima sa KFOR-om čiji je zadatak da, kakao je rekao Vučević,  obezbedi mir i bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Euronews

11.26 Hovenijer: Važno je da se ne dopusti eskalacija

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u prištini istakao je akon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani da je situacija na severu duboko uznemirujuća i da je važno ne dopustiti eskalaciju, prenosi Koha.

Hovenijer se obratio medijima nakon sastanka sa Osmani i poručio da je važno da se nasilno ne ulazi u objekte opština na severu.

11.06 Građani u Zvečanu propustili vozilo Kfora da se povuče iz mase

11.03 KFOR: Spremni smo da preduzememo sve radnje radi bezbednog okruženja

Misija Kfora na Kosovu pozvala je sve strane da se uzdrže od radnji koje bi mogle da podstaknu tenzije ili izazovu eskalaciju. U saopštenju Misije navodi se da je misija Kfor, predvođena NATO-om jutros povećala svoje prisustvo u četiri opštine na severu Kosova, nakon najnovijih dešavanja u toj oblast.

"Cilj prisustva Kfora je da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine. Pozivamo sve strane da se uzdrže od radnji koje bi mogle da podstaknu tenzije ili izazovu eskalaciju", navedeno je u saoštenju. 

Kfor ističe da je u skladu sa svojim mandatom, spreman da preduzme sve neophodne radnje kako bi obezbedio bezbedno okruženje na neutralan i nepristrasan način.

"Komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu, Generalštaba Vojske Srbije, kao i Misije vladavine prava koju predvodi EU (EULEKS) i druge predstavnike međunarodne zajednice. Kfor poziva Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se smanjile tenzije i kao jedini put ka miru i normalizaciji", istaknuto je u saopštenju. 

AP Photo/Bojan Slavkovic

 

10.34 Peci posle sastanka sa Hovenijerom: Otići ću u kancelariju u Zvečan

Gradonačelnik Zvečana Iljir Peci rekao je nakon sastanka sa američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom da će otići u svoju kancelariju u opštini Zvečan gde je bio i u petak, prenosi Kosovo online Kljan Kosova.

Hovenijer je prethodno pozvao na sastanak novoizabrane gradonačelnike četiri opštine na severu, ali su došli samo oni iz redova Demokratske partije Kosova, Peci (Zvečan) i Izmir Zećiri (Zubin Potok), dok se pozivu nisu odazvali oni iz Samoopredeljenja Ljuljzim Hetemi (Leposavić) i Erden Atić (Severna Mitrovica).

10.06 Rakić i Simić ponovili zahteve

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednik Igor Simić obratili su se građanima u Zvečanu koji su se okupili kod zgarde opštine i ponovili zahteve Srba - da novi albanski gradonačenici ne ulaze u zgrade opština i da se specijalne jedinice kosovske policije odmah povuku.

Dopisnica Euronews Srbija javlja da je Rakić zatražio od građana da naprave prostor kako bi se dva vozila kosovske policije, koja se nalaze između građana i KFOR-a, povukla, ali za sada taj zahtev nije uvažen. 

Završeni su pregovori oumeđu KFOR-a i predstavnika polciije, ali rezultat nije poznat, ističe dopisnica Euronews Srbija. Prethodno su sa njima razgovarali predstavnici Srpske liste. 

Na jedno vozilo kosovske policije građani su postavili zastavu Srbije. 

AP Photo/Bojan Slavkovic

 

09.24 Meštani Zubinog Potoka okupili su se ispred zgrade opštine, tu su i pripadnici KFOR-a. 

09.21 Dačić: Umesto normalizacije imamo eskalaciju koju izaziva Kurti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je na međunarodnoj zajednici da sada preduzme sve što joj zakoni i međunarodne obaveze nalažu, odnosno da osigura bezbednost i stabilnost za Srbe na Kosovu i Metohiji.  Dačič je za RTS ukazao da je već mesecima u toku eskalacija neodgovornog ponašanja Prištine, koje prouzrokuje konfliktne situacije.

"Umesto normalizacije stalno imamo eskalaciju koju izaziva Aljbin Kurti i deeskalaciju na kojoj radi deo međunarodne zajednice. Rezultat toga jeste jedan podmukao plan - Kurtiju je dozvoljeno da nešto radi, međunarodna zajednica se kao nešto buni i onda to ostaje dostignuta stvar koja je jednostranog karaktera i nadaju se da će postati politička realnost", istakao je Dačić. Opširnije u posebnoj vesti.

09.12 Građani su okupljeni i na ulicama Leposavića

09.01 Oglasila se Kosovska policija, tvrde da su bili prinuđeni da upotrebe suzavac

Kosovska policija tvrdi da je bila prinuđena da upotrebi suzavac jutros u Zvečanu, gde su se okupili građani koji protestuju zbog ulaska novih albanskih gradonačelnika u zgadu opštine. KP je na fejsbuku navela da  priznaje pravo na javna okupljanja putem mirnih protesta, ali da se, kako je navedeno, "po službenoj dužnosti stara o očuvanju javnog reda i mira". 

Tvrdi se da su ispred zgrade opštine Zvečan demonstranti bili nasilni i pokušali da probiju bezbednosne kordone kako bi ušli u objekat opštine, pa da je policija bila prinuđena da upotrebi suzavac.

Tanjug

 

08.41 Ispred zgrade opštine Zvečan i dalje su specijalci KP, KFOR i građani koji protestuju

Nekoliko specijalaca kosovske policije povuklo se u zgradu opštine Zvečan, a ispred su i dalje raspoređeni i pripadnici KFOR-a. Građani koji su okupljeni mirno protestuju  i čekaju odgovor na svoje zahteve.

Euronews/Vladislav Ćup

 

08.37 Odalović: Kurti u kontinuitetu destabilizuje situaciju

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović ocenio je da Aljbin Kurti u kontinuitetu destabilizuje situaciju na Kosovu i Metohiji, "izaziva, provocira, zloupotrebljava sve što može da bi uneo što veću nesigurnost na severu KiM i među svim Srbima".

Prema njegovim rečima ponovo se koristi ista ili slična retorika iz centara koji Kurtija vrlo često pozivaju da ne radi nešto što je već uradio.

"To su i Kvinta, SAD i EU. Ne znam više ko se sve nije oglasio ovih dana da kaže da je to nešto što ne odobravaju i što se nije dogovoreno, ali nema nijedne posledice. Zgrade su okupirane. Da li je neko pozvao kosovske policijske službenike ili one koji su u zgradama da ih napuste i da se vrate gde su bili ? Nije, niko", ukazao je Odalović za RTS.

Euronews Srbija/Vladislav Ćup

 

08.15 Gradonačelnici dobili poziv za sastanak u ambasadi SAD u Prištini

Sinoć su albanski gradonačelnici opština na severu Kosova dobili poziv za sastanak od američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera, javlja Nacionale, a prenosi Kosovo online. 

Gradonačelnik opštine Zvečan Iljir Peci istakao je da će sastanak biti održan u devet časova u Prištini navodeći da nije saopšten razlog zbog kojeg su pozvani, i da će o svemu biti obavešteni tokom sastanka.

"Pozvali su nas na sastanak od 9 sati, imi ćemo učestvovati. Nisu nam poznati detalji zašto su nas pozvali, ja sam tražio redosled sastanka, ali su rekli da ćemo razgovarati kada budemo otišli tamo. Informacija je da imamo sastanak, a ne znamo o čemu",  rekao je Peci.

Upitan da li će podneti ostavku ako Hovenijer to zatraži, Peci je naveo da sve zavisi od današnjeg sastanka.

I gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri izjavio je da će posle sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom odlučiti da li će ići u opštinu, prenosi Dukađini.

07.50 Stigli pripadnici Srpske liste, traže da se specijalci povuku

Predstavnici Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Dragiša Milović stigli su u Zvečan. Oni su razgovarali sa predstavnicima kosovske policije ispred zgrade opštine.

Milović je za medije rekao da traže da se duge cevi i oklopni transporteri uklone, da se radnicima omogući pravo na rad u zgradi koju su Srbi gradili pre 50 godina, kao i da se poruči  predstavnicima međunarodne zajednice – Euleksu, KFOR-u, Unmiku da zaštiti srpski narod.

Međunarodnu zajednicu je upitao i kako reaguju na to što su Albanci skinuli ne samo srpsku, već i zastavu Unmika, iako Priština traži članstvo u UN.

Euronews Srbija/Vladislav Ćup

 

"Tu smo i da zamolimo naše građane da budu mirni, ovo su mirni protesti, ne sme nijedan kamen da poleti prema specijalcima, oni rade svoj posao, neko drugi ih je poslao da to rade, zato se iskreno nadam da će predstavnici međunarodne zajednice, koji su ovde po Rezoluciji SBUN 1244, da deeskaliraju situaciju i zaštite naš narod", poručio je Milović.

07.30 Bačen suzavac ispred opštine Zvečan

Prilikom pokušaja građana da uđu u zgradu oštine Zvečan, kosovska policija je bacila suzavac, nakon čega su se građani pomerili oko pet metara iza. Pripadnici KFOR-a koji su se rasporedili pomerili su se sa prvobitne pozicije, i sada se nalaze bliže opštinskoj zgradi. 

Euronews

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, trenutno je mirno, građani se i dalje nalaze ispred zgrade opštine.

07.00 Pripadnici KFOR-a raspoređeni na severu Kosova

Inače, veliki broj pripadnika KFOR-a raspoređen je jutros u blizini glavnog mosta na Ibru, koji deli Severnu i Južnu Mitrovicu. Pripadnici italijanskog dela KFOR-a se nalaze na ulazu u Bošnjačku mahalu, gde su se rasporedili od ranih jutarnjih sati. Prisutno je nekoliko džipova i kamiona sa više od 100 vojnika.

Takođe, ispred zgrade opštine Zubin potok su prisutne jake snage KFOR-a, kao i brojni pripadnici Kosovske policije, a ista situacija je i u Leposaviću. 

Euronews/Anđelka Ćup

 

Nema nastave u školama na severu Kosova

U svim školama na severu Kosova i Metohije od danas se prekida nastava, jer zbog prusustva kosovske policije pod punom ratnom opremom nastavnici i učenici nisu u stanju da je izvode neometano i bezbedno, saopštio je juče načelnik Školske uprave za KiM Ivan Zaporožac

Zaporožac je naveo da se đaci neće vraćati u škole sve dok se policajci ne povuku sa severa Kosova i Metohije.

Odluka je, kako je saošteno, doneta nakon mnogih poziva i poruka roditelja direktorima škola i razrednim starešinama, u kojima izražavaju zabrinutost i strah za bezbednost dece u školama u čijoj se neposrednoj blizini, kao i na mestima gde učenici idu do škole, nalaze policajci sa dugim cevima i pod punom ratnom opremom, a transporteri su na ulazima u škole.

Kvinta i EU očekuju od Prištine da ne preduzima nove mere za prinudni pristup opštinama

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država i Evropske unije na Kosovu i juče su ponovile izjavu od 26. maja u kojoj "osuđuju odluku Kosova da nasilno pristupi opštinskim zgradama na severu uprkos ponovljenim pozivima na uzdržanost".

"U tom kontekstu, Kvinta i EU očekuju da vlasti Vlade Kosova neće preduzeti nikakve nove mere za prinudni pristup opštinskim zgradama u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Izabrani gradonačelnici takođe treba da pokažu uzdržanost i da preduzmu һitne mere da pokažu svoju posvećenost i odgovornost da predstavljaju i služe svim članovima svojiһ zajednica", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Istovremeno, zemlje Kvinte su "snažno upozorile" sve strane na druge pretnje ili radnje koje bi mogle uticati na bezbedno i bezbedno okruženje, uključujući slobodu kretanja, i koje bi mogle da podstaknu tenzije ili promovišu sukob.

"Posebno smo zabrinuti za bezbednost i dobrobit civila, policajaca, pripadnika Euleksa i KFOR-a. Nove jednostrane akcije negativno će uticati na odnose sa zemljama Kvinte i EU", navodi se u izjavi.

Kvinta i EU naglašavaju da je dijalog uz posredovanje EU put ka normalizaciji odnosa i pristupanju EU.

Takođe, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je sinoć da da Priština mora da deeskalira situaciju i ne preduzima jednostrane, destabilizujuće korake. On je u objavi na Tviteru istakao da Evropska unija osuđuje odluku Prištine o prisilnom ulasku u opštinske zgrade na severu, uprkos ponovljenim pozivima EU na uzdržanost.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija