Zdravlje

Nutricionistkinja Milka Raičević: Posledice preterivanja u hrani i piću mogu da potraju i do mesec dana posle slavlja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2022

-

07:07

Nutricionistkinja Milka Raičević: Posledice preterivanja u hrani i piću mogu da potraju i do mesec dana posle slavlja
Nutricionistkinja Milka Raičević: Posledice preterivanja u hrani i piću mogu da potraju i do mesec dana posle slavlja - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Januar je mesec u kom tradicionalno mnogi donose odluku da skinu višak kilograma i opredeljuju se za neku novu, popularnu dijetu. Međutim,  na to ih upravo navede preterivanje u hrani u vreme praznika kada se na trpezi nađe "teška" hrana.

Počinje se predjelom od suhomesnatih proizvoda, sireva, ruske salate, preko čorbi, do sarmi, podvarka, pečenja, kolača i torti, a neumerene količine i nepravilna kombinacija namirnica mogu ugroziti zdravlje i doneti neželjen višak kilograma.

O ishrani tokom i nakon praznika, kao i najboljem načinu da se oporavite nakon takvih gastronomskih avantura, u emisiji Euronews Jutro govorila je nutricionistkinja Milka Raičević.

Euronews Srbija

Ona je upozorila da se neumereno uživanje u hrani i pićima može imati posledice koje traju i po mesec dana nakon praznika, ali da je moguće brzo se vratiti u normalu.

"Jako je teško odreći se tradicije, ali u tome treba poštovati i svoju ličnost", objašnjava Raičević i dodaje:

"Treba da pratimo signale našeg organizma. Ako imamo dijareju posle unošenja tolike količine hrane, to znači da smo negde baš preterali u kombinacijama namirnica ili da smo se otrovali hranom".

Pixabay

 

Nutricionistkinja upozorava i da se mogu javiti drugi, ozbiljniji problemi, naročito kod hroničnih bolesnika, koji tokom praznovanja preskoče terapiju.

"Dovoljno je da raširite želudac, da vam se popne dijafragma i samim tim vrši pritisak na srce, pa da se uplašite da imate srčani udar", objašnjava ona.

Dugoročne posledice

Tromost usled prejedanja može da potraje i do sedam dana, a kalorijski prekomeran unos može da vas izmesti iz ravnoteže i na čitav mesec nakon praznika.

Euronews

Milka Raičević

Do toga dolazi i zbog toga što se tokom praznika vreme obroka pomera u doba dana kada obično ne jedemo.

"Malo ko od nas jede u ponoć. Malo ljudi uopšte radi popodne, odnosno u noćnim satima i večera je većini obično završena do 20h", objašnjava Raičević i dodaje da na primer, u novogodišnjoj noći, mnogi ljudi u to vreme tek počinju da jedu.

"Još ako niste vodili računa kako pijete, ako ste otišli gladni na slavlje, ukoliko niste popili jednu kašiku maslinovog ulja, ukoliko niste pili vodu i jeli salate, onda ćete u svakom slučaju imati velikih zdravstvenih problema", rekla je nutricionistkinja.

Vodite računa o kombinaciji namirnica

Uz sve to, jela koja se obično nalaze na prazničnoj trpezi obično su u kombinaicjama koje nisu dobre za ljudski organizam.

Pixabay

 

Raičević objašnjava da se meso vari šest sati, što u kombinaciji sa jakim prelivima za salate na bazi majoneza može značajno uticati na organizam.

"Uvek pomislim na onog lava, tamo negde u hladu, a mi jedemo maltene od osam do ujutru do četiri ili do ujutru u tri sata. Naš organizam to zaista ne može da svari. Treba mu da se odmori od hrane", objašnjava ona.

Šta da radite nakon praznovanja?

Nutricionistkinja preporučuje da nakon prazničnog prejedanja, prošetate, istuširate se i isplanirate da sutradan imate tonizaciju organizma.

"To znači da nazdravljamo vodom, sokovima, čajevima, najidealnije u kombinaciji sa đumbirom. Limun je takođe odličan, jer pomaže da se očistimo od toksina", objašnjava Raičević.

Ona upozorava da ne podgrevate ostatke hrane, naročito ako su već nekoliko dana stajali u frižideru.

Pixabay

 

"Ne bi trebalo da se ponovo vraćamo hrani koju smo jeli i prethodne večeri, a pogotovo ne bi trebalo da je zamrzavamo, pogotovo ako je reč o krompiru i majonezu", kaže nutricionistkinja.

Od namirnica koje se preporučuju nakon preterivanja u masnim i jakim jelima su supe od povrća, kao i sok od paradajza.

"Ishrana treba da se zasniva na laganoj, po mogućstvu sirovoj hrani. Dakle, to su salate, supe, čorbe... Idealno je da skuvate jedan krompir dodate mladi sir i neku zelenu salatu. Šargarepa i cvekla, bilo koja kombinacija čajeva i (sveže ceđenih) sokova od svežeg povrća i voća, će omogućiti da vaš organizam dobije ono vitamine i minerale, kako bi se borio protiv ovih simptoma koje smo sebi napravili velikim unosom hrane", kaže Raičević, podsećajući da je to dobar trenutak i da se popije čaša rasola, koji je bogat korisnim probioticima.

Zaobiđite brze dijete

Nutricionistkinja ne preporučuje da pribegavamo brzim, "popularnim" dijetama, koje obećavaju veliki gubitak kilograma, jer na duže staze, često daju bumerang efekat.

Ukoliko imate višak kilograma kog želite da se rešite, ona predlaže da uradite laboratorijske analize krvi i da u dogovoru sa svojim nutricionistom otkrijete šta treba da popravite. Kad je reč o prazničnom prejedanju, dovoljno je da nakon njega napravite pauzu.

"Dovoljno je da se odmarate od velike količine hrane, a ako nije, idete do svog nutricioniste", kaže Raičević.

Komentari (0)

Magazin