Nauka

Anomalija na ivici Sunčevog sistema ukazuje na moguće postojanje devete planete: Svet čeka na "otkriće veka"

Komentari

Autor: Live Science

25/06/2024

-

07:36

Anomalija na ivici Sunčevog sistema ukazuje na moguće postojanje devete planete: Svet čeka na "otkriće veka"
Anomalija na ivici Sunčevog sistema ukazuje na moguće postojanje devete planete: Svet čeka na "otkriće veka" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Daleko, na obroncima Sunčevog sistema, gde se naše Sunce ne razlikuje od ostalih zvezda na noćnom nebu, možda se nalazi ceo jedan nepoznati svet, koji čeka da ga čovečanstvo otkrije.

Iako naš sistem ima osam zvaničnih planeta - Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun - poslednjih godina astronomi govore i o mogućnosti postojanja zakozvane "Planete devet", koja se možda krije u našem kosmičkom komšiluku.

Oni pritom ne misle na Plutona, koji je do 2006. važio za planetu, a zatim mu je status promenjen u "planetoid" ili "patuljasta planeta.

Zapravo, naučnici veruju da je Planeta devet možda gasoviti ili ledeni džin, milijardama kilometara dalje od ostalih planeta sistema, a ako postoji, to bi moglo potpuno promeniti naše razumevanje o poreklu i evoluciji našeg najbližeg kosmičkog okruženja.

Da li je tako, možda bismo mogli uskoro da saznamo, kada naredne godine svet dobije najnoviji i najmoćniji teleskop koji važi za remek-delo inženjeringa, po imenu "Vera K. Rubin".

"Teško je objasniti Sunčev sistem bez devete planete, ali nema načina da budemo sto posto sigurni da li postoji, sve dok je ne vidimo", kaže za Live Science Majk Braun, astronom Tehnološkog instituta u Kaliforniji (Caltech), koji je predložio hipotezu o Planeti devet zajedno sa svojim kolegom.

Sunčev sistem veći nego što se ranije mislilo

Ideja je rođena još u vreme otkrića Urana 1781. i Neptuna 1846, više od 3.000 godina nakon što su ostale planete našeg sistema otkrili drevni Vavilonci. Ova otkrića dokazala su da je Sunčev sistem mnogo veći nego što je čovečanstvo ranije mislilo i otvorilo mogućnost da se pronađu i drugi svetovi.

Ipak, u Kojperovom pojasu - ogromnom pojasu asteroida, kometa i patuljastih planeta koje kruže oko Sunca daleko od orbite Neptuna - nije pronađena nijedna planeta. 

A ako imamo u vidu da je u međuvremenu mapiran veliki deo područja iz našeg okruženja, deluje malo verovatno da je astronomima promaklo nešto tako veliko.

Ipak, jedno otkriće iz 2004. je to promenilo. Naučnici su otkrili da Sedna, potencijalni planetoid smešten izvan Kojperovog pojasa, ima čudnu orbitu oko Sunca. Neobična trajektorija ukazala je da se u spoljnjem delu sistema nalazi telo velike mase, koje snažno privlači tu patuljastu planetu. Ipak, bez više dokaza, ta ideja ostala je na nivou hipoteze.

Onda su astronomi 2014. objavili da su otkrili još jedno malo telo nazvano 2012 VP113, sa ekscentričnom orbitom sličnom Sedni, što je ponovo probudilo ista nagađanja.

To je privuklo pažnju i astronoma Konstantina Batigina, Braunovog kolege sa Caltech-a koji je primetio da i Sedna i  2012 VP113 imaju sličnu "anomaliju" u orbiti. Ta zajednička nepravilnost, koja dovodi do toga a objekti na kratko "potonu" ispod poznate ravni orbite, sugerisala je da postoji jato asteroida, planetoid, a možda i cela planeta, koja remeti prolazak ovih tela.

profimedia

 

"U početku nismo pominjali planetu, jer smo mislili da je sumanuto da se tamo nađe. Pokušali smo da damo mnogo drugačijih objašnjenja, ali ništa nije radilo", kaže Braun, koji učestvovao u otkriću Sedne i bio jedan od članova odbora koji je Plutonu ukinuo status planete.

Čak i nakon što su Batigin i Braun shvatili da postoji mogućnost postojanja devete planete, odlučili su da nikome ne govore o svom otkriću, dok ne dođu do manje kontroverznog objašnjenja.

Međutim, u međuvremenu su pronašli još četiri tela sa istom anomalijom orbite, što je njihovu tezu samo učinilo još logičnijom.

Oni su tada izračunali da postoji samo dva posto šanse da svih šest planetoida koje su proučavali dele istu nepravilnost orbite samo pukim slučajem.

"Čim to vidite, pomislite: 'O, ne! Tamo postoji planeta", kaže Braun.

Zato su on i Batigin svoju "Hipotezu o Planeti devet" objavili 2016. koja zaokuplja maštu i kreativaca i stručnjaka.

Popunjavanje praznina

Potraga je nastavljena, ali iako deveta planeta nije pronađena, u međuvremenu je ukupan broj planetoida sa ekscentričnom orbitom porastao na ukupno 13.

Otkrića su takođe ograničila potencijalnu veličinu planete, njenu udaljenost od Sunca i trajektoriju, ali još nije pronađena.

"Naše najbolje procene je da je reč o sedam puta masivnijem telu od Zemlje", kaže Braun, što znači da bi to bila peta najveća planeta u Sunčevom sistemu, posle Jupitera, Saturna, Neptuna i Urana.

Njen sastav je verovatno "sličan Neptunovom", zbog njene udaljenosti od Sunca, a pojedini stručnjaci misle da možda ima i svoje prirodne satelite.

Ako postoji, Planeta devet verovatno se nalazi na oko 500 astronomskih jedinica od Sunca, odnosno na udaljenosti 500 puta većoj od rastojanja između Zemlje i naše zvezde. To možda deluje predaleko, ali već postoje dokazi za egzoplanete na tako velikim udaljenostima od svojih zvezda. 

Takođe, to znači da bi za samo jedan krug oko Sunca, toj planeti bilo potrebno između pet i 10.000 godina, kao i to da se ne nalazi na istoj ravni kao ostale planete, što otežava njen pronalazak.

Postoje i ideje da je možda reč o takozvanoj odmetničkoj planeti, koja je "upala" u Sunčev sistem, nakon što je izbačena iz svog sistema. Međutim, Braun i Batigin smatraju da je nastala zajedno sa ostalim planetama našeg sistema.

Istina je negde tamo

Mnogi astronomi su optimistični po pitanju njenog pronalaženja, ali ima i onih koji sumnjaju da postoji. 

"To je rolerkoster! Prošao sam sve od mišljenja da je 90 posto šansi da se nalazi tamo, do toga da je verovatnoća za to samo deset posto", rekao je za Live Science Šon Rejmond sa Astrofizičke laboratorije u Bordou.

"Navijam za to da je tamo, ali sam još agnostik po pitanju toga da li verujem u njeno postojanje", dodao je on.

Unsplash

 

Sumnje su ukorenjene u alternativnim objašnjenjima za pomenuto čudno ponašanje planetoida, jer neki smatraju da anomalije u njihovim orbitama možda potiču od male crne rupe ili nevidljivog diska prašine. Takođe je moguće da je njihovo kretanje poremetio susret sa nekom lutajućom planetom u prošlosti, kao i to da je možda jednostavno prilagoditi naš postojeći model gravitacije.

Braun smatra da misterioznu planetu još nismo našli, zato što je ona "vrlo, vrlo daleko" i zato što je do Zemlje vrlo slabo reflektovala svetlost dok je putovala oko Sunčevog sistema.

Do sada su istraživači analizirali na hiljade slika dobijenih uz pomoć različitih teleskopa, uključujući i duž predložene putanje njene orbite, ali nažalost, noćno nebo je prepuno svetlih pokretnih objekata, poput kometa, tako da je moguće i da je teško vidljiva.

U svom najnovijem radu Braun i Batigin su uspeli da isključe oko 78 posto predloženih trajektorija, ali postojeći teleskopi nisu dovoljno moćni da adekvatno ispitaju preostali deo svemira.

Ako deveta planeta postoji, najbolje šanse da je pronađe imaće "Vera K. Rubin" opservatorija koja se trenutno gradi u Čileu.

Revolucionarni teleskop, koji će biti opremljen najvećom digitalnom kamerom, omogućiće istraživačima da zavire mnogo dublje u Sunčev sistem, nego ijedan njegov prethodnik. 

Uz pomoć ovog teleskopa, planeta devet mogla bi biti pronađena već u naredne dve godine, ali isto tako, ukoliko ne bude pronađena u nekom kraćem roku, izvesno je da hipoteza o njenom postojanju "ne drži vodu".

Iako su mišljenja naučnika o njenom postojanju i dalje podeljena, svi se slažu da bi u slučaju da Braunova i Batiginova hipoteza bude potvrđena, to bilo najveće otkriće o Sunčevom sistemu u ovom veku.

Komentari (0)

Magazin