Poznati

Poznati i grnčarija: Serena Vilijams, Bred Pit i Leonardo Dikaprio vole da "zaprljaju" ruke u glini

Komentari

Autor: Guardian

02/05/2022

-

18:19

Poznati i grnčarija: Serena Vilijams, Bred Pit i Leonardo Dikaprio vole da "zaprljaju" ruke u glini
Euronews/Slađana Pejić: AP/Richard Shotwell, Charles Sykes, Jordan Strauss, Pixabay - Copyright Euronews/Slađana Pejić: AP/Richard Shotwell, Charles Sykes, Jordan Strauss, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Tokom pandemije se pojavio još jedan trend koji je na neki način "oživeo" jedan stari zanat - grnčarija.

Popularnosti grnčarije umnogome su doprinele neke od najvećih svetskih zvezda poput Breda Pita, Leonarda Dikaprija i Serene Vilijams, koji su poput ostatka sveta, takođe, bili primorani da mnogo više vremena provode u svojim domovima. Prema pisanju britanskog Guardijan, ovaj stari zanat koji je u određenom periodu važio i za demode hobi, sada je doživeo renesansu i postao veliki hit u Velikoj Britaniji.

Čuvena teniserka Serena Vilijlams je "priznala" još 2019. na društvenim mrežama da se "stvarno bavi keramikom", dok glumac Bret Pit nije "uronjen" samo u glinu, već koristi i druge materijale i u tome mu se ponekad pridružije i holivudski kolega Leonardo Dikaprio.

Lora Harijer, zvezda "Spajdermena" ima čak sopstveni studio za keramiku, dok se Džoš O'Konor (princ Čarls u seriji "Kruna") gotovo redovno hvali keramikom na društvenim mrežama odajući počast i čuvenoj umetnici Lusiji Rei (1902-1995), koja je zahvaljujući ovom glumcu postala poznato ime i za širi krug ljudi.

Prošle godine, dizajner Džonatan Anderson, kolekcionar keramike, sarađivao je sa umetnicom Magdalenom Odundo, koja je rođena u Keniji, a koja je poznata po svojim ručno izrađenim radovima visokog sjaja i mladom američkom zvezdom keramike Šavandom Korbet na serijalu prekrivača za svoju kolekciju JW Anderson jesen/zima 2021. Inače Odundo je 2020. jedan svoj rad prodala za čak 240.000 funti.

Francuska dizajnerka Isabel Marant prestala je raditi ponedeljkom kako bi se mogla posvetiti pravljenju keramike u svom ateljeu.

"Ne želim napraviti nikakav posao od toga. To je ostvarenje sna koje me vrlo ispunjava. I mislim da će moji prijatelji biti ljuti jer više neće dobijati ​odeću na poklon, već keramiku", kazala je modna kreatorka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin