Zdravlje

U Engleskoj više od trećine obolelih od raka mesecima čeka početak lečenja

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

20:08

U Engleskoj više od trećine obolelih od raka mesecima čeka početak lečenja
U Engleskoj više od trećine obolelih od raka mesecima čeka početak lečenja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od trećine pacijenata obolelih od raka u Engleskoj primorano je da čeka mesecima da počne lečenje posle dijagnostifikovanja bolesti.

Takođe je došlo i do značajnog porasta broja ljudi koji dugo čekaju na odeljenjima za hitan prijem u bolnicama, iako ukupna lista čekanja u okviru nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS) nastavlja da pada, pokazuju najnoviji podaci za Englesku, preneo je Gardijan.

Procenjuje se da se u Engleskoj krajem decembra čekalo na ukupno 7,6 miliona zdravstvenih tretmana, što se odnosi na 6,37 miliona pacijenata, što je neznatno manje u odnosu na 7,61 miliona tretmana i 6,39 miliona pacijenata na kraju novembra.

Doktori su izrazili zabrinutost da se ciljevi kada je reč o raku u okviru NHS i dalje propuštaju, čak i kada je nekome dijagnostikovana bolest.

Procenat pacijenata koji čekaju manje od 62 dana u decembru od hitnog upućivanja zbog sumnji na rak do prvog tretmana bio je 65,9 odsto, što je neznatno više u odnosu na 65,2 odsto u novembru.

Cilj je bio 85 procenata i poslednji put je ostvaren u decembru 2015. godine.

Brojke su se pojavile iste nedelje kada je kralj Čarls počeo da se leči od raka u roku od nekoliko dana nakon što mu je bolest dijagnostikovana.

Bakingemska palata nije precizirala da li kralj prima privatnu zdravstvenu negu ili se leči u okviru NHS.

Dok on već dobija stručnu negu, njegovo lečenje je privuklo dodatnu pažnju na duga čekanja u NHS.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin