Zdravlje

Nemačka: Odobrena buster doza vakcine za medicninsko osoblje i starije od 70 godina

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2021

-

20:36

Nemačka: Odobrena buster doza vakcine za medicninsko osoblje i starije od 70 godina
Nemačka: Odobrena buster doza vakcine za medicninsko osoblje i starije od 70 godina - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Nemački savetodavni odbor za vakcine odobrio je danas buster dozu protiv koronavirusa za osobe starosti 70 godina i starije, kao za i medicinsko osoblje koje je u stalnom kontaktu sa pacijentima.

Odbor, koji je poznat i pod nazivom STIKO, saopštio je da bi treću dozu vakcine Fajzer-BioNTek ili Moderna trebalo primiti najranije šest meseci nakon prvobitne vakcinacije, prenosi agencija Rojters.

"Vakcina vremenom počinje da gubi efikasnost, posebno u pogledu sprečavanja asimptomatskih infekcija i blagih oblika bolesti", saopštio je STIKO.

Dodaje se da bi svaka osoba koja je primila vakcinu DŽonson i DŽonson, trebalo da primi buster dozu ove vakcine četiri nedelje nakon poslednje vakcinacije, jer je stopa zaražavanja osoba koje su primile datu vakcinu najveća među odobrenim vakcinama.

Kako navodi Rojters, donosioci odluka u javnom zdravstvu nisu čekali ocenu i reč stručnjaka.

Rojters podseća da su 6. septembra ministri zdravlja regionalnih država i savezni ministar Jens Špan dogovorili da se prošire grupe koje ispunjavaju uslove za primanje treće doze na osobe starije od 60 godina, a koje su se konsultovale sa svojim lekarom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin